cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj ploda - 2. dio

Period od kraja trećeg mjeseca do kraja intrauterinog života se naziva fetalno razdoblje.

Razvoj ploda - 2. dio

Fetalno razdoblje je karakterizirano maturacijom i sazrijevanjem tkiva i organa te rapidnom rastu fetusa.

TREĆI MJESEC
Za vrijeme trećeg mjeseca lice poprima humani izgled. Oči koje su u početku trudnoće smještene lateralno, sada se lociraju ventralno, a uši dobivaju svoju definitivnu poziciju. U 12. tjednu razvijaju se vanjski genitalni organi te se tada ultrazvukom može vidjeti djetetov spol. Na kraju trećeg mjeseca počinje muskularna aktivnost djeteta, ali su ti pokreti slabi tako da ih majka ne osjeća.

ČETVRTI MJESEC
Za vrijeme četvrtog mjeseca fetus raste u duljinu. Težina fetusa se neznatno povećava tijekom ovog perioda, a fetus brzo dobiva na težini zadnjih dva mjeseca gestacije. Fetus je u ovom razdoblju prekriven lanugo dlačicama, a trepavice i kosa su također vidljivi.

PETI MJESEC
Glavna karakteristika petog mjeseca jest da majka u tom razdoblju počinje osjećati pokrete fetusa. Dolazi do daljnjeg rasta i razvoja svih unutrašnjih organa. Na kraju petog mjeseca težina fetusa je oko 500 grama.

ŠESTI MJESEC
Za vrijeme šestog mjeseca koža fetusa je crvena i naborana zbog manjka vezivnog tkiva. Fetus rođen u šestom ili početkom sedmog mjeseca ima poteškoće u preživljavanju. Iako su unutrašnji organi donekle razvijeni, nisu dovoljno razvijeni respiratorni sustav i mozak.

Mamino sunce
   

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img