cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Pokreti bebe u trbuhu

Provjerite odgovore na tri najčešća pitanja o pokretima bebe u trbuhu koje ste se sigurno pitali i sami.

Pokreti bebe u trbuhu

1. PITANJE: Koliko često bi trebala osjetiti pokrete?

Vaša beba trebala bi se kretati tako često, kao u mjesecu prije toga. Svaka beba ima svoj ritam kretanja i ne postoji samo jedan pravilni raspored aktivnosti.  Sve dok ne osjetite nikakvih većih promjena u stupnju bebine aktivnosti, s njom je vjerojatno sve u redu.

 
2. PITANJE: Da li moram zapisivati bebine pokrete?

Da bi bile mirnije, mnogi ginekolozi savjetuju da po 28. tjednu trudnoće barem jedanput ili dva puta dnevno bilježite bebine pokrete. Postoje različiti načini za brojanje bebinih »udaraca«, stoga sa svojim liječnikom dogovorite metodu po kojoj ćete ih zapisivati.

 

PROČITAJTE JOŠ: Krvarenje na početku trudnoćeJedan od češćih pristupa je da odaberete onaj dio dana u kojem je vaša beba najaktivnija ( u idealnom primjeru ćete bebine udarce mjeriti u isto doba svaki dan). Sjednite ili legnite na bok u mirnoj prostoriji sa što manje smetnji. Zapišite vrijeme koje je potrebno da osjetite deset jasnih pokreta – to su udarci, trzanje ili pokreti cijelog tijela. U roku od dva sata trebale bi osjetiti deset pokreta (ne brinite, vjerojatno neće trajati toliko dugo. Ponekad ćete deset udaraca osjetiti već u prvih deset minuta). Ako u roku od dva sata nećete osjetiti deset pokreta, prestanite s brojanjem i nazovite svog liječnika.


3. PITANJE: Što napraviti kada mislim da su se pokreti moje bebe usporili ili promijenili?

Pitajte svojeg liječnika o promjenama na koje trebate pripaziti. Uglavnom ga trebate nazvati kada pokrete ne osjetite ili kada se njihov broj jako smanji. Vaša beba je možda samo promijenila položaj, ali možda ima i poteškoće. Ginekolog će vas najvjerojatnije pozvati na test ili biofizički profil s kojim će provjeriti stanje vašeg djeteta.


Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img