cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Sistematski pregled
Predškolska djeca dobiju  pismeni poziv za sistematski pregled na kućnu adresu ili su već bila naručena na prijašnjem pregledu. Kod starosti djeteta od četiri godine, neki će roditelji primiti na kućnu adresu slike predmeta i životinja koje su na tabli za kontrolu vida, tako da će ih dijete prepoznati na pregledu. Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje tjelesnog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji da bi bili u mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja neugodnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u obitelji ili u okruženju u kojima dijete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su u drugoj i u četvrtoj godini.

Sistematski pregled za 4 godine sastoji se od klasičnog pregleda s kojim ste već upoznati: razgovor, mjerenje težine, dužine,i obujma,. Djetetu će izmjeriti krvni tlak i procijeniti vid (slike predmeta i životinja), pregledati krv i stolicu. Preporučuje se i pregled kod psihologa koji je namijenjen otkrivanju mogućih djetetovih problema i otkrivanju uzroka problema.

Na kraju pregleda dijete će primiti petu dozu cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca). U Hrvatskoj je za djecu i mladež obavezno cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca), dječje paralize, haemophilusu influenzae tipa b, cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubeole, protiv hepatitisa B i tuberkuloze.
S četiri godine dijete ide i na pregled usne šupljine. Svrha pregleda je razgovor o općenitom zdravstvenom stanju i čimbenicima rizika kojima je bilo dijete podložno u vremenu prije ili nakon rođenja, procjena stanja zubi i usne šupljine , savjetovanje u vezi prehrane i njege zubi.

Stomatološki pregled
U predškolskom razdoblju djeca imaju pravo na preventivni stomatološki pregled u trećoj i u petoj godini starosti. Svrha pregleda je otkrivanje nepravilnosti u području usana i lica te savjetovanje u vezi prehrane, njege usne šupljine i uzimanja tableta s fluorom. Stomatolog s roditeljima razgovara i o uklanjanju nezdravih navika kao što su sisanje dude, palca i korištenje bočica.

Zdravlje mliječnih zubi
Za mliječne zube potrebno je  brinuti se da ostanu zdravi odnosno da će biti popravljeni. Jedino na taj način možemo očekivati da će stalni zubi biti zdravi, i da će biti skladan razvoj među čeljustima. Mliječni zub koji nije liječen može dijete jako boljeti, a osim toga predstavlja izvor štetnih bakterija i za ostale zube i zubno tkivo. Bakterije mogu preko takvog zuba dospjeti u krvotok i preko krvi u cijeli organizam. Zub koji se ne može popraviti obično se izvadi. To se ponekad napravi nekoliko godina prije njegovog prirodnog ispadanja, što može dovesti do nepravilnog izrastanja stalnih zubi. Dijete s pokvarenim zubima može imati loš zadah, teško artikulira neke glasove pri govoru, što može za posljedicu imati  odbijanje vršnjaka. Ako roditelji vode dijete stomatologu samo ako ga nešto boli, dijete će teško postići povjerljiv i opušten odnos prema svom zubaru.

Njega mliječnih zubi
Dijete je motorički sve spretnije i puno stvari želi napraviti samo. Zube čistite ujutro i navečer. Potičite dijete da zube najprije samo umije a nakon toga vi dovršite posao. Umivanje zubi je gotovo kada su čiste površine svih zubi. Iz razloga što se od četvrte do pete godine često pojavljuje karijes među zubima, smislena je upotreba zubnog konca. Kako i gdje upotrijebiti zubni konac savjetujte se sa stomatologom. Izbor zubnih četkica za djecu je ogroman. Odaberite takvu na kojoj je točno napisana primjerena starost. Proizvodi za djecu su pod strogim nadzorom i zato možete biti uvjereni da su podaci na ambalaži točni. Između primjerenih četkica neka dijete odabere onu koja mu se najviše sviđa. Ako će mu se sviđati, dijete će je radije upotrebljavati. Koristite zubnu pastu koja je namijenjena djeci, jer paste za odrasle sadržavaju previše fluorida koji mogu štetiti djeci. Tek nakon jedanaeste godine djeca smiju koristiti pastu za zube koja je namijenjena odraslima.

Čuvanje zdravlja s pravilnim korištenjem javnih wc-a
Kada  dijete treba obaviti nuždu  moramo brzo reagirati bez obzira na mjesto gdje se nalazimo. Ponekad trebamo posjetiti zloglasne javne zahode. Kako se ponašati da ne ugrozite svoje ili zdravlje djeteta?
U takvim slučajevima obično žurimo i nemamo  vremena potražiti potpuno opremljen wc. Zbog toga sa sobom uvijek nosite maramice, jer u javnim wc-ima često nema toaletnog papira. Maramice obavezno položite na školjku kamo će dijete sjesti iako izgleda potpuno čista. Ako je školjka previše prljava dijete pokušajte držati iznad nje.  Odmah nakon toga otiđite brzo s djetetom do umivaonika i ruke dobro operite sapunom. Ako ga nema (što je u javnim zahodima česti slučaj), koristite higijenske maramice. Ne zaboravite ruke nakon toga dobro osušiti odnosno obrisati.
Ako je WC kojeg ste posjetili u iznimno lošem stanju, potražite odgovornu osobu i upozorite je. Možda će vam uskoro kakva druga mama  s malim djetetom biti jako zahvalna zbog toga!

Potreba za vitaminima
Najbolji način za pokrivanje potreba za vitaminima je uživanje raznovrsne svježe hrane (povrće, voće, žitarice).  Ravnomjernom prehranom dijete dobije sve potrebne vitamine i minerale.  Ako vaše dijete jede jednoličnu hranu i zabrinuti ste da ne dobiva dovoljno vitamina, važno je  da se posavjetujete s djetetovim odabranim liječnikom i tek nakon toga dodajte vitaminske preparate.
Vitamini su nužno potrebni za rast i razvoj djeteta. Manjak pojedinih vitamina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene teškoće.

Njega bolesnog djeteta
Kada se dijete razboli većina roditelja pati zajedno s djetetom. Još gore je ako djetetu treba hospitalizacija. Slušajte savjet liječnika i ne tražite mogućnosti kako izbjeći hospitalizaciju. Trebate znati da vam je ne bi savjetovao bez dobrog razloga.
Na dječjim odjelima posjete roditelja tijekom dana nisu ograničene. Navečer je potrebno rastati se od djeteta jer u većini bolnica nema dovoljno mjesta da bi roditelji ostali uz dijete. Ako ta mogućnost postoji, uz doplatu možete dobiti ležaj i hranu u djetetovoj sobi  ili u posebnoj sobi koja je namijenjena roditeljima. Obično više problema s djetetovim boravkom u bolnici imaju roditelji nego sama djeca. Barem u prisutnosti djeteta trebate se ponašati mirno, jer će vaše dijete biti još tužnije ako vidi da su roditelji zabrinuti ili da mama plače.  Trebate znati da se djeca u većini lako prilagođavaju i da u bolnici često upoznaju nove prijatelje. Većina dječjih odjela ima igraonicu i zaposlenu odgojiteljicu. Čim je djetetovo zdravlje malo bolje liječnik dijete otpustiti kući. Obično je nakon liječenja u bolnici potrebna  njega kod kuće.  Na kraju vas moramo još upozoriti da za vrijeme djetetovog boravka u bolnici ne možete koristiti bolovanje zbog njege djeteta.

Uzimanje lijekova
Da bi dijete uzelo potrebne lijekove kada je bolesno ne trebate postati čarobnjak. Postoje puno lakši načini. Ako s djetetom pregovarate, nećete ga naučiti što želite. Svađanje će mu se možda činiti zabavno, pa će se svađati samo zbog toga. Isto tako nemojte mu pokušati odvući pozornost s nekom drugom aktivnošću.  Radije se skoncentrirajte na to da dijete treba uzeti lijek. Ako neće, probajte ponovno za nekoliko minuta.
Ako se dijete opire, pitajte ga što mu smeta, zašto ne želi uzeti lijek. Možda ga boli grlo, možda ima ranice u ustima. Objasnite mu da će mu lijek pomoći. Možda mu smeta okus.  U ljekarni se raspitajte je li moguće npr. umjesto gorkog sirupa dobiti lijek u tabletama.

Migrene
Neka djeca pate od migrena. Stručnjaci kažu da od migrene pati svako dvadeseto dijete. Prvi put se pojavljuju oko pete ili šeste godine te se mogu ponavljati. Ponekad od njih pate čak i dvogodišnjaci. Češće su kod djece čiji roditelji imaju iste teškoće.
Ako vam vaše dijete kaže da ga boli glava, budite oprezni. Pitajte ga kako ga boli glava, pojačava li mu svijetlo bol.  Prije posjete liječniku neka dijete proba svoje osjećaje nacrtati - gdje i koliko ga jako boli glava. Ako dijete priča da je bol sve gora, odmah posjetite liječnika.
Ako ste primijetili da se glavobolja vašeg djeteta ponavlja , zapisujte kada ga boli, koliko jako, koliko vremena i kako se je dijete ponašalo tijekom boli. Ti podaci će biti ključni za liječnikovu dijagnozu i moguće liječenje ako to bude potrebno.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img