cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Što se događa vašoj bebi kada vi ...

Izbrusite bebine okusne pupoljke, pomozite joj da zavoli vašu glazbu i potaknite salto mortale ili dva u svom trbuhu. Evo kako vaša nerođena beba doživljava vaš svijet...

Što se događa vašoj bebi kada vi ...

... VJEŽBATE
Ako ste se nadali da je trudnoća najbolji izgovor za preskakanje vježbanja, razmislite ponovo. Vježbanje će vam pomoći da lakše prebrodite porođaj, a i beba će osjetiti dobrobiti koje ono donosi.


Vježbanje stimulira bebin mozak; ne znamo točno kako se to događa, ali znamo da žena koja vježba potiče bebin razvoj i sazrijevanje. Istraživanja su pokazala da su u dobi od pet godina djeca majki koje su u trudnoći vježbale inteligentnija.
Svako lagano, ritmično vježbanje, poput plivanja, hodanja ili trčanja, djeluje smirujuće na bebu.


Beba je u trbuhu dobro zaštićena i umjereno vježbanje ne može joj naškoditi. Glavna je opasnost pregrijavanje. Bebina je temperatura uvijek 0,5°C viša od vaše, a jedini način da se ohladi je kroz vas. Zato izbjegavajte pregrijavanje, vježbajte toliko da ste istovremeno u stanju voditi razgovor i pijte mnogo tekućine. Ako dehidrirate, u posteljicu će pristizati manje krvi, a time manje kisika i glukoze.


Također, beba će osjetiti dobrobiti dobra raspoloženja. Endorfini, hormoni sreće, prolaze kroz posteljicu tijekom porođaja. Razumno je pretpostaviti da se isto događa i tijekom vježbanja.... SLUŠATE GLAZBU
Vaša beba čuje od otprilike 18. tjedna, a na vanjske zvukove počinje odgovarati oko 23. tjedna. Može čuti glazbu kroz vaš trbuh i može čak naučiti prepoznavati vaše omiljene pjesme. Jedno je istraživanje pokazalo da bebe u 26. tjednu na poznate melodije odgovaraju kretanjem, dok na nepoznate ne reagiraju.


Taj je učinak vidljiv i nakon rođenja. Rezultati jednog ispitivanja pokazali su da su bebe čije su mame gledale Prijatelje tijekom trudnoće, aktivno odgovarale na početnu melodiju nakon rođenja, dok ostale nisu. Puštanje omiljene glazbe koju ste slušali tijekom trudnoće može vam pomoći smiriti bebu kada se rodi.

 

PROČITAJTE JOŠ: 6 promjena u trudnoći koje ćeš obožavati... SPAVATE
Iznenađujuće, no mamino spavanje vrlo malo utječe na bebu koja veselo nastavlja sa svojim ciklusom buđenja i spavanja.
Ako promatrate bebu 24 sata, vidjet ćete da ona zapravo spava i odmara se 30 minuta, potom se 30 minuta kreće, a taj se ciklus ponavlja bez obzira na ono što radi majka. Zbog toga mnoge mame osjećaju veselo skakutanje noću, a djelomično se time može objasniti i zašto vaša beba nimalo ne mari za vaše obrasce spavanja kada se rodi!... VODITE LJUBAV
Mnoge se žene zabrinjavaju zbog seksa u trudnoći, no za to nema nikakva razloga, ako ne postoji neki medicinski problem i liječnik vam je savjetovao da se suzdržite.
Beba je dobro zaštićena u velikoj vreći vode tako da seks na nju neće utjecati te će veselo plutati naokolo nesvjesna onoga što se događa. Orgazam je također u redu; čak i u kasnijim razdobljima trudnoće beba neće ništa osjetiti. U stvari, vjerojatno će joj i koristiti – sve što opušta vas, dobro je i za nju.... JEDETE
Grickanje mrkve umjesto kockica čokolade učinit će više od čuvanja vaše linije. Čudesno je da ono što sada jedete može utjecati na bebin ukus nakon rođenja. Beba osjeća jake okuse poput češnjaka ili začina kroz plodovu vodu koju stalno guta. Istraživanja na štakorima pokazala su da bi isto moglo vrijediti i za alkohol – što je još jedan razlog da ograničite unos pića. Hrana koju jedete razgrađuje se u mikročestice koje hrle kroz posteljicu kako bi nahranile vašu bebu. No posteljica uzima ono što joj je potrebno, a ostalo odbacuje, stoga se pokušajte držati zdrave, uravnotežene prehrane.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prijevremeni porod i nedonesenost


... GOVORITE ILI PJEVATE
Nadate se da će vas beba nakon rođenja prepoznati? Ne brinite se, poznavat će vaš glas i prije negoli se sretnete. Beba čuje vaš glas kroz unutrašnje vibracije i zvukove izvana. Istraživanja su pokazala da beba budno prati i prevrće se kada majka govori, a nakon rođenja vaš će joj glas biti najbliskiji. Možete joj pjevati ili pričati priče – ako joj često pjevate istu melodiju ili pričate istu priču, nakon rođenja to vam može pomoći da smirite svoju bebu, baš poput poznate glazbe.
Zašto ne biste uključili i partnera? Bit će mu drago što se može povezati s vašim trbuhom, pogotovo pri pomisli da će beba prepoznati glas svoga tate.

 

Vaša bi se beba mogla vrpoljiti kada čuje vaš glas

 

Trudna & Lijepa

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img