cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Mama i tata

calendar-img

Mogu li dojenče razmaziti?
Stručnjaci tvrde da dojenče u prvoj polovini prve godine života ne možemo razmaziti. Zbog toga ga možete bez osjećaja krivnje obasipati brigom i nježnošću. Preporučljivo je što više razgovarati i baviti se s njim jer će biti zadovoljnije i više razgovorljivo. Dojenče će se s glasanjem i igranjem svojim prstićima za kraće vrijeme i samo zabavljati.

Što možete učiniti za produbljenje odnosa s dojenčetom?
Dojenče pozorno promatrajte i pokušavajte otkriti što vam pokušava  s pojedinim signalom ili plačem poručiti. Nakon toga mu želju ispunite. Budite pozorni da ne previdite kada dojenče pokušava privući vašu pažnju pogledom, osmijehom ili plačem. Plačem vam uvijek poručuje da ste mu potrebni vi i vaša utjeha.
S dojenčetom postupajte kao sa samostalnom osobom te s njim što više razgovarajte. Budite oprezni, komunikacija ne teče samo preko riječi, važniji su mimika lica i govor tijela. Zbog toga pokušavajte biti što veseliji, nasmijani, ljubaznog pogleda te dijete tijekom razgovora često pogladite ili zagrlite. Stres, brige i lošu raspoloženje pokušajte na kratko vrijeme zaboraviti, koncentrirajte se na vaše dojenče i jednostavno budite u danom trenutku s njim i zabavljajte se.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img