cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Zašto je troje (četvoro, petoro…) lakše od jednog

Koliko ste puta to čuli, a koliko ste puta prevrnuli očima i pomislili “Ma, pričaju gluposti, ja i s ovim jednim jedva izlazim na kraj, kamoli troje”.

Zašto je troje (četvoro, petoro…) lakše od jednog

Ako ste dovoljno hrabri i sami ćete se upustiti u avanturu podizanja nataliteta i u pola noći jednog aprilskog dana pisati ovaj tekst ili jednostavno zaključiti da rizik nije vredan truda. “Taman je poraslo, ne diraj”, reći ćete.

Neko stručan, ko se dovoljno pozabavio tematikom bi vam svakako mogao objasniti zašto je tako u teoriji, ali evo par razloga iz prakse.

 

Samostalnost

Htjeli oni to ili ne, htjeli vi to ili ne, starija djeca će morati brže postati samostalnija. Inače će ostati sjediti na wc školjci dok ne promuknu od vikanja “gotovoooo”. Jer i uz vašu najveću želju, vi jednostavno ne možete biti na više mjesta u isto vrijeme. Osim ako nemate slobodnu večer. Tada stižete i u kino i u restoran i na operu i na fitnes i tečaj pletenja…

 

PROČITAJTE JOŠ: 7 praktičnih razloga da imate "samo još jednu" bebu

 

• Društvo

Vaše dijete više nikada neće biti usamljeno i nikada neće reći da mu je dosadno. Osim ako mu stvarno nije dosadno. Dobra strana višečlanih obitelji je to što u svakom momentu neko ima društvo. Loša strana velikih obitelji je što u svakom momentu između njih može nastupiti svađa, vika, dreka, otimanje. I to baš u momentu kada vama kipi mlijeko, kada najmlađe briše pod četkom za wc, kada ste prethodnu noć spavali 4h s barem 6 buđenja i kada vam zvoni fiksni telefon, a vi nemate nikog starijeg od 35 u kući!

Ali hej, stvarno je divno gledati ih kako se igraju, vole, poštuju i brane. Makar to bilo i kada vi grdite jednog, a drugo stane u njegovu odbranu. Sigurno niste nikada ranije tako intenzivno osjetili ponos i bjes u isto vrijeme. Vrijeme je da naučite kako se nositi sa svim životnim izazovima, uključujući i koktejle emocija.

Tko je rekao mohito?

 

• Kriteriji

Već nakon drugog djeteta ste prestali biti u toku s knjigama, radionicama i tečajima na temu roditeljstva. Shvatili ste da je najbolje da pratite svoj osjećaj, da mu vjerujete i da s poštovanjem podižete vašu djecu. Da kad je lijepo vrijeme djeca idu napolje, da ako dijete plače i histerizira, znači da mu falite i da traži vašu pažnju i da je jedan od vaših glavnih ciljeva tokom dana da su djeca u 9 u krevetu, okupani, siti, zdravi, umorni i sretni. I na broju.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovi horoskopski znakovi su najbolja braća i sestre

 

• Nerazmaženost

Razmaziti troje djece je nemoguće. Osim ako niste sportaš, tajkun ili samo milijoner. Morat će naućiti dijeliti igračke, knjige, sobu, hranu, garderobu, sladoled, džojstik, kompjuter, bicikl, roditelje, bake, djedove… Ili barem se boriti za iste.

 

• Prepuštanje i opuštanje

Ne možete sve kontrolirati, ne možete sve znati. Ne možete sve planirati, ne možete sve stići. Morate izgraditi povjerenje prema sebi, deci, partneru, ljudima koji rade sa vašom decom, naučiti da delegirate i da brinete o sebi. Jer vi ste ono što spaja, što drži, kao jaja u pohovanim tikvicama. Ključni sastojak, ključna osoba. A i kad pomislite šta će biti sa svima njima ako se vama nešto desi, shvatite da je vreme da zakažete ginekologa, mamograf i masažu.

 

I za kraj, kako kažu u politici, lakše je upravljati masom nego pojedincem. Isto to važi i za obitelj jer ona i je država u malom. A mame? Mame su predsjednici, razumje se!

 

PROČITAJTE JOŠ: 22 fotografije zbog kojih ćete poželjeti da im rodite brata ili sestru

 

Izvor:ringeraja.rs

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img