cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 12. tjednu

calendar-img

Prvo tromjesečje uskoro će završiti, a time i najkritičniji dio razvoja ploda. Opće stanje moralo bi se polako popraviti, ali je istina da vas i dalje mogu mučiti glavobolje. Ovaj put zbog povećane količine krvi u tijelu. Ako glavobolje postanu nesnosne, ne odgađajte i potražite savjet liječnika. Neke su trudnice pune energije i kreativnih ideja o izgledu dječje sobice, kakva će kolica izabrati i kakav stil oblačenja za svoju bebu…  Druge opet s dozom straha gledaju na budućnost. Samo bez brige, imate još mnogo vremena upoznati se s bićem koje raste pod vašim srcem!

Trbuščić se polako, ali sigurno zaobljuje, još malo i moći ćete ga pokazati čitavom svijetu!

I još jedna dobra vijest – opasnost od spontanog pobačaja svaki je dan manja. Iako smo čvrsto uvjereni da će se sve završiti onako kako bi trebalo, svejedno vas upozoravamo na forum gdje svoja iskustva dijele mame kojima trudnoća nije bila suđena. Iako je ponekad bolje da se trudnica kloni takvih informacija; na forumima najčešće sudbine dijele baš one mame kojima se dogodilo nešto ružno. Psihička smirenost buduće mame vrlo je bitna i opterećivanje nesretnim pričama nije preporučljivo. Ako vas je prije bilo strah reći veselu vijest zbog prijetećeg pobačaja, sada već možete podijeliti svoje veselje!

U ovom razdoblju maternica će se još malo podići, i dalje će rasti da bi fetusu omogućila prostor za pomicanje. Maternica sada više neće tako pritiskati mjehur, što znači da WC više neće biti tako često na rasporedu. Uživajte dok traje jer će se u zadnjem tromjesečju ponoviti priča s početka trudnoće. Tada će velika maternica ponajprije zbog težine ploda opet pritiskati mjehur.
Ultrazvučnim testom koji se zove nuhalni nabor, o kojem smo već govorili u dijelu o 11. tjednu, utvrđuje se rizik od Downova sindroma, odnosno trisomije 21. kromosoma ploda. To je najčešća kromosomska nepravilnost živorođenog djeteta. Promjena uglavnom nastaje slučajno, u trenutku sazrijevanja spolne stanice jednog od roditelja, uglavnom majke. Rizik od nepravilnosti raste s godinama žene, zato se posebno nakon 35. godine vjerojatnost ove kromosomske nepravilnosti povećava. Stručnjaci pregled savjetuju svim trudnicama, a ne samo starijima, jer se 2/3 djece s Downovim sindromom rodi mlađim majkama! Pored toga moći ćete dobro pogledati život koji se razvija u vašem tijelu i možda će vam  iskusan ginekolog, koji za taj pregled mora imati posebnu licenciju, otkriti spol djeteta.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img