cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Uvođenje dohrane

calendar-img

Dojenje
Dojenče staro šest mjeseci treba pri miješanoj prehrani barem još dva mliječna obroka dnevno (ako je njegova prehrana još uvijek mlijeko tada 5-6 mliječnih obroka).
Većina dojenčadi noću spava 6 sati u neprekidno, a negdje pri punih šest mjeseci već su sposobni prespavati dulji interval bez potrebe za hranom. Većina dojenčadi se noću još uvijek jednom ili dvaput budi zbog hranjenja.

Hranjenje na bočicu
Ako dojenje nije moguće ili ste odlučili da ne želite dojiti, najbolji nadomjestak vašeg mlijeka je umjetno mlijeko prilagođeno za dojenčad. Sada možete upotrebljavati mliječne pripravke (označene brojkom 2) koji su malo gušći i zasitniji. Nećete pogriješiti ako nastavite s početnim mliječnim pripravkom (označenim brojem 1).
Dojenče u sedmom mjesecu treba uz miješanu prehranu još najmanje 2 mliječna obroka dnevno (ako je njegova glavna prehrana još uvijek mlijeko tada 4-5 mliječna obroka). Nakon napunjenih 6 mjeseci sterilizacija bočica više nije potrebna.

Uvođenje dohrane
S uvođenjem miješane prehrane najbolje je početi po napunjenom 6. mjesecu starosti, osobito ako imate u obitelji osobe sklone alergijama. Naravno pri uvođenju miješane hrane nastavljamo s dojenjem ili hranjenjem na bočicu.
Isto tako je potrebno u obitelji sklonoj alergijama uvoditi nove namirnice posebno brižno,uvijek u malim količinama za svaku namirnicu u razmaku od 3 - 4 dana. Prehrani dodavajte po jednu novu vrstu namirnica tj. novu namirnicu dodajte već isprobanima da bi pri mogućoj reakciji na hranu odmah znali što ju je uzrokovalo.

Primjerna krupna hrana
Za početak su najprimjerenije voće i povrće. Većina roditelja djeci najprije ponude voćni sok i nastavi s voćnim kašicama. Najprimjerenije voće za početak su jabuke, kruške, i banane, kasnije jelovnik obogatimo breskvama, marelicama, šljivama , dinjom... Na početku je potrebno izbjegavati bobičasto i citrusno voće. Voće je preporučljivo djetetu ponuditi prijepodne jer može uzrokovati trbušne grčeve ili proljev.
Od povrća su za početak najprimjereniji mrkva i krumpir, a uskoro možete dodati i tikvice, brokulu, cvjetaču, grah i ostalo povrće.

Primjerene namirnice za početak koja daje osjećaj sitosti su žitarice. Pripazite da prije napunjenog 6. mjeseca djetetove starosti djetetu ne nudite hrane koja sadrži pšenicu, ječam, zob ili raž (to su žitarice koje sadrže gluten), jer bi time mogli povećati rizik da vaše dijete oboli od celijakije. Između 4 i 6. mjeseca možete od žitarica djetetu ponuditi rižu, kukuruz ili hajdinu kašu. Žitno-mliječne kašice dobra su zamjena za mliječni obrok.

Meso počinjemo uvoditi po napunjenom 6. mjesecu djetetove starosti i uvijek nakon što smo uveli voće i povrće. Odaberemo kvalitetno nemasno meso mladih životinja. Za početak je najprimjerenije pileće meso. S ribama je bolje još malo pričekati (nakon 9. mjeseca ) i tada za početak odaberite bijelu ribu.

Nakon napunjenog 6. mjeseca starosti djetetu ponudite tvrdo kuhani žumanjak (meko kuhana jaja tek nakon prve godine), bjelanjak zbog mogućnosti nastanka alergije ne uvodite u dohranu do napunjene prve godine.
Prije napunjene prve godine djetetu NE smijemo ponuditi obično kravlje mlijeko, bjelanjak, med, svinjsko meso, orahe, lješnjake, kikiriki, čokoladu, gljive,...

Što je s kravljim mlijekom?
Neprilagođeno kravlje mlijeko nije primjerna hrana za dojenčad jer se po sadržaju jako razlikuje od majčinog mlijeka. Sadrži više proteina i minerala te manje šećera i drugačiji je sastav masti. Osim toga kravlje mlijeko puno je raznoraznih bakterija. Dojenče s uživanjem kravljeg mlijeka dobiva preveliku količinu proteina i minerala (soli) koje mora izlučiti. To predstavlja preveliki napor za njegove još ne sasvim zrele bubrege. Kravlje mlijeko u mliječnim formulama, mnogobrojnim postupcima prilagodi se potrebama dojenčeta.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img