cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 18. tjednu

calendar-img

Polako se opet približava vrijeme za ginekološki pregled. Kao i obično, izvagat će vas, izmjeriti vam tlak, čemu će slijediti slušanje srca. Jeste li ikada čuli ljepši zvuk? Sigurno niste! Kakav melem za uši!

I pogled na  plod pri ultrazvučnom  pregledu čisto je veselje, jer se on premeće, vrti ukrug, sisa palac, štuca, žmirka i još štošta! Ne zaboravite podsjetiti ginekologa da vam otisne koju sličicu. Spomenimo još i to da se vanjski spolni organi ploda već dobro vide. Samo ako ih bude htio pokazati.

Pogledajmo kakve nas još trudničke radosti čekaju. Neke se buduće mame počinju tužiti da ne mogu dobro spavati jer im rastući trbuh smeta. Tuže se ponajprije one trudnice koje su bile naviknute spavati na trbuhu. Da, ništa ne pomaže, treba se naviknuti spavati na boku. Da vam bude malo udobnije, između nogu stavite jastuk, a ako vam odgovara, možete ga staviti i pod trbuh. Neće smetati ni ako prije spavanja napravite nekoliko vježbi za zdjelicu.

Maternica sada seže već gotovo do pupka.

Možete osjetiti  povremeno nepravilno kucanje srca, a možda i vrtoglavicu. Sve je to reakcija na povećanu količinu krvi u tijelu i posve normalna pojava u trudnoći! Ako se ne događa prečesto, već nekoliko puta tjedno, to je normalno. Ali u svakom slučaju savjet liječnika neće škoditi.

Imate li možda katkad čudan osjećaj grčevitog, odnosno silovitog pomicanja u maternici? Samo bez panike! To se vašem fetusu štuca. Neki veoma često štucaju i kada se jednom naviknete na taj osjećaj, nevjerojatno je smiješan.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img