cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 11. tjednu

calendar-img

Ako zdravo jedete i izbjegavate prekomjerne nezdrave dodatke prehrani, ne opterećujte se brojkom koju vam pokaže vaga. Kad smo već kod prosjeka: prosječna trudnica u prvom tromjesečju svaki mjesec dobiva od pola do jednoga kilograma.

I za kraj još jedan savjet: nikada ne slušajte bapske priče kojima će vas pokušati uvjeriti da trudnica mora jesti za dvoje! Istina je da buduće mame trebaju nešto više kalorija, ali samo 300 – 500 na dan! A to nije toliko mnogo koliko se čini. Energetsku vrijednost pojedinačne namirnice možete izračunati sami. Maternica je sada veličine manjega grejpa. Većina budućih majki osjeća se bolje, mučnine su sve rjeđe i rjeđe, a i umor polako nestaje. Nažalost to ne vrijedi za sve trudnice, kod nekih je mučnina stalni pratilac trudnoće.
Između 11. i 14. tjedna trudnoće možete se odlučiti za  ultrazvučni test za otkrivanje nepravilnog kromosomskog razvoja ploda mjerenjem nuhalnog nabora. To je osnovni i svjetski priznat i dokazan pregled za otkrivanje trisomije 21, 18 i 13 te većih razvojnih nepravilnosti. Ginekolog, koji za obavljanje tog pregleda treba posebnu stranu licenciju, pomoću ultrazvučnog pregleda utvrđuje postoji li povećan rizik da se rodi dijete s kromosomskim poremećajem. Veoma precizno mjeri nuhalni nabor – debljinu sloja tekućine između kože i potkožne fascije u predjelu vrata i leđa embrija. Posebnu pozornost posvećuje licu i nosnoj kosti: ako se ona u ovom tjednu trudnoće vidi, to je vrlo dobar znak da je kromosomski razvoj ploda normalan. Zatim se pregledava i tijelo ploda, dio po dio, i otkrivaju se različite razvojne nepravilnosti. Tada se konačno potvrđuje ili iznova određuje predviđeni datum poroda i trajanje trudnoće.  

Nuhalni nabor povećan je kod 80% plodova s Downovim sindromom, odnosno trisomijom 21.

Rezultat nalaza izražen je u odnosu 1 : X i ako je rizik da se rodi dijete s kromosomskim poremećajem 1 : 300 ili više, budućoj se mami preporučuje savjetovanje s odabranim ginekologom o daljnjim dijagnostičkim procedurama.  

Zdravstveno osiguranje ove pretrage nažalost ne uvrštava u pretrage koje pokriva osnovno zdravstveno osiguranje. Trudnice mlađe od 35 godina pregled će morati platiti same. Između 35. i 37. godine pregled koji se sastoji od uzimanja majčine krvi za dvostruki hormonski test koji se izvodi u kombinaciji s nuhalnim naborom za pouzdanije nalaze uključen je u program perinatalne skrbi pa je zato besplatan, a od 37. godine nadalje trudnica zbog većeg rizika od kromosomskog poremećaja ploda bira između testa ili invazivnih pretraga: biopsije korionskih resica ili amniocenteze. Ta dva testa imaju stopostotnu pouzdanost, dakle sa sigurnošću potvrđuju kromosome ploda, odnosno nepravilnosti, ali povećavaju rizik od pobačaja. Biopsija djelića posteljice, odnosno korionskih resica provodi se u 13. tjedan a amniocenteza – uzimanje tekućine što okružuje plod tankom iglom kroz trbuh trudnice u 16. tjednu. Konačan nalaz slijedi za 2,5 tjedna. O pretrazi možete pročavrljati na forumu.
SAVJET: Buduće mame proždiru informacije o trudnoći, čitaju knjige, časopise, pretražuju po internetu. Može se reći da su ponekad i previše informirane i olako ih se da zavesti. Zbog silne želje da upoznaju trudnoću žele znati sve i još mnogo više zbog čega se opterećuju stvarima koje uopće nisu tako bitne. Naš je savjet, dakle, zadržite kritičan odnos prema informacijama koje pronađete i budite svjesne da internetski forumi na kojima se susreću buduće mame ne mogu zamijeniti stručan savjet. Sudjelovanje na forumima je, doduše, vrlo ugodan i brz posao, dok ne shvatite da čavrljate s mamama, a ne s ginekolozima i drugim stručnjacima. Možda je baš sad pravi trenutak da skočite na forum.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img