cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Sanjaju li bebe u trbuhu?

Bebe prije rođenja provode nevjerojatnu količinu vremena u snu i tek oko tridesetog tjedna počinje se nazirati ritam sličan onom kod odraslih, podijeljen u četiri faze, od dubokog sna do budnosti.

Sanjaju li bebe u trbuhu?

Bebe prije rođenja provode nevjerojatnu količinu vremena u snu i tek oko tridesetog tjedna počinje se nazirati ritam sličan onom kod odraslih, podijeljen u četiri faze, od dubokog sna do budnosti. Ključna razlika je, međutim, što i fetusi i novorođena djeca najviše vremena provode u REM snu, za razliku od starije djece i odraslih ljudi, a ta se faza povezuje sa sanjanjem.

 

Naravno, nema načina da se utvrdi što fetus sanja, a vjeruje se i da se ona vrsta složenih snova kakve sanjaju odrasli ljudi javlja tek oko pete godine života. Ali bebe u trbuhu plivaju u moru taktilnih, zvučnih draži i pokreta i stoga je sasvim moguće da im REM spavanje služi za obradu sadržaja koje tijekom dana nauče. „Očigledno je da fetusu rade čula i da ima potencijal da uči, te je moguće da sanja o onome što mu se tog dana desilo“, kaže Peter Heper.

 

No izgleda da je REM spavanje važno za fetuse. Pojedini lijekovi, uključujući i neke antidepresive, sprečavaju REM fazu, a ispitivanja na životinjama pokazuju da su fetusi kojima je bilo ometano REM spavanje kao odrasle jedinke anksiozniji, ne spavaju i ne dišu pravilno, a i u mozgu im se bilježe nenormalni signali. Jedno objašnjenje je i da se prilikom REM spavanja podešava aktivacija moždanih stanica kako bi kasnije besprijekorno radile.

 

REM spavanje možda služi i kao vid pripreme mozga za trenutak kad će se beba morati „probuditi“. Da bi se desio prelazak iz sna u budno stanje, potrebno je da se usklađeno aktivira nekoliko moždanih struktura koje kontroliraju i disanje i otkucaje srca, i zato je važno da one „nauče“ dovesti svoj rad u potpuni sklad. REM spavanje pobuđuje većinu ovih moždanih struktura i zato možda služi kao prilika za njihovo usklađivanje, za vrijeme kad će majka prestati održavati bebu u životu snabdijevajući je krvlju i kisikom, i njoj prepustiti upravljanje tim procesom.

 

PROČITAJTE JOŠ: 9 znakova koji otkrivaju spol djeteta u maternici

 

Zanimljivo je i da „zijevanje“ možda igra sličnu ulogu. Bebe u trbuhu počinju zijevati oko jedanaestog tjedna i ne prestaju do rođenja. „Izgleda da zijevanje nije samo otvaranje usta, već generalizirano zatezanje mišića“, kaže Olivije Valusinski, liječnik opće prakse iz Pariza, koji istražuje ovu pojavu. I fetus i novorođenče zijevaju dvaput češće od odraslih i zatežu mišiće usta jedanput ili dvaput svakog sata. Izgleda da zijevanje također potiče prelazak iz mirovanja u period aktivnosti i, kao i REM spavanje, pobuđuje mnoge procese u mozgu koje održavaju budnost.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img