cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Dobro je znati

calendar-img

Pohvala ili kazna
Nekada se odgoj uglavnom bazirao na kažnjavanju, a danas je sve veći naglasak na odgoju koji se bazira na pohvalama i nagrađivanju lijepog ponašanja. Djetetu naime više znači vaša pažnja i pohvala. Pokušajte mu biti dobar uzor jer se dijete najviše nauči oponašanjem najbližih. Isto tako ne bojte se da će te ga  razmaziti ako mu pokažete da ga volite. Naravno trebate mu postaviti jasne granice te mu na taj način pokazati što smije i što ne. Kada vas dijete ne sluša, pokušajte mu objasniti zašto nešto ne smije činiti. Podsjetite se da vas dijete ne ljuti namjerno i nemojte ljutnju iskaljivati na njemu jer ćete ga time samo prestrašiti.

Dobar odnos s djetetom
Iako je dijete sve samostalnije i često se opire vašoj pomoći to ne znači da vas manje voli. Dapače, dijete je jako povezano s roditeljima. Jačina i bezuvjetnost djetetove ljubavi prema roditeljima ne može se mjeriti s nijednom drugom ljubavlju.
Jednostavnog recepta kako očuvati dobar odnos s djetetom nema. Sigurno ste na pravom putu ako mu nudite bezuvjetnu ljubav, posvećujete mu se, dajete mu osjećaj pripadnosti obitelji te mu pokazujete da ga cijenite i da je za vas jako važno.
Dijete koje vjeruje roditeljima te ima s njima topao i dobar odnos, razvije zdravo samopoštivanje i zna se cijeniti. To mu omogućava prihvaćanje izazova u životu i dobru suradnju s okolinom.

Sprječavanje nesreća
Iako ćete stan i okolinu urediti na način da su sigurni za djecu, nezgode ne možete potpuno izbjeći. Manje nezgode su dio svakodnevice radoznalog djeteta koje tek uči vještine stajanja i hodanja. Ali ozbiljnije nezgode ne možemo uvijek spriječiti. Zbog toga je preporučljivo popuniti ormarić za prvu pomoć. U njemu osim sirupa ili čepića protiv temperature ne smiju manjkati i flasteri (možete nabaviti i poslikane dječje flastere), sterilna gaza, povoji, sredstvo za lakšanje poslijedica kod uboda insekata i pinceta za odstranjivanje trnova. Da bi mogli svome djetetu kao i drugima kod nesreća što bolje pomoći naučite osnove davanja prve pomoći. Znanje prve pomoći možete i naučiti ili osviježiti uz pomoć priručnika.
Kod manjih ozlijeda djeteta pokušajte ostati mirni jer će vaše reakcije utjecati na djetetov odgovor na bol. Ako ćete reagirati prestrašeno i dijete će se dodatno prestrašiti. Sličan odaziv će imati i kod budućih ozlijeda. Ako dijete padne na guzu ili na koljena najbolje ćete mu pomoći sa zagrljajem i umirujućim riječima (sve je u redu).

Korištenje hodalice
Ako vas mami upotreba hodalice još jednom razmislite. Liječnici upotrebu hodalice ne savjetuju jer se dijete u hodalici odgurava prstima i posljedično razvija nepravilan način hodanja. Osim toga ne nauči obrambene mehanizame kod padova te se kasnije ne zna dočekati na ruke i može pasti na nos.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img