cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 16. tjednu

calendar-img

Nešto vas škaklja u trbuščiću, osjećate leptiriće? Jeste li možda pomislili da je nježno škakljanje po trbuhu zapravo prvo kretanje vašeg mališana? Neke buduće mame, ponajprije one kojima to nije prvi trudnoća, mogu već sada osjetiti pokrete ploda. Kako je to nevjerojatan osjećaj! A da vas ne prestrašimo, reći ćemo, posebno prvorotkinjama, da većina majki prve pokrete osjeti oko 20. tjedna trudnoće, a posve je normalno i ako se to dogodi tek kasnije, nakon 22. tjedna trudnoće. To važi ponajprije za one mame koje imaju višak kilograma u rezervi. Stoga budite mirni i to zato što ćete prvi nježni pokret sigurno osjetiti dok budete mirovali. Oboružajte se velikom količinom strpljenja! Vjerujte, vrijedi!
Sjećate li se kad smo govorili o punom nosu? U ovom je razdoblju za njega »kriva« trudnoća. Bol i osjećaj zatezanja u donjem dijelu trbuha možete pripisati rastućoj maternici. Pročitajte i poglavlje…
Ovog tjedna obično je na redu novi ginekološki pregled. To bi trebao biti drugi ili treći pregled. U pravilu se ginekološki pregledi odvijaju u razmaku od 4 do 5 tjedana, u početnom razdoblju to može biti i duže, a prema kraju češće, u zadnjem mjesecu jednom na tjedan. Ginekolog ili medicinska sestra provjeravaju krvni tlak, tjelesnu težinu, slušaju otkucaje srca fetusa i opisuju trudničko stanje buduće mame. Ultrazvučne pretrage na ovom pregledu nema.

U 16. tjednu trudnoće kod budućih se mama, kod kojih postoji sumnja na moguće kromosomske nepravilnosti ploda ili rijetke genetske bolesti i defekte ploda, može napraviti pretraga koja se zove amniocenteza. To je invazivna metoda, dakle nije test, a njezin rezultat nije stopostotno točan. Majkama kod kojih se osim starosne dobi od 37 godina ne utvrdi neka druga posebnost svejedno preporučujemo amniocentezu koja je za njih besplatna. Sjećate se da se rizik od Downova sindroma od 35. godine nadalje znatno povećava. Amniconetezu moguće je napraviti i po želji trudnice kada joj nije dovoljan nalaz prenatalnog testa te ako je zahvat skup.

Amniocenteza je pretraga kod koje se kroz trbušnu stjenku trudnice tankom iglom uzima uzorak plodove vode. Uvijek je provodi iskusan liječnik pod nadzorom ultrazvučne sonde tako da se izbjegne plod. Oštećenja su, dakle, gotovo nemoguća. Pretraga ne boli, zato je strah suvišan, iako je 3 dana nakon zahvata preporučljivo odmaranje jer su u tom razdoblju moguće komplikacije. Najčešća komplikacija pretrage je pobačaj, iako je on veoma rijedak, oko jedan posto. Plodova voda pregledava se po posebnoj proceduri; iz odumrlih stanica kože koje su plivale u plodovoj vodi pod posebnim se uvjetima kreiraju rastuće stanice pa se tako mogu pregledati svi plodovi kromosomi. Zdrav čovjek ima 46 kromosoma koji se sastoje od 23 para – polovica se dobiva od majke, a polovica od oca. Pretraga otkriva i spol ploda jer je jedan par kromosoma sastavljen od dva spolna kromosoma, xx ili xy. Ako želite iznenađenje kod poroda, napomenite da vam na nalazu ne navedu spol. Nalaz je gotov nakon približno 2,5 tjedna tako da mama u 19. tjednu ima već konačan odgovor je li s plodom kromosomski sve u redu.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img