cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Saznajte sve o njezi dječjih zubi!

clock-img

17.3.2021

pencil-img

PR

Stomatolog dr. stom Perić odgovara na ključna pitanja!

Saznajte sve o njezi dječjih zubi!

Neka pravila vrijede za sve, ali kada ih trebamo početi primjenjivati da bismo se pobrinuli za oralno zdravlje naše djece? U suradnji s dm-om i dr. stom. Mislavom Perićem donosimo vam odgovore na najčešća pitanja i dileme roditelja. Ne zaboravite da tijekom cijelog ožujka dileme oko odabira proizvoda za dentalnu njegu možete potražiti u dm-u i dm online shopu i pri tom ostvariti 15x više bodova dm active beauty.

 

1. Kada biste savjetovali prvi posjet stomatologu?

Prvi posjet stomatologu bi obvezno trebao biti do navršene treće godine kad dijete ima svu mliječnu denticiju, odnosno nakon što niknu svi mliječni zubi. Naravno da posjet stomatologu treba napraviti i ranije, čim počnu nicati mliječni zubi, kada ne treba raditi nikakav bolni zahvat i kad nema traume za dijete. To je najvažniji period izgradnje djetetove percepcije o stomatologu.

 

2. Po vašem iskustvu, postoje li neke greške koje roditelji rade, a koje mogu uzrokovati strah djece od stomatologa?

Često se dogodi da roditelji prekasno dođu na pregled kod stomatologa, kad dijete ima nekakve probleme i bolove te ne može spavati ili jesti. U tim situacijama, da bi pomogli djetetu, moramo izvesti neke zahvate koji nisu baš ugodni i predstavljaju traumu za dijete. Dijete to, na žalost, pamti cijeli život.

 

3. Kada početi s njegom zuba i na koji način?

Njega zuba treba početi onog trenutka kada oni niknu, znači od šestog mjeseca pa nadalje. To je naravno obveza roditelja. Dijete je u toj dobi premalo za upotrebu običnih četkica te zato postoje male četkice ili je čak dovoljna sterilna gaza da te male zubiće održavamo čistima. U toj dobi nije potrebna pasta za zube, samo temeljito i redovno čišćenje zuba redom kako niču.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako djetetu očuvati zdrave zube?

 

4. Na što paziti prilikom odabira paste za zube i četkice?

Pastu i četkicu treba odabrati sukladno godinama, djeci trebaju četkice s malom glavom, a odraslima se preporučuje koristiti srednje tvrdu četkicu. Djeca trebaju upotrebljavati dječje paste, a odrasli bilo kakvu pastu za odrasle, prema želji.

 

5. Je li dovoljno nakon slatkiša isprati usnu šupljinu vodom ili je potrebno oprati zube i tijekom dana?

Ako nismo u mogućnosti oprati zube nakon jela, potrebno je barem malo isprati vodom kako bismo smanjili kiselost u ustima.

 

6. Kada dijete treba početi učiti koristiti dodatke svakodnevnom pranju zuba – vodicu za ispiranje usta i konac za zube?

Preporuka za potpunu higijenu usta bi bila kad dijete ima sve trajne zube te je dovoljno zrelo za odgovornu uporabu tih dodataka, znači negdje oko dvanaeste godine.

 

7. Kada dijete može početi nositi aparatić za zube ukoliko je to potrebno?

Ortodontske anomalije se mogu korigirati i u mliječnoj denticiji, ali najčešći početak terapije je kad niknu svi trajni zubi, negdje iza 12-13 godine. Terapija se obično provodi fiksnim aparatićima premda se u zadnje vrijeme dosta rade i prozirni aparatići (aligneri).

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img