cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Zdravlje i njega

calendar-img

Alergije na hranu
Pod pojmom alergije na hranu mislimo na sve alergijske reakcije koje uzrokuju alergeni u hrani. Najčešće namirnice koje uzrokuju alergiju kod djece su kravlje mlijeko, soja (djeca koja su alergična na kravlje mlijeko često su alergična i na soju), jaja, kikiriki, orasi, lješnjaci, jagode, čokolada, ribe i ostali plodovi mora.
Alergija na hranu može izazvati reakciju probavnih organa (slabost, povraćanje, proljev), promjene na koži (osip), a vrlo rijetko i poteškoće u disanju (curenje nosa, teško disanje). Rijetki ali mogući su i najteži oblici alergija koji se manifestiraju anafilaktičkom reakcijom i mogu biti opasni i po život.

Alergija se češće pojavljuje kod djece čiji su roditelji alergičari. Dojena djeca rijeđe oboljevaju od alergija nego djeca koja su hranjena mliječnim formulama. Djeca često prerastu alergiju na hranu (oko treće godine), ali ponekad se kod njih kasnije razviju drugi oblici alergija na alergene u okolini (pelud, grinje, dlake životinja...), koje se izražavaju kao problemi dišnih puteva.

Zubi
Između 6. i 12. mjeseca, odnosno kada djetetu izraste prvi zub, možete posjetiti zubara koji će vas savjetovati u svezi pravilne prehrane i higijene te vas upozoriti na moguće posebnosti kod vašeg djeteta. Informirajte se gdje je u blizini primjerno osposobljeni zubar te se naručite za savjetovanje.
Ako dijete koristi bočicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite ju s vodom a ne sa sokom ili mlijekom te ga pokušajte odviknuti od ove navike. Najštetnije je ako dijete zaspi s bočicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tekućina polako curi iz dude, zadržava se u djetetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes bočice« odnosno karijes najranije dobi.
Zube počinjemo čistiti odmah čim narastu. U početku možemo upotrijebiti mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i ovijemo oko prsta ili možemo upotrijebiti gumeni napršnjak. Kasnije počinjemo koristiti primjerenu zubnu četkicu. Zubnu pastu nije potrebno koristiti dok dijete ne nauči ispljunuti slinu.

Ako još dojite nemojte prestati zbog nicanja zubi. Ako vas dijete ugrize, trebate znati da to nije napravilo namjerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Dojenče će iz tona glasa shvatiti da to što je napravilo nije dobro.

 

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img