cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj djeteta: Razvojne faze

calendar-img

Gibanje dojenčeta
Dojenče može u ležećem položaju na trbuhu na kratko vrijeme podignuti glavicu, ali još nije sposobno držati ju duže vrijeme uspravno. Isto tako nije još sposobno uprijeti se na ruke jer ima ruke i noge zgrčene. Kada leži na leđima ruku i nogu ima istegnutu na onu stranu gdje je okrenuta glava, a na suprotnoj strani su ruka i noga zgrčene. Ruke su i dalje stisnute u šake s palcima u dlanovima. Pokreti udova su isto tako i dalje nekontrolirani i bez smisla.
Prema kraju drugog mjeseca većina dojenčadi ima toliko čvrste vratne mišiće da mogu na trenutak držati glavu uspravno (kada ih dignete na rame), a nakon toga glavica klone naprijed (stalna potpora glave još je obavezna!) Kad ste sa njim dijete često stavljajte u položaj na trbuhu (na svojim koljenima ili na krevetu), s dizanjem glave dijete će si učvrstiti mišiće.

Dijete pogledom kraće vrijeme prati obližnji predmet (najbolje još uvijek vidi na razdaljini od 20 do 30 cm). Glavom i očima prati izvor svijetlosti, voli gledati kontrastne uzorke i jake boje, voli i šarene igračke. Više od igračaka sviđaju mu se lica ljudi, osobito oči.
Pojavljuju se i prvi osmijesi. Prema kraju drugog mjeseca osmijesi postaju svjesni (više nisu slučajni) i dijete uz osmijeh može uspostaviti i kontakt očiju. Na većinu poticaja iz okoline dijete se još uvijek odaziva refleksno (nenamjerno). Ako mu stavimo predmet u dlan, dijete jako prima predmet (refleks hvatanja)- ponudite mu svoj prst i uvjerite se.

Istraživanje okoline
Dojenče istražuje okolinu sa svim svojim osjetilima: sluh je potpuno razvijen dok se vid u potpunosti razvije tek u drugoj polovici prve godine. Za sada još uvijek vidi oštro na udaljenosti od 20 do 30 centimetara. Najviše voli gledati ljudska lica, osobito oči. Od zvukova su mu najdraži visoki glasovi (ženski) te se sa zadovoljstvom odaziva na majčin glas. Miran, poznati glas umiri ga i utješi, i otprilike sa šest tjedana počinje roditeljima odgovarati gugutanjem.
Pri kraju drugog mjeseca pojavljuju se svjesni osmijesi pri pogledu na odraslu osobu. Isto tako dojenče s osmijehom odgovara na osmijeh i uspostavlja kontakt očima. Prije toga osmijesi su više slučajni ili odraz udobnosti.

Komunikacija dojenčeta
Kod iznenadnog zvuka (glas ili šum) dijete se umiri, oči i glavu okreće u smjeru izvora zvuka, ali zvuk još ne može lokalizirati. Otprilike sa šest tjedana počinje roditeljima odgovarati osmijehom i gugutanjem. Još uvijek je plač glavni način izražavanja djetetovih želja i potreba. Iako vam se na početku činilo da je plač uvijek isti, sada već možete prepoznati repertoar plača dojenčeta i možda već razumijete što vam dijete želi određenim plačem poručiti.

Djetetov razvoj govora najviše je ovisan od količine vremena posvećenog njemu i cjelokupnog okruženja u obitelji. Dojenčad kojima roditelji posvećuju više vremena i sa njim više razgovaraju su razgovorljivija. Igranje sa svojim rukicama i glasanje često je najdraža zabava dojenčadi te starosti. Naravno da to prvo glasanje još uvijek nije pravi govor jer njime dojenče ništa ne poručuje već želi samo privući pažnju roditelja i uspostaviti kontakt s njima.

arrow-img

1-4 TJEDNA

1 MJESEC

2 MJESECA

arrow-img

od 1 do 4 tjedna

Dobrodošlo među nas, drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan maternice i u tom razdoblju je iznimno osjetljivo i potpuno ovisno o brizi i njezi roditelja. Prvi mjesec je razdoblje upoznavanja i prilagodbe obitelji na novog člana. To je iznimno lijepo i emocionalno razdoblje, ali i naporno. Prvu godinu, od rođenja do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje DOJENČETA. Prva četiri tjedna života dodatno razlikujemo i zovemo razdoblje NOVOROĐENČETA. Upravo jedno držite na rukama!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img