cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Želite blizance? Evo što biste trebali jesti!

U istraživanju su sudjelovale vegetarijanke koje su konzumirale mlijeko i mliječne proizvode te trudnice na čijem se jelovniku nalazilo meso.

Želite blizance? Evo što biste trebali jesti!

Geni i in vitro oplodnja nisu jedini uzroci blizanačkih trudnoća, već i prehrana igra veliku ulogu, tvrde istraživači s njujorškog Long Island Medical Centera.

Do tog su zaključka došli na temelju istraživanja, u kojem su usporedili učestalost blizanačkih trudnoća kod vegetarijanki koje su konzumirale mlijeko i mliječne proizvode, kod onih koje uopće nisu jele namirnice životinjskog podrijetla te kod trudnica na čijem se jelovniku nalazil meso.

 

Tim znanstvenika predvođen dr. Garyjem Steimanom istaknuo je kako najveću zaslugu za dvije bebe zapravo ima faktor IGF (Insulin - like growth), protein koji se oslobađa iz jetre životinja i ljudi kao odgovor na hormon rasta. Budući da IGF cirkulira krvotokom, dolazi do mliječnih žlijezda, pa žene koje piju više mlijeka povećavaju svoje šanse za dvostruku sreću.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Zašto se rađa sve manje dječaka?

 

Daljnjom analizom utvrđeno je da povećava osjetljivost jajnika na hormon koji je odgovoran za razvoj folikula u jajniku, kao i za pojavu ovulacije, odnosno oplodnje.

 

S višim koncentracijama IGF-a u krvi povećava se mogućnost oplodnje više jajnih stanica. Također se vjeruje da IGF pomaže embriju da preživi ranu fazu, u kojoj najčešće dolazi od pobačaja.

 

Žene vegetarijanke, koje konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode, imaju čak 13 posto više ovog proteina, što jasno objašnjava zašto češće nose blizance - naglašava dr. Stejmen.

 

Izvor: Ringeraja.rs/Novosti.rs

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img