cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj ploda - 3.dio

Treće tromjesečje trudnoće traje od 28. do 40. tjedna trudnoće.

Razvoj ploda - 3.dio

U ovom periodu dolazi do potpunog rasta djeteta s razvojem svih organa, posebno respiratornog sustava i mozga. Majka često ima problema s inkontinencijom, što se dešava zbog utjecaja hormona i pritiska gravidnog uterusa na mokraćni mjehur.

SEDMI MJESEC
Do kraja sedmog mjeseca trudnoće dijete će narasti do 40 cm, a bit će teško između 1400 i 1600 grama. Djetetove oči dobivaju boju i dijete ih pomiče, otvara i zatvara. Sluh je do kraja razvijen te dijete reagira na podražaje. U sedmom mjesecu reproduktivni sustav nastavlja svoj razvoj - kod dječaka testisi se pomiču od bubrega prema skrotumu, a kod djevojčica se dobro vidi klitoris. Pluća su dosta razvijena, iako ne potpuno.

OSMI MJESEC
U osmom mjesecu došlo je do potpunog razvoja pluća te su ona spremna za obavljanje funkcije disanja. Dijete dobiva na težini 200 do 250 grama na tjedan, a masne naslage se talože po cijelom tijelu. Djeca rođena u ovom periodu trebaju dodatnu brigu, ali gotovo sva djeca bit će zdrava.
Verniks, bijeli sloj koji prekriva djetetovu kožu sve je gušći. Kada se rodi dijete, vidjet ćete tragove verniksa, osobito ispod pazuha, iza ušiju i u predjelu prepona. Mekana dlaka koja je prekrivala djetetovu kožu, sada je gotovo u cijelosti nestala. Do kraja osmog mjeseca dijete je dugačko oko 44 cm, a teško između 2300 i 2550 grama.
U ovom periodu majka će imati sve više problema sa spavanjem te se mogu javiti povremene kontrakcije.

DEVETI MJESEC
U 36. tjednu dijete je dugo 46 cm, a teško oko 2500 grama. Nedavno odlaganje masnog tkiva zaoblilo je lice i mišići za sisanje su spremni. Kako bi se pripremilo za porod, dijete bi se trebalo okrenuti u stav glavicom prema dolje.
Do kraja 37. tjedna trudnoće dijete će postati zrelo za porod. S 40. tjedana dijete je dugo 48 do 50 cm, a teško oko 3500 grama.
Ako ne rodite na predviđeni termin, već tjedan dana prije ili poslije, nemojte se uzbuđivati, jer samo 3 do 5% trudnica rodi na izračunati termin.


Mamino sunce
       

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img