cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Smiju li trudnice farbati kosu?

Odavno postoji nepisano pravilo da bi trudnice trebale izbjegavati farbati kosu, kako kemikalije ne bi nanijele bebi štetu. Da li u tome ima istine?

Smiju li trudnice farbati kosu?

Ono što trudnice brine je da će kemikalije koje se nalaze u farbi, poput amonijaka ili peroksida, naškoditi djetetu. Međutim, doktori kažu da količine tih kemikalija koje se nalaze u farbama apsolutno NE MOGU naškoditi bebi.

Doktori smatraju da farba za kosu također nije dovoljno dugo u kontaktu s kožom da bi sastojci bili apsorbirani u krvotok.

 

Dermatolog dr Jennifer MacGregor ipak ističe da "ako imate neku posjekotinu ili ranu na koži glave, tada će se ipak apsorbirati malo više kemikalija". Ali, čak i da niste trudni, jasno je da nije preporučljivo da se farbate ako imate ranu ili posjekotinu na glavi. U ostalim slučajevima, nema razloga za brigu.

Neki tvrde da trudnice ne bi trebale farbati kosu u prvom tromjesečju.

 

PROČITAJTE JOŠ: 5 zdravih grickalica za trudnice

 

Profesori ginekologije sa Sveučilišta Columbia mišljenja su da to stajalište proizlazi iz činjenice da se u prva tri mjeseca formiraju organi fetusa.

"Ako želite biti ultrakonzervativni, možete sačekati da prođe prvo tromjesečje, ali sa stručnog gledišta, nema potrebe da to radite", kažu.

Glavni problem s kojim se možete suočiti prilikom farbanja kose, bilo da ste trudnica ili ne, je potencijalna alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt s kožom.

Sudeći prema istraživanjima koji su provedeni na Sveučilištu, ne postoji dovoljno dokaza da bi farba za kosu mogla na bilo koji način naškoditi bebi u maminom trbuhu.

Ako ste ipak zabrinuti da bi farba mogla naškoditi vašoj bebi, možete potražiti farbe za kosu na biljnoj bazi.

 

Izvor: mondo

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img