writing-img

RE: Ljetne bebe....termin 7,8-mjesec,2012

clock-img

23.07.2012, 12:30

clock-img

Sunshine28

pencil-img

2443

otici cu onda i ja u c&a...uzet cu jedan pa kada rodim ako mi velicina i dalje bude ok poslat cu nekoga da mi uzme jos koji...

I + G = E & L

clock-img

23.07.2012, 12:49

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Tenkić čekamo izvještaj user posted image ....

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006
DIAN 21.08.2012-mamin lavić (4180g,50cm)
Mrvica (anđeo)- 29.10.2013
MARIA ROSA 4.11.2014 -4,460 g, 54cm (mamina bumbarica )

clock-img

23.07.2012, 15:48

clock-img

tenkic

pencil-img

905

Obavila brzinski pregled u trudničkoj ambulanti (bila gotova u roku cca pola sata)- sve je OK, kaže da ima dosta vode, nisam bila na UZV(a neću ići ni idući put), iduća kontrola za 2 tjedna, rezultati onog testa na streptokok bu gotov u ponedjeljak. Nema naznaka da bu beba ranije tak da se spremam odgledati olimpijadu pa onda lagano u bolnicu na porod.
Ni torbu još nisam spakirala.....

Grudnjake i potkošulje za dojenje uzela sam u H&Mu, dva komada (iliti par crni+bijeli) za mislim 150kn, ali nemaju veće od 85E. Sad ih furam da se naviknem, malo me žuljaju pod rebra, nadam se da će se taj dio tj opseg tijela malo smanjiti nakon poroda, ako ne, bum si proširila onaj dio kod kopčanja ili ću poslati MM u Muller po veći broj (oni imaju i 90)

dugo željena mala BO rođena je 12.08.2012.

clock-img

23.07.2012, 16:02

clock-img

andydea

pencil-img

4754

super Tenkićuser posted image user posted image user posted image .....ali zakaj ne utz???

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

23.07.2012, 17:10

clock-img

andydea

pencil-img

4754

da..onda je tak svima pred kraj....jer i ja sljedeći put idem samo na pregled...user posted image ...joj Bella nadam se da je beštija otišla,držim figeuser posted image user posted image user posted image ....

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

23.07.2012, 17:11

clock-img

tenkic

pencil-img

905

mog dr uopće ne brine potencijalna e-coli, veli da nam to sad ne može naštetiti, eventualno može naštetiti ovaj streptokok, no on je uvjeren da ni to nemam (budući da sam tijekom trudnoće popila tri ture antibiotika)

a za uzv, ne znam što da ti kažem, nisam ni pitala, i tak je cijelu trudnoću svaka 2 tjedna surfao s UZVom po meni pa mu valjda više nije zanimljivo. Danas je nešto malo pogledao s onim koji ima u TA, ništa nije komentirao, vjerojatno je samo nabrzaka pregledao količinu plodne vode ili duljinu cerviksa, to izgleda ide i bez uputnice

meni su sve frendice preporučile ove grudnjake iz Mullera, kažu peri-deri, glupo mi je što ih se tamo nigdje ne može isprobati, a i čula sam i da imaju jako malu rupu tj mali trokutić pa bude nezgodno za dojenje?!?!

< Poruku je uredio tenkic -- 23.7.2012 17:13:44 >

clock-img

23.07.2012, 18:25

clock-img

mara6_99

pencil-img

37

curke,
da vam javim da sam rodila 14.7.2012. u 21:01 Svena, 3.610 kg i 51 cm
pusa svima i sretno
@bella - u vinogrdskoj su svi toliko divni i ljubazni...

Sretno svima, puseuser posted image

clock-img

23.07.2012, 19:00

clock-img

anne

pencil-img

8091

Dobro veče lubenice i ostale koji to više nisu.
Mi smo došli doma. Porod je prošao super. Ponovno pohvale svima na Svetom Duhu.user posted image
Kad stignem napišem više.
Uživajte u tfrbusima dok ih još imate. Moj mi malo fali.
Ali uživam jako u maloj Rebeki...user posted image Imam i 3. blago.

PETRA 19.05.2006.
SAMUEL 19.08. 2008.
1 anđeo
REBEKA 20.07.2012.

clock-img

23.07.2012, 19:33

clock-img

Sunshine28

pencil-img

2443

cestitam Mara! user posted image user posted image user posted image
anne dobro dosla kuci! drago mi je da je porod dobro prosao, uzivaj sa svojom malom Rebekom user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

ja sam imala namjeru uzeti grudnjak iz Mullera, jako su mi ga nahvalili, ali najveca kosarica koju sam vidjela da imaju je D, a ja sam u najmanju ruku F tako da....ne znam ni sama....jer netko vido u muller vecu velicinu?
svakako su pogledati u c&a i h&m, pa ako ni tamo ne nadem broj vjerojatno cu u liscu....sta cu....

I + G = E & L

clock-img

23.07.2012, 20:33

clock-img

Sarica90

pencil-img

17

mara i anne user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
evo nama jos 2 tjedna do termina, ali sve je spremno za dolazak nase princeze user posted image user posted image
sad treba uzivat u ovoj lubenici dok je tu user posted image user posted image
user posted image user posted image

02.08.2012. stigla nasa golubica

clock-img

23.07.2012, 22:51

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Anne i Mara user posted image user posted image user posted image ...čestitam na bebicama...mislim da sad imamo podjednako curice i dečkićeuser posted image user posted image user posted image ....Anne kad buš imala vremena slobodno otvoriš temu ljetne bebe 2012...user posted image ...sad smo mi user posted image  već u manjini...ali uskoro vam se pridružujemouser posted image

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 11:26

clock-img

andydea

pencil-img

4754

curke jutro,ja ako rodim to će biti po noćiuser posted image ...ja više ne mogu to izdržati...sada zvučim kao prvorotkinja,kao da nemam iskustva,ali vjerujte mi jučer sam plakala koliko me grčilo i koliko me bebač gurao u rebra...pritisak dole,svakih 5min.na wc,užasna žgaravica,nikako se namjestiti....ne mogu spavati..mm me masirao cijelu noć i bio kraj mene...stvarno ne znam kaj bi bez njega...ovakvo što ne pamtim da mi je bilo s curama...Osjećam ga po cijelom trbuhu,ne mogu normalno ni disati...očito je već toliko veliki da se jadan stišće...dole imam osjećaj da ću svaki čas puknuti..i ne znam kaj se događa ,ali tome ima već dva tjedna,pucketa mi povremeno trbuh...user posted image čitala sam o tome i kažu da su to živahne bebe koje pušu balone u bušiuser posted image ....preko dana mi je dobro,ali kad pada noć.....uf jedva čekam sljedeće jutro...eto sad sam vam se izjadala...

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 15:48

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Bella nisam pitala doktora...user posted image ali frendica mi je imala sličnu situaciju i rekla da je to ako je aktivna beba i velika...ona je rodila sina 4750g...i morao je ići van carskim...

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 16:56

clock-img

tenkic

pencil-img

905

Ja ostajem predzadnja na ovoj temi kak sad stvari stoje, i dalje sam OK, i dalje šećem, po noći jako često idem na WC, ali to ja gledam ko trening za noćna hranjenja bebe, no zato svako malo ubijem oko na pola sata tijekom dana!

Svima kojima bu ovo prva beba a u ZG su- sad sam na facebooku vidjela da rode sutra u 16:30 organiziraju malu školu dojenja. Ja bum se za to prijavila, frka me tog dojenja pa se nadam da ću biti pametnija ako odem u školicu (mada sam već slušala i patronažnu na tu temu i pogledala onaj rodin film o dojenju). Jedino što MM ne može ići sa mnom, a imam feeling da bi imala više koristi da oboje odemo, jer kad mene uhvati panika trebam jednog razumnog koji će mi objašnjavati što i kako, a on se pokazao OK u tim situacijama...user posted image

clock-img

24.07.2012, 17:27

clock-img

Sunshine28

pencil-img

2443

evo mi danas konacno lakse disemo, mislim da se moja curka konacno okrenula sinoc!!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
ne znam da li je skroz sjela u porodjajni kanal, ali definitivno je maknula glavicu sa mojih pluca i osjecam se puno puno bolje!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
andy zao mi je da se toliko mucis, mozda je stvarno vrijeme da bebač izađe user posted image user posted image user posted image
bella bila ja u  mulleru danas - najveci broj 90D user posted image nemam srece, nadam se da cu proci bolje u c&a ili h&m...stvarno mi se nedaju neki veliki novci za grudnjak koji ne znam ni da li cu ni koliko cu dugu moci nositi...
nego, netko je ranije na ovom nasem kutku foruma stavio link sa popisom formalnosti/papirologije koju mm i ja moramo obaviti kada se beba rodi, ajd pliz stavite mi link opet, ne mogu ga naci!

I + G = E & L

clock-img

24.07.2012, 17:34

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Tenkić i ja imam taj filmić o dojenju i često si ga gledam...i mm ga je već dva puta gledal...user posted image ipak mislim da uvijek imam nekaj kaj ne znam...Suny ja sam bila stavila evo čekaj poslat ću ti...

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 17:37

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Rodiljni i roditeljski dopust
TKO IMA PRAVO
Pravo na rodiljni dopust i isplatu rodiljne naknade u visini pune plaće imaju sve zaposlene i samozaposlene majke koje su ostvarile najmanje 12 mjeseci neprekinutog radnog staža. Prava nezaposlenih majki i onih koje se nalaze na redovitom školovanju posebno su regulirana, o čemu možete čitati u daljnjem tekstu.
KADA SE OTVARA
Obvezni porodiljni dopust otvara se najranije 45, a najkasnije 28 dana prije datuma očekivanog poroda i traje do djetetovih navršenih šest mjeseci. Iznimno, rodilja može i ranije prekinuti rodiljni dopust na vlastiti zahtjev i to najranije 70 dana nakon poroda. Pritom se računaju svi, a ne samo radni dani.

Ukoliko se na rodiljni ide direktno iz radnog odnosa, on počinje 28 dana prije poroda, a ako se na porodiljni ide sa bolovanja zbog komplikacija u trudnoći, on počinje 45 dana prije poroda. Datum početka rodiljnog dopusta utvrđuje izabrani ginekolog, koji izdaje odgovarajuću potvrdu. Na temelju te potvrde izabrani liječnik opće prakse izdaje Izvješće o bolovanju (popularne „Doznake) koje je, zajedno s ostalim dolje navedenim dokumentima, potrebno odnijeti u područni ured HZZO-a. To najčešće morate sami, iako postoje slučajevi u kojima to, umjesto vas, radi netko od administrativnog osoblja tvrtke u kojoj ste zaposleni.
POTREBNI DOKUMENTI
Prilikom otvaranja rodiljnog dopusta, potrebno je priložiti slijedeće dokumente:

• osobna iskaznica, (kopija)
  • zdravstvena iskaznica (kopija)
  • iskaznica tekućeg računa na koji želite primati uplate (kopija)
  • potvrda o plaći koju izdaje poslodavac, tzv. R-1 obrazac (samozaposlene majke prilažu Rješenje o osnovici za obračun doprinosa)
  • Izvješće o bolovanju za razdoblje od 28. ili 45. dana prije termina poroda do 42. dana nakon poroda – popularne „Doznake
  • formular kojeg dobijete u podružnici HZZO-a

IZNOS NAKNADE
Majka koja je ostvarila pravo na rodiljni dopust na temelju 12 mjeseci neprekinutog radnog staža ima pravo na naknadu u visini pune plaće tijekom cijelog rodiljnog dopusta (oko mjesec dana prije poroda i tijekom šest mjeseci nakon njega). Naravno, plaća se umanjuje za iznos koji vam poslodavac isplaćuje za prijevoz i topli obrok. Rodiljne se naknade obično isplaćuju oko 20.-og u mjesecu za prethodni mjesec.

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 17:39

clock-img

andydea

pencil-img

4754

JEDNOKRATNA POMOĆ ZA OPREMU NOVOROĐENČETA
Roditelji imaju pravo i na jednokratnu pomoć za opremu novorođenčeta, koju dodijeljuje HZZO (ona trenutno iznosi  2.328,20kn) uime države, dok gradovi i općine samostalno određuju iznos pomoći koju oni dodijeljuju (u rasponu od 1000 do 7000kn). Pravo na ovu pomoć ostvaruju svi roditelji hrvatski državljani, bez obzira na njihov radni status.
Za pomoć koju dodijeljuje HZZO potrebno je priložiti:

• fotokopiju Rodnog lista djeteta
  • popunjen HZZO-ov formular u 2 primjerka

RODITELJSKI DOPUST (drugih šest mjeseci)
Nakon rodiljnog, jedan od roditelja može započeti sa korištenjem roditeljskog dopusta od djetetovih navršenih šest mjeseci pa idućih 180 dana (dakle, ne do djetetovog prvog rođendana, već koji dan prije toga). Točan datum prestanka tog prava naveden je u Rješenju o rodiljnom dopustu kojeg ćete dobiti poštom nakon što predate zahtjev u područnom uredu HZZO-a.
Ako će roditeljski dopust koristiti isključivo majka, otac se mora osobno pojaviti u područnom uredu HZZO-a te potpisati Izjavu u kojoj se odriče tog prava.
Ostali potrebni dokumenti su:
  • HZZO-ov formular sa podacima majke
  • Kopija Rodnog lista djeteta (nije potreban ako ste tražili pomoć za opremu novorođenčeta i tom prilikom ga predali)

Ako će taj dio dopusta koristiti otac, potrebno je priložiti:
  • fotokopiju Rodnog lista djeteta
  • R-1 obrazac (za oca – šestomjesečni prosjek plaće)
  • fotokopiju kartice tekućeg računa oca
  • fotokopiju osobne iskaznice oca
  • fotokopiju zdravstvene iskaznice oca
  • Izjavu o prijenosu prava (dakle, u ovom slučaju popunjava ju majka)
  • zahtjev (formular koji se također dobiva u prostorijama HZZO-a).

Maksimalni iznos naknade za rodiljni dopust prema važećim propisima iznosi 2660,80kn, bez obzira na to koji ga roditelj koristi. Navedeni zahtjev potrebno je podnijeti kad dijete navrši pet mjeseci, no moguće su i retroaktivne molbe, tj. naknadno podnošenje Zahtjeva. U tom slučaju naknada za roditeljski dopust isplaćuje se tek nakon podnošenja Zahtjeva.
Roditeljski dopust oba roditelja mogu koristiti i razlomljeno, tj. u dijelovima sve do djetetove navršene osme godine. O tome je potrebno obavijestiti i HZZO i poslodavca barem 30 dana prije dana korištenja navedenog prava.

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 17:40

clock-img

andydea

pencil-img

4754

MAJKE KOJE NEMAJU DOVOLJNO STAŽA
[font=""]Majke koje nemaju neprekinutih 12 mjeseci radnoga staža u trenutku otvaranja rodiljnog dopusta, ostvaruju pravo na naknadu u visini 50% proračunske osnovice, što sada iznosi 1.663,00 kune, koliko iznosi i naknada tim majkama za roditeljski dopust (tj. drugih šest mjeseci).

NEZAPOSLENE MAJKE
Nezaposlene majke također imaju pravo na rodiljnu naknadu u visini 50% proračunske osnovice (1.663,00 kune) od dana rođenja djeteta do djetetove navršene prve godine.
Dokumenti koji su njima potrebni jesu slijedeći:

• fotokopija djetetovog rodnog lista
  • fotokopija majčine domovnice
  • fotokopija osobne iskaznice
  • potvrdu o prebivalištu majke
  • potvrda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba,
  • potvrda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
  • fotokopija odluke o prestanku radnog odnosa

Na uvid je potrebno donijeti još i:
  • osobnu iskaznicu
  • domovnicu
  • zdravstvenu iskaznicu
  • original rodnog lista za dijete
  • original odluke o prestanku radnog odnosa.

Kao nezaposleni roditelj, imate pravo na priznavanje staža u prvoj godini djetetova života. Potrebni dokumenti za to su slijedeći:
  • Izvadak iz matične knjige rođenih za dijete
  • djetetova domovnica
  • potvrda o prebivalištu i roditelja i djeteta (vadi se na MUP-u)
  • ako su oba roditelja nezaposlena, tada je potrebno dati izjavu o dogovoru koji će roditelj koristiti ovo pravo na staž
  • radnu knjižicu roditelja koji će koristiti pravo na staž
  • kopija osobne iskaznice roditelja koji ce koristiti pravo na staž
  • tiskanica M-1P (kupi se u knjižari ili Narodnim novinama).

Sva se dokumentacija podnosi područnoj službi HZMO-a, Odjelu matične evidencije, prema prebivalištu roditelja. Pravo na staž se ne odobrava rješenjem (kao kod dodatnog rodiljnog dopusta), već je vraćena kopija tiskanice M-1P potvrda o priznanju svojstva osiguranika. Staž će u radnu knjižicu upisati HZMO.

MAJKE KOJE SE NALAZE NA REDOVITOM ŠKOLOVANJU
Zahtjevu za isplatu porodiljne naknade (to je formular koji dobije u HZZO-u) prilažu se slijedeći dokumenti:
  • fotokopija djetetova rodnog lista
  • fotokopija majčine domovnice
  • fotokopija osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o neprekidnom prebivalištu
  • [font=""]potvrda o redovnom školovanju

Na uvid je potrebno donijeti:

• osobnu iskaznicu
  • domovnicu
  • zdravstvenu iskaznicu
  • original rodnog lista

Novčana naknada za vrijeme cijelog rodiljnog dopusta iznosi 1.663,00 kune mjesečno.
Majke studentice imaju pravo na mirovanje obveza studenta za vrijeme trudnoće i do godine dana starosti djeteta (popularno "zamrzavanje godine"). Za ostavarenje ovoga prava obratite se Referadi Vašeg fakulteta koji će Vas tražiti liječničku dokumentaciju o trudnoći.
DOPUST ZA BLIZANCE ILI ZA TREĆE DIJETE
Za blizance, kao i za treće i svako iduće dijete moguće je iskoristiti roditeljski dopust do djetetove navršene treće godine. Mjesečna naknada u tom slučaju također iznosi 50% proračunske osnovice tj. 1.663,00 kune. Potrebni dokumenti su:
  • fotokopije Rodnih listova svo troje djece ili blizanaca
  • HZZO-ov formular u 2 primjerka (podiže se u njihovim prostorijama)

PROMJENE RADNOG STATUSA
Ukoliko tijekom rodiljnog ili roditeljskog dopusta dođe do promjene radnog statusa roditelja koji koristi dopust (primjerice, istek Ugovor o radu na određeno), on je o promjeni dužan obavijestiti HZZO, koji će u tom slučaju izdati novo Rješenje sa novim iznosom naknade.

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 17:41

clock-img

andydea

pencil-img

4754

DOPUST ZA BLIZANCE ILI ZA TREĆE DIJETE
Za blizance, kao i za treće i svako iduće dijete moguće je iskoristiti roditeljski dopust do djetetove navršene treće godine. Mjesečna naknada u tom slučaju također iznosi 50% proračunske osnovice tj. 1.663,00 kune. Potrebni dokumenti su:

• fotokopije Rodnih listova svo troje djece ili blizanaca
  • HZZO-ov formular u 2 primjerka (podiže se u njihovim prostorijama)

PROMJENE RADNOG STATUSA
Ukoliko tijekom rodiljnog ili roditeljskog dopusta dođe do promjene radnog statusa roditelja koji koristi dopust (primjerice, istek Ugovor o radu na određeno), on je o promjeni dužan obavijestiti HZZO, koji će u tom slučaju izdati novo Rješenje sa novim iznosom naknade.

Detaljnije informacije potražite [color=#0066cc size=2][font=""]ovdje ili na HZZO-ovom besplatnom info telefonu 0800 7979. Možete i postaviti pitanje na našem [color=#0066cc size=2][font=""]forumu.

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 17:43

clock-img

Sunshine28

pencil-img

2443

hvala andy!user posted image
ali mislila sam na onu prijavu djeteta u općini, MUP-u, za zdravstveno osiguranje i to....mislim da je bella to bila stavila

I + G = E & L

clock-img

24.07.2012, 17:50

clock-img

tenkic

pencil-img

905

imam ja jedno pitanje za koje smatram da je dobro unaprijed se informirati:
rečeno nam je da djete sa 6 tjedana treba napraviti snimanje kukova. na forumima čitam da se za taj pregled čeka termin po par mjeseci pa ljudi najčešće to obavljaju kod privatnika i plaćaju 300kn i više. e sad mene zanima da li mi imamo kakva prava da taj trošak onda naplatimo od HZZOa (zar oni nisu dužni osigurati obavljanje te pretrage na vrijeme?) i kako ostvarujemo to pravo?

druga stvar koja me zanima je prijava djeteta na općini- moraju doći oba roditelja (što znači da ili dođu s bebom ili bebu doma netko čuva)- dakle to je prvo što treba napraviti, a u prvim danima mama baš i nije za šetkanje i bavljenje birokracijom...kakva su vaša iskustva s ovim? jer tek nakon toga beba može dobiti zdravstvenu, prijaviti se kod pedijatra i naručiti se na gore navedeno snimanje kukova....

< Poruku je uredio tenkic -- 24.7.2012 17:52:33 >

clock-img

24.07.2012, 18:38

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Bella sorry,ali možda nekom posluži...budem našla i to..ako trebauser posted image ....Tenkić koliko se sjećam oba roditelja moraju ići...mi smo išli s bebom nakon 2tj....to nam je bila takozvana prva šetnja...brzo je gotovo...a kaj se tiče kukića nakon mj.dana sam tek išla se naručiti i čekala 3tj...užas...ali ja sam previjala 3mj.svejedno jer su curke u pitanju...a za dečkiće je to drugačije...sad ću vidjeti kaj će mi reći u rodilištu...

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006

clock-img

24.07.2012, 20:38

clock-img

ines_os

pencil-img

588

curice da vam se javimo još u subotu smo došli iz bolnice

još se oporavljamo kad uhvatim malo više vremena javim vam se
suny vam je je javila novosti sada uživam u majčinstvu i stvarno je osjećaj neopisiv
a o porođaju ćemo kasnije

pusa svima

samo da kažem da sam bila u rađaoni od 11.30 h do 20.20 h je završilo šivanje

clock-img

25.07.2012, 09:49

clock-img

andydea

pencil-img

4754

Ines drago mi je kaj si se javila,nadam se da nije bilo loše iskustvo.,kad je tako dugo trajalo...evo cure ja sinoć opet lagane kontrakcije mm i ja nismo spavali do 5h...totalno sam neispavana,a on je tako strpljiv i pažljiv...ujutro je otišao na posao i rekao mi da ne brinem za njega već za sebe,a njemu su to lijepe pripreme za nova buđenja...user posted image ...eto i tako nam dani prolaze...sutra ulazimo u 37 tjedan i kaj se mene tiče potpuno sam sad spremna...

LAURA 11.01.2002
LANA 23.05.2006