cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Probava i uvođenje krupne hrane
S uvođenjem miješane prehrane promijeni se i djetetova stolica. Boja, miris i izgled ovisni su o pojedenoj hrani. Često možete u stolici primijetiti i dijelove neprobavljene hrane, ali to vas ne treba zabrinjavati (dojenčetov probavni sustav još nije u potpunosti sazrio i nije sposoban probaviti sve namirnice). Nakon voćnih kašica stolica može još biti kašasta, ali nakon povrća je već oblikovana i prije svega nakon mesnih obroka i jakog mirisa. Nakon uvođenja miješane prehrane većina dojenčadi izlučuje stolicu jednom dnevno, a može se i povremeno pojaviti zatvor.

Kod pojave zatvora dojenčetu iz prehrane izostavite banane, mrkvu i odstajale naribane jabuke. Nudite mu čim više tekućine. U slučaju dugotrajnog zatvora nemojte davati laksative na vlastitu ruku nego se savjetujte s djetetovim pedijatrom. Isto tako je obavezna posjeta liječniku kod pojave proljeva. Kod proljeva je najvažnije djetetu nadomjestiti tekućinu (dojenče mora čim više piti), jer nema velike zalihe tekućine te može brzo dehidrirati.

Prvi zubići?
Povećano izlučivanje sline može biti jedan od prvih znakova da će djetetu početi rasti zubi. Prvi mliječni zub počne obično nicati između 6. i 9. mjeseca starosti. Odstupanja od 4 mjeseca ispod donje ili iznad gornje granice ne znače ništa posebno. Djevojčicama narastu zubi u prosjeku prije nego dječacima. Raniji ili kasniji rast zuba nasljeđujemo isto kao oblik i kvalitetu zuba. Nicanje zubi može pratiti temperatura, osip oko usana, rumeno lice ili smanjeni apetit. Ako niste sigurni da li vašemu djetetu rastu zubi ili se radi o nekoj drugoj bolesti, savjetujte se s pedijatrom.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img