cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Spavanje

calendar-img

Spavanje jača imunološki sustav
Četverogodišnja djeca trebaju otprilike 11 do 12 sati spavanja noću, većina ih treba još jedan drijemež oko sat vremena danju.

Većina djece uvečer idu u krevet između sedam i devet sati. Neka djeca brzo i tvrdo zaspu dok su druga još dugo nemirna u krevetu, okreću se ,stenju i spavaju plitko. Djecu te dobi često je teško nagovoriti na spavanje, potrebno je držati se svakodnevne rutine i polaska u krevet u približno isto doba.  Nakon umivanja i wc-a (kod nekih još i nakon stavljanja pelene) dijete otpratite u njegovu sobu gdje mu možete pročitati još neku priču. Nakon toga djetetu zaželite laku noć i ugasite svijetlo. Ako se dijete boji tame, možete mu ostaviti upaljenu noćnu lampu.

Za to razdoblje značajna je bogata mašta, zbog toga se djeca često plaše tame i treba im vaša pomoć kod tjeranja čudovišta ispod kreveta ili iz ormara.

Spavanje je važno za djetetovo zdravlje (jača imunitet) te njegov rast i razvoj. Dijete koje nije dovoljno spavalo preko dana je nemirnije i manje koncentrirano.

Manjak spavanja uzrokuje poteškoće
Ako djetetu manjka spavanje možda neće imati vidnih poteškoća, ali one će se skupljati i postati teže na duži rok. Spavanje je naime vrlo bitno za neurološki razvoj. Stručnjaci upozoravaju da nezdrave navike spavanja mogu dovesti do kasnijih teškoća s koncentracijom u školi, a vjerojatno postoji veza između manjka spavanja i hiperaktivnosti. Kronično neispavana djeca izrastu u kronično neispavane odrasle , što im nikako ne bi htjeli priuštiti. Na taj način djeca nisu zdrava i sretna, a nisu ni roditelji.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img