cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Trudnice su izabrale najbolji test na svijetu - NIFTY

clock-img

18.10.2017

NIFTY je prošao najrigoroznije i najveće kliničke provjere na preko 147.000 uzoraka, ne postoji test na svijetu koji ima ovakve kvalitete!

Trudnice su izabrale najbolji test na svijetu

1997. godinu obilježilo je izuzetno važno otkriće koje će kasnije dovesti do značajnog napretka u praćenju trudnoće. Tada je, naime, profesor Denis Lo sa svojim timom znanstvenika otkrio je da se u krvi trudnice nalazi i DNK bebe te je uspio po prvi puta iz krvi trudnice koja je bila u ranoj fazi trudnoće izolirati, tj. izdvojiti DNK bebe. U ovome su mu pomogle brojne znanstveno-istraživačke institucije, kao i multinacionalna kompanija BGI sa sjedištima u Hong Kongu i Shenzhenu.


Što je ovo otkriće uopće značilo tada, a što znači danas?

Ultrazvučni pregled u trudnoći dugi je niz godina bio zlatni standard za prenatalno utvrđivanje zdravlja bebe dok je beba još u maternici. Prije toga postojale su razne metode, između ostalog i postupak prikupljanja uzorka plodne vode, tj. amniocenteza, kako bi se utvrdilo kromosomsko zdravlje fetusa. Ultrazvuk nije bio korišten u trudnoći sve do 70-ih godina prošlog stoljeća, a njegovim uvođenjem nastala je potpuna revolucija u praćenju trudnoće. S druge strane, zahvaljujući ultrazvuku, značajan korak naprijed doživjela je i amniocenteza koja je do tada bila provođena “naslijepo”.


Unatoč tome, amniocenteza kao postupak prikupljanja plodne vode i dalje je nosila rizik od pobačaja!

Nakon otkrića prof. Loa da krvotokom trudnice cirkulira DNK bebe, razvijeni su novi testovi za utvrđivanje kromosomskog zdravlja nerođene bebe, a jedan od tih testova je i NIFTY. Zahvaljujući ovim testovima amniocenteza je postala postupak koji je u velikom broju slučajeva nepotreban i čiji rizici od pobačaja i ostalih komplikacija u takvim slučajevima mogu u potpunosti biti eliminirani.


Bebina DNK u krvi trudnice omogućava ginekolozima da saznaju sve najvažnije informacije o bebinim kromosomima, bez potrebe da podvrgavaju trudnicu invazivnoj amniocentezi i izlažu trudnoću nepotrebnom riziku, a buduću mamu mogućim raznim komplikacijama. Naravno, ako rezultati testa NIFTY budu pozitivni, tj. NIFTY pokaže da je visok rizik da beba ima neki od ispitivanih poremećaja, tada je svakako preporučljivo napraviti amniocentezu kao postupak kojim se postavlja konačna dijagnoza, ali za najveći broj trudnoća ovo je moguće u potpunosti izbjeći!


Što je NIPT-test?

Svi testovi koji analiziraju izvanstaničnu fetalnu DNK iz krvi trudnice zajedničkim se imenom zovu neinvazivni prenatalni testovi ili NIPT-testovi (engl. NonInvasive Prenatal Test).


Međutim, nisu svi NIPT-testovi isti i nije svejedno koje testove trudnica radi! Najkvalitetniji testovi koriste najnaprednije tehnologije. Kad je genetika u pitanju, ta se tehnologija zove NGS (engl. Next Generation Sequencing) odnosno sekvenciranje sljedeće generacije. Ova tehnologija omogućava stručnjacima da bebinu DNK izoliranu iz krvi trudnice umnože milijun puta kako bi bilo što lakše očitati sve informacije koje ta DNK u sebi sadrži.

 

Što je zapravo sekvenciranje?


Najjednostavnije to možemo objasniti na sljedeći način: zamislite da trebate pročitati neki tekst na ekranu, ali su slova izuzetno mala – pročitati takav tekst bilo bi vrlo teško, ako ne i u potpunosti nemoguće. Sada zamislite da imate mogućnost da ta sitna, nečitljiva slova povećate - odjednom možete pročitati tekst! E, pa upravo tome služi tehnologija sekvenciranja.


 


Sekvenciranje omogućava jasno očitavanje svih važnih elemenata koje DNK sadrži. Osim toga, omogućava i očitavanje elemenata koje nismo očekivali da će biti u bebinom DNK, a ipak smo ih našli. Ovi neočekivani elementi mogu biti potpuno bezazleni, ali u nekim slučajevima mogu biti od životne važnosti. Ne postoji nijedna druga tehnologija koja je danas u upotrebi u NIPT-testovima koja može pružiti ovakvu kvalitetu analize.


Kako mogu znati koji je test dobar, a koji nije?

NIFTY je najstariji i najprovjereniji od svih NIPT-testova koji postoje na svijetuTo uopće nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da se test NIFTY provodi u laboratorijima kompanije BGI – najveće genetičke kompanije na svijetu.


Do danas je test NIFTY izdao rezultate više od 2.000.000 puta. Da, dobro ste pročitali: 2 milijuna trudnica diljem svijeta napravile su ovaj test!


Točnost testa NIFTY potvrđena je najvećom kliničkom validacijskom studijom na svijetu u kojoj je sudjelovalo skoro 147.000 trudnica. Nijedan drugi test na svijetu nema ovakve kvalitete!


Što to znači za jednu trudnicu?

Sve navedeno znači da trudnica i ginekolog mogu biti sigurni da će, nakon što uzorak krvi za test NIFTY bude prikupljen nakon 10. tjedna trudnoće, dobiti rezultate testa u roku od 6-8 dana. To znači da će taj uzorak krvi biti obrađen po najvišim svjetskim standardima i da će analiza biti izvršena u najvećem i najmodernijem laboratoriju koji je pod konstantnim nadzorom više od 30 genetičara.


To znači da i trudnica i ginekolog mogu biti sigurni u točnost rezultata testa NIFTY i da se na taj rezultat mogu osloniti i pripremljeno i smireno iščekivati porođaj. To znači da buduća mama može biti bezbrižna tijekom trudnoće, što je svima cilj.


Na internetskoj stranici www.nifty-test.hr možete pronaći više informacija o testu NIFTY koje su neophodne svakoj budućoj mami. Pratite i Facebook profil testa NIFTY i budite u toku sa svim novostima.

 

Želiš saznati više o testu, imaš iskustvo ili dileme? Piši nam na forumu. Sva iskustva, pitanja i odgovori su dobrodošli.

 

PROČITAJTE JOŠ

Moje drugo dijete i prvi test NIFTY

Kromosomske nepravilnosti ploda

Uzroci i posljedice najčešćih poremećaja fetusa

Trudnoća u četrdesetima

Da sam znala za neinvazivne prenatalne testove...

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img