cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Previše tiskanja krivo za vaginalno pucanje

U Velikoj Britaniji, trenutačni projekt primalja postiže izvrsne rezultate u smanjenju vaginalnog pucanja jednostavno ne prisiljavajući trudnice da tiskaju prekomjereno tijekom poroda.

Previše tiskanja krivo za vaginalno pucanje

Teško možemo zamisliti porođaj bez upute primalje ili porodničara „Gospođo, sad tiskajte jako!“, jer – kako kaže suvremeni mit o rađanju – dijete ne može doći na svijet bez tiskanja. No, postoji velika razlika između tiskanja, koje porodilja radi automatski jer joj tijelo tako traži, i tiskanja na silu. Što rezultira uglavnom u nepotrebnom vaginalnom puknuću.

 

Ovu je mudrost znala već Ina May Gaskin, koja je u svojoj knjizi Mudrost poroda napisala da je puno bolje ako žena tiska "na svoj način", čak i ako se beba pritom pomiče naprijed-natrag kroz vaginu, tj. to uzrokuje da se tkivo polako rasteže i stoga je mnogo manja mogućnost ozljede.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koji su prvi znakovi porođaja?

 

85% manje suza!

Primalje u Medway Foundation Trustu u Kentu već su smanjile ozljede kod rodilja sa svojim programom protiv potiskivanja, u nekim rodilištima za čak 85 posto, pri čemu su teške ozljede pale sa sedam na jedan posto mama. I kako su to uspjeli? Jednostavno tako da su prestale govoriti ženama da potiskuju i umjesto toga ohrabrivale mame da zauzmu drugačiji položaj i umire se. Umjesto da djecu vuku iz majki, radije su ih pridržavale I tako im pomagale pri dolasku na svijet.

Program protiv potiskivanja pokrenuli su ginekolozi i primalje (Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) i Royal College of Midwives) nakon što su 2013. i 2014. primijetili alarmantnu stopu vaginalnih razderotina tijekom poroda. Čak 22 slučaja vaginalnog pucanja trećeg stupnja snimljeni su u samo mjesec dana! Ni kod nas vaginalno pucanje nije rijetkost i premašuju europski prosjek. Žene su čak uvjerene da malo vaginalno puknuće nekako "pripada" porodu. Žene koje su doživjele vaginalno pucanje tijekom prvog poroda imaju čak pet puta veću šansu da ime se ono ponovi, pokazalo je aktualno britansko istraživanje, pišu u The Natural Parent Magazine.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img