cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 15. tjednu

calendar-img

Vaše srce radi punom snagom jer plod mora opskrbiti dovoljnom količinom kisika. U ovom razdoblju trudnoće srce crpi čak 20% više krvi nego prije trudnoće. A do kraja trudnoće ta se količina još povećava. Potkraj trudnoće srce će morati crpsti čak 30 – 50% više krvi nego prije začeća.

Maternica će uskoro premašiti visinu kukova! Zato na svakom pregledu ginekolog mjeri visinu maternice jer na taj način provjerava raste li pravilno i na odgovarajući način. Visina maternice znači udaljenost između vrha maternice i vrha stidne kosti. Ta bi udaljenost trebala biti približno proporcionalna tjednima trudnoće.

Tijekom trudnoće posve je normalan i povećan vaginalni iscjedak koji nije bijel, ne peče i ne zaudara. Ako se oboji krvlju, odnosno ako ima neuobičajen miris, valja otići ginekologu. Ponekad je krivac spolni odnos ili možda gljivična infekcija koja je u trudnoći i više nego uobičajena. To je za plod bezopasna infekcija, ali je ipak valja liječiti, obično vaginalnim čepićima. Možda se iza nje krije nekakva upala mokraćnih kanala! Liječenje je jednostavno, zato ne odlažite posjet liječniku kako bi se otkrio pravi uzrok i postupilo na način da se trudnoća može sigurno nastaviti.


JESTE LI ZNALI?

Razdoblje između 15. i 16. tjedna trudnoće po mišljenju mnogih stručnjaka različitih struka najprikladnije je da suradnicima, prije svega nadređenima, kažete novost o trudnoći. I onako to nećete moći još dugo odlagati jer će vas izdati trbuščić! U slučaju medicinski dokazanog stanja zbog kojega trudnica ne može raditi, odnosno ako zbog posla ugrožava plod, liječnici trudnicu upućuju na bolovanje. Obično ginekolog utvrdi stanje, a sve potrebno u vezi s bolovanjem regulira obiteljski liječnik. Neka su radna mjesta neprikladna za trudnice, usprkos dobrom zdravstvenom stanju, na primjer rad s hlapljivim tvarima, teratogenim tvarima, rad na pokretnoj vrpci. Noćni je rad zabranjen.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img