cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što učiniti kada se dijete opeče?

Opekline spadaju među najčešće ozljede u kućanstvu, a djeca su najosjetljivija skupina. Kako pravilno pomoći djetetu koje se opeče?

Što učiniti kada se dijete opeče?

Poznajemo nekoliko vrsta opeklina. Najčešće su toplinske opekline, ali poznajemo i električne, kemijske i solarne opekline. Prema težini dijele se na tri stupnja – opekline prvog, drugog i trećeg stupnja.

 

Što učiniti kada se dijete opeče?

Ovisno o stupnju opekline i uzroku opekline, prva hitna mjera je uklanjanje uzročnika jer se time sprječava progresija ozljede.

 

Ako je došlo do toplinske ozljede vrućom tekućinom ili ozljede kemikalijom, odjeću treba skinuti s tijela. Nikada ne uklanjamo zalijepljenu odjeću. Ako odjeća nije zalijepljena za kožu, skinite je što prije ili je sigurno odrežite škarama.

 

Nakon uklanjanja uzročnika počinjemo hladiti oboljelo mjesto. Koristimo pravilo 15 (hladimo 15 minuta vodom temperature koja ne smije biti niža od 15 °C). Voda kojom hladimo ne smije biti ledena jer može doći do pothlađenja djeteta ili ozeblina što pogoršava oštećenje tkiva. Također, mlaz ne smije biti prejak. Ako nismo uspjeli skinuti odjeću, ohladimo oštećeno mjesto preko odjeće.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ova HRANA je najčešći uzročnik GUŠENJA kod djece

 

Upozorenja

• Uklonite sve prstenje ili druge tijesne predmete prije nego počne oticanje.

• Budući da je opeklina rana i stoga može biti izvor infekcije, potrebno ju je zaštititi od infekcije - pokriti je sterilnim tkanim zavojem (ne stavljati jastučiće vate) i nježno zamotati.

• Mjehuriće se nikada ne smiju bušiti jer štite oštećenu kožu od infekcije. Ako popucaju, nježno operite područje blagim sapunom i nanesite antibiotsku mast.

• U slučaju bolova djetetu se može pomoći blagim analgeticima (paracetamol, ibuprofen ...) ako dijete nije alergično na njih.

 

Bol od opekline je jaka, stoga nježno tješite dijete, pokušajte mu odvratiti pozornost, ali inzistirajte na hlađenju pod mlazom vode ili mijenjanju sterilnih hladnih obloga što češće.

 

Kada potražiti liječničku pomoć?

 

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je potražiti kada:

• opekline idu dublje u tkivo,

• opečena koža je suha i kožasta,

• koža je pougljenjena ili ima mrlje bijele, smeđe ili crne boje,

• opekline pokrivaju površinu veću od osam centimetara ili zahvaćaju važna područja (šake, stopala, lice, genitalije, stražnjicu ili veliki zglob),

• uzrok opeklina je električna struja ili kemijska tvar.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kada insekt upikne!

 

Ne ostavljajte dijete samo u kuhinji ili kupaonici

Iznenadili biste se koliko se opeklina dogodi u dobi do četiri godine kada roditelji ili skrbnici ostave dijete samo na trenutak. Osobito kada se djeca počnu samostalno uspravljati ili puzati, dobro pripazite na različite stolnjake, uz pomoć kojih dijete može navući šalicu vrućeg čaja ili kave na sebe, nemojte mu dopuštati pristup štednjaku s kojeg se može povući vruća tava, na vruću peglu, ali pripazite i da prilikom nošenja posude s vrućom hranom dijete ne bude negdje vama između nogu. Uvijek budite tu i pazite ako je dijete u blizini peći ili vrućih predmeta te uvijek sami provjerite temperaturu vode kojom ćete kupati ili tuširati dijete.

 

Preuzeti: Skrbenstars.si

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img