cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

početak dohrane i dojenje

clock-img

09.06.2011, 13:59

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

Bili smo jučer kod pedice na cijepljenju. ishvalili mi S kako je lijepa, dobra i umilna beba... lijepo napreduje sve super 60,5 cm i 5,800kg, glavica 40... čvrsta stabilna svašta nešto lijepo i na kraju veli ona meni da joj dam za večeru rižolino s mojim mlijekom...
valjda je skužila moj polged pa mi odmah krenula kao spavat će cijelu noć ovo ono- ja sam iskreno poludila!!! mislim moja beba spava cijelu noć otkako se rodila!! lijepo napreduje sve u skladu, dobila je 900grama zadnja dva mjeseca sve je super i ona meni da ju nadohranjujem...
nisam se htjela svađat bezveze pa sam samo otišla i ne namjeravam joj dati dohranu još barem mjesec dana (pa tek joj dam tu i tamo malo vode ili čaja) a pogotovo ne taj umjetni rižolino

zna li tko kako napraviti domaću verziju rižolina ili što se već može davati bebici od recimo 5 mjeseci kad joj ja namjeravam početi davati dohranu?
kad ste vi počeli s dohranom?

PS: ja sam jedna od onih mama koje ne smatraju da dijete mora dobiti svaki mjesec barem kilo da bi bilo "napredno"

Blagoslovljeni najljepšom zvjezdicom s neba - došla nam je naša Stella 6.2.2011.

clock-img

09.06.2011, 14:02

clock-img

pincirotvajler

pencil-img

12489

počeli sa 6mj sa žitaricama bez glutena sa mojim izdojenim
isto rekla ped da počnemo s 5mj,ali nismo,po meni nije bilo potrebe,ironično ali baš je počeo lošije spavati odkad je dohrana počela user posted image
user posted image user posted image za s

"Ljubav je slijepa i zbog toga joj je tako izoštreno čulo dodira."

clock-img

09.06.2011, 14:06

clock-img

njanja

pencil-img

8766

kao 1. bravo za lijepu dobru i umiljati bebu i mamu user posted image
2. najbolji savijet koji mi je dala moja pedijatrica u vezi pripreme rižolina je bilo: majčino mlijeko mora doći iz izvora-sa cice...glupo vam je da se cijedite...rađe dajte janu cicu, a rižolino smiješajte s vodom ili formulom....Tako da moj ti je savijet da, kada kreneš s dohranom (o tome ću kasnije), da joj kupiš MILUPINE kašice rižolino ( a kako bude rasla i druge okuse) koji u sebi imaju i AD i rižolino i ti ih samo smiješaš sa vodom i daš, a uz to i dalje dojiš...Ja sma tako s janom, s 5 mj smo počeli s rižolinom i tako bi večerao, a nakon kupanja bi još cicao i to sve do 9 mj kada je sam poslije rižolina prestao tražiti cicu (što sma ja tad već i jedva dočekala, ali to je 2. priča)...

3. super da ti spava cijelu noć...
4. općenito mislim da je 4 mj prerano započeti s dohranom, naravno ako dijete dobro napreduje, jer na taj način se prebrzo uvedu namirnice u obrok i dijete neminovno počinje konzumirati sve manje mlijeka, koje u 1. godini života MORA OSTATI OSNOVA (dakle 0,5-1 L DNEVNO)....

Tako da, za sada preskoči rižolino, pa krenite s 5, 5-5 mjeseci usporedo s voćem oko 6 mj.....

Imaš na raji moju temu: tablica prehrane dojenčadi koja je super i mislim da , suprotno sadašnjim trendovima RANIJE DOHRANE, je ispravna...

JAN, moja najveća ljubav, sreća, ponos, uspjeh i poticaj!

"Kad poljubim lice tvoje da izmamim osmjeh,
Onda pouzdano razumijem čari neba u svjetlu zore".
-Tagore-

clock-img

09.06.2011, 14:17

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

hvala, ma i ja se nekako držim prirodnog, ne može biti da dijete treba dohranu ako meni pucaju cice od mlijeka, ako fino napreduje i sve... ne dobivaju sva djeca kilo mjesečno???
ja se nekako i malo radujem da joj se ne prima lako, bar kasnije neće imati problema s primanjem jer sam ja ona kojoj se i čaša vode zalijepi na g...icu.
kad vidim kako me gleda, taj pogled mi govori da se unutra krije pametna glavica (od prvog tjedna ima jasan pogled, okice joj ne bježe u križ, stupa u kontakt od dva, tri tjedna sa svima oko sebe (čak i nepoznatima), prepoznaje barem 5 "svojih" osoba)... koliko je dobila kila ne može i ne smije biti jedini element po kojem se mjeri napredovanje djeteta...

držat ću se svog instinkta kao i uvijek.. ako me je odlično služio kad sam čuvala tuđu djecu, kako mi je tek sad ojačan kad je moje u pitanju? a cijelo tijelo mi govori da je jaaako rano prerano za dohranu...

Blagoslovljeni najljepšom zvjezdicom s neba - došla nam je naša Stella 6.2.2011.

clock-img

09.06.2011, 14:28

clock-img

mayathebee

pencil-img

1544

Mah, ti doktori.....neznam kaj bi rekla!!!

Moj je malac skoro od početka na AD-u, i naravno da nam je pedica rekla da sa 4 mjeseca počnemo sa dohranom, i još mi kaže smiksajte mu bananu i stavite mu keks da zgusne!!! KEKSuser posted image user posted image user posted image  ispalila sam ko iz topa, pa žena kao da je ostala 20 godina unatrag!!! Onda se ispravila, pa je rekla da mu stavim rižine pahuljice.
Mi nismo počeli odmah s dohranom, jer nisam vidjela potrebu. On mi je spavao cijelu noć, i mlijeko mu je bilo dovoljan obrok.

Sa 4,5 mj. smo krenuli sa vočem, i kad sam mu zamjenila obrok, nisam mu izbacila mlijeko već mu radim vočnu kašicu + mlijeko(AD)+ rižine pahuljice.

Ne vidim zašto bi ti sad krenula sa rižolinom, pogotovo ako ti spava lijepo, uostalom ja svog nekad i probudim ujutro u 6, da mi ne preskoči taj mliječni obrok jer pije malo mlijeka. A kad i kreneš, mislim da su bolje rižine pahuljice, ako ima uopće potrebe navećer.
Inaće je savjet da se sve novo daje ujutro, pa možda bolje da kreneš ujutro sa voćem, ili povrčem.....kako već sama odlučiš. Nema potrebe žuriti, a naravno sama ćeš najbolje znati kako, kada i štouser posted image

< Poruku je uredio mayathebee -- 9.6.2011 14:30:21 >

IVANO.... mamin i tatin draguljčić 06.01.2011.
ISSA..... mala naša palčica, mamina 'potica! 18.03.2014.

http://www.facebook.com/maja.cancar?ref=tn_tnmn#!/photo.php?v=2720553127823

clock-img

09.06.2011, 14:29

clock-img

pticica

pencil-img

3622

sa koliko kg se rodila??
ja isto smatram da svaka bebica ne treba dobivati kilu mjesecno, al mi tih 900 gr za dva mjeseca malo, tako da bih joj ja uvela jedan vecernji rizni obrok

clock-img

09.06.2011, 15:38

clock-img

Točkica28

pencil-img

2918

IZVORNA PORUKA: pticica

sa koliko kg se rodila??
ja isto smatram da svaka bebica ne treba dobivati kilu mjesecno, al mi tih 900 gr za dva mjeseca malo, tako da bih joj ja uvela jedan vecernji rizni obrok

Moj je na mom mlijeku po 1,2 kg dobivao, i meni je 900 za DVA mjeseca jako malo.

Točka do točke točkica...
11.10.2010.Šimac <3, 17.1.2013. Mini Šimac <3
Naše sve <3 <3

clock-img

09.06.2011, 15:54

clock-img

njanja

pencil-img

8766

s koliko je rođena???

kažu da je minimum da u prva 3 mj dobivaju 600 g mjesečno....

ako je ona vesela i zadovoljna, onda je i sita...

-Tagore-

clock-img

09.06.2011, 16:49

clock-img

patka

pencil-img

513

zna li tko kako napraviti domaću verziju rižolina ili što se već može davati bebici od recimo 5 mjeseci kad joj ja namjeravam početi davati dohranu?

domacu verziju rizolina dobijes tako da sameljes rizu ali sitno sitno

u Krasu vise ne proizvode slatkise.....sav secer otisao za nasu Tanju (07.11.2010.)

clock-img

09.06.2011, 18:45

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

mislim da mi je žena krivo rekla za tih 900gr
dobila je skoro 2 kile u tri mjeseca što daje 600grama mjesečno, prvi mjesec je dobila kilo
rođena s 3360 izašla s 3160 a sad ima 5800, dobila je točno 2760 otkako se rodila u 4 mjeseca, mislim da je to ok

clock-img

09.06.2011, 18:56

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

sad sam ju išla izvagati ravno 6 kg.. kako li je samo dobila 200gr u 1 dan?možda ju nije dobro izvagala

clock-img

09.06.2011, 18:58

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

IZVORNA PORUKA: patka

domacu verziju rizolina dobijes tako da sameljes rizu ali sitno sitno

kuhanu ili prvo smelješ? koja riža? mi koristimo basmati inače
hvala user posted image

clock-img

09.06.2011, 19:11

clock-img

ZVRK

pencil-img

20333

IZVORNA PORUKA: bubaMaja

sad sam ju išla izvagati ravno 6 kg.. kako li je samo dobila 200gr u 1 dan?možda ju nije dobro izvagala

trebaš uvijek vagati na istoj vagi
moja je imala sa 4mj 6100gr,a sa 6mj-6900 te dok rekla da je mala super sa mjerama

Život ponekad traži od nas više no što mislimo da možemo podnijeti.IPAK,vrijedi se potruditi!
zvrkić došao 17.06.2005.
zvrkica došla 08.12.2010.

clock-img

09.06.2011, 19:43

clock-img

mama deja

pencil-img

245

Moj A je dojen do 6 mj bez,vode,caja i sl,sa 6 je tek poceo papati voce pa polako sve ostalo,rizolino mu nisam nikad davala ni mijesala kekse u voce jer je bio 10kg sa 6 mj,a samo od mojeg mlijeka.Doc je bila zaprepastena kad sam joj rekla da papa samo mene.N je sad 7mj.i isto je samo dojen do 6 mj,sad je na vocu i povrcu,jer sam ja puna mlijeka,srecom malo je mrsaviji od brace,sad je 8640g.Moje misljenje je da sa dohranom ne treba zuriti ako je dijete na prsima i lijepo napreduje,a sto se tice spavanja A je tek sa 20mj poceo spavati cijelu noc i js se sad nekad budi,a N ima 2-3 nocna obroka bez obzira sta jeo prije spavanja.

clock-img

09.06.2011, 22:40

clock-img

Buci buci

pencil-img

31

Par dana je razlike između naših bebaća. I moja cura se rodila isto s 3150, a sada ima 7 (s tim da ima 67 cm). A i nama su pred par dana rekli da pokušamo polako uvoditi ako hoćemo. Ali odmah sam rekla da još neću.
Imamo vremena... Bitno da se lijepo razvijamo i da smo zdravi user posted image

Naša mala maza 31.01.2011.

clock-img

09.06.2011, 23:00

clock-img

S84

pencil-img

308

Ne napreduju sve bebe istim tempom. Nekad ne dobiju nista po dva tjedna, pa u sljedeca dva sve nadoknade. Uostalom, iza 4 mj dobijanje na tezini ne ide kao u prva 4 mj, vec manje. Moj je od 3 ili 4. mj nije dobio vise od 300 grama mjesecno, a sve je u redu. Treba uzet u obzir i zivahnost bebe. Nama dohrana nije rjesila problem mrsavosti, jede sve ali se ne deblja, takvo je dijete. Rizolino nije nikad jeo-jede rizu.
Ima godinu dana i 7.5kg. Zdrav ko dren :)

clock-img

10.06.2011, 00:27

clock-img

lilia

pencil-img

3618

Dali ti je doktorica rekla da je nadohraniš zato što je malo dobila ili zato da bolje spava po noći?

Drekavac Mihael stigao 11.11.2010.

clock-img

10.06.2011, 08:13

clock-img

Bebys

pencil-img

10225

ja sam vec sa 4 mj . davala mrkvicu malo ali sam davala..a sa 5 mj. sam joj vec polako ono sto moze sa 5 mj a to ukljucuje i piletinu bijelo meso ...i tako je sa 6 mj. vec jako jako dobro na kasikicu jela...user posted image

tako da je navecer dobila dobar obrok i vec mije sa napunjenih 6 mj. i pol tako nekako nesjecam se vise..nije jela po noci..sto me je odusevilo....i dana danas je super djete...bila je tek nesta dva puta bolesljiva upala uha jednom i jednom prehlada...super sam zadovoljna...a vec ima 2 god. i 1 mj. user posted image

< Poruku je uredio Bebys -- 10.6.2011 8:15:14 >

clock-img

10.06.2011, 09:25

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

IZVORNA PORUKA: lilia

Dali ti je doktorica rekla da je nadohraniš zato što je malo dobila ili zato da bolje spava po noći?

ne, ni jedno.. s obzirom da je komentirala kako je nešto niža kilaža ali s obzirom da je na cici da je to normalno, a spava sama od sebe cijelu noć

to je rekla nekako na kraju svega, u smislu možete početi, ui onda mi je spominjala onaj kalendar prehrane, kao držite se toga a i u njemu piše da od 5 mjeseca kreće voće a nikakav pusti rižolino????

clock-img

10.06.2011, 09:32

clock-img

lilia

pencil-img

3618

Ne rižolino nego rižine pahuljice od 4.-og mjeseca nadalje.
Glupo je da sad po ovim vrućinama ideš izdajati i stavljaš joj pahuljice u svoje mlijeko, radije za mjesec dana počni polako sa kuhanom mrkvom pa voćem.
Ona će ti se još sljedećih mjesec dana učiti na nove okuse, dakle neće zamijeniti obroke i sa 6 mjeseci ćeš joj već početi davati svašta.
Za kilažu, bolje manje na tvom mlijeku nego više na umjetnom.
Moja pedijatrica kaže ima mršavije djece ali su zdrava. Jer ja uvijek gunđam kako je M mršav.

clock-img

10.06.2011, 09:36

clock-img

Ninjago

pencil-img

150

Lilia si pocela davat meso?Rekla mi je dr da joj dam kad napuni 8 mj,al mi se cini da sam malom davala bijelo meso sa 7,nesjecam se tocno.

clock-img

10.06.2011, 09:48

clock-img

lilia

pencil-img

3618

Dala sam mu samo teletinu ali nije baš oduševljen valjda mu se diže želudac na taj okus mesa tako da ga skuham i pomiješam sa više povrća pa da baš ne osjeti taj okus mesa.
Možeš slobodno teletinu, piletinu, puretinu i kunića.
Neki dan je imao špinat, mrkvu, tikvicu, umiješala u to malo palente i prelila sa malo običnog jogurta. Sve je pojeo. Jogurt mi je rekla pedijatrica samo jednom na tjedan. Tako da smo probali samo.

clock-img

10.06.2011, 09:59

clock-img

bubaMaja

pencil-img

930

naša pedijatrica je Gall. Ima tko kakvih iskustva? Baš mi frendica rekla sad da je i njoj rekla od 4 mjeseca rižolino, a njen mali je baš bio mali bumbo ))))))))) nije ni ona, a poslije je otišla od je kad je mali završio na injekcijama jer je imao upalu pluća a ona mu nije htjela dat antibiotik i poslat ga na snimanje ....

kad gledam s, uopće mi se ne čini mršava ili nešto.. ima sve one mišelinske nabore )))))), bušicu, sretna je aktivna... da i puno se troši s obzirom da po danu jaaako malo spava! bebe od 4 mjeseca bi kao trebale po danu tri puta još spavat po sat dva uz noćno spavanje od 13 sati, a ona ne spava toliko ni približno!! po noći od 22-8,9 i po danu možda dva puta po pola sata ako imam sreće ))), nekad samo 15 minuta spava.. sve ostalo je aktivna - vjerojatno i to ima svoje...
od frendice mali koji ima tri mjeseca samo jede i spava još uvijek, a ona meni nije po danu spavala od tri tjedna cca..

možda i to ima svoje, a i narasla je 12 cm, od toga 7 u zadnjih 2 mjeseca...ma slušam svoju intuiciju i to je to, samo mrzim kad mi ovako netko bezveze nabije paranoju!!!

clock-img

10.06.2011, 10:11

clock-img

njanja

pencil-img

8766

Gall svi hvale....

Buba Majo...moje mišljenje je da ti je rekla da krenete sa dohranom jer sad valjda svi pedijatri imaju "manifest" da svima to sugeriraju...To je sada trend...Ako je tako, ja bi pričekala, jan ima 3 god i prije 3 god je bio start dohrane sa 5 mj rižolino, 6 mj voće...i sve bilo ok.....To nije pred 30 god, nego 3...

Ali ako ti je rekla da joj se čini da je presitna ili slično, onda kreni s dohranom....

Nisu sve bebe bucke, moj Jan je primjer za to, cicao je svaka 2 h i činjenica je da je prva 3 mj dobivao po 1 kg, ali kasnije je toliko bio fizički aktivan da mi je pedijatrica rekla: mama, a kako mislite da to dijete bude debelo....S 12 mj je imao 9.600 i 82 cm (jako visok za tu dob, ali mršav), a od frendova mali je imao 9,5 sa 6 mj.....Sad su oba visoki mršavi trogodišnjaci....

Eto, jedino ako smijem reći, nemoj izvoditi mone s "prirodnim" rižolinom, imati ćeš vremena za pravu rižu da papa, daj joj kupovno, imaš cijhelu paletu svakakvih proizvoda....

-Tagore-

clock-img

10.06.2011, 10:25

clock-img

Ninjago

pencil-img

150

I moja jede sve od povrca,voca,palentu a za noc hippove milk pap proizvode koji se mjesaju s vodom,a probat cu joj dat malo bijelog mesa pa cu vidjet kako ce proc,a o mijesanju vise vrsta hrane mi je i sad slabo kad se sjetim koje kombinacije je mali jeo,od rođenja nije bio apetitna beba,kad smo poceli s dohranom na sve je zatvarao usta osim na bananu tako da bi mu malo banane umjesala sta god da je jeo od povrca do mesa,a kasnije bio aktiv vocni jogurt u kombinaciji s mesom,oslicem,grozno.Prvih mjeseci je dobivao jedva pol kile mjesecno,pilila bi dr na svakom pregledu da je premrsav i uvijek od nje isti odgovor dok je zdrav,dok spsava,dok se smije sve je ok,sad ce za koji dan 5 god tamani sve od reda a i dalje je mrsavica.