cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Implementacijsko krvarenje ili pobačaj?

Saznajte kakvo krvarenje se javlja prilikom pobačaja kako ga ne biste zamijenili s tzv. implantacijskim krvarenjem.

Implementacijsko krvarenje ili pobačaj?

Iako krvarenje u trudnoći kod trudnice uvijek izaziva strah da nešto nije u redu s bebom i trudnoćom, ti su strahovi još veći na početku trudnoće, kada su šanse za spontani pobačaj najveće.

 

Prema nekim procjenama, čak 25 posto poznatih trudnoća (za koje žena zna da je trudna) završi pobačajem. To znači da je spontanih pobačaja još više, jer mnoge žene niti ne znaju da su trudne, a krvarenje tijekom pobačaja zamjenjuju s menstruacijom. 

 

Implantacijsko krvarenje

 

Međutim, krvarenje u ranoj trudnoći ne znači nužno i spontani pobačaj. Neke trudnice (oko 30 posto) dobiju i tzv. implantacijsko krvarenje, kod kojeg sluznica maternice odbaci dio ovojnice oplođene jajne stanice, koja se izlučuje iz maternice u obliku blagog vaginalnog krvarenja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće

 

Implantacijsko krvarenje obično se javlja šest do devet dana nakon ovulacije, ali može biti i dvanaest dana nakon začeća, pa ga mnoge žene pogrešno smatraju menstrualnim krvarenjem ili čak pobačajem ako je test na trudnoću već potvrdio trudnoću.

 

Implantacijsko krvarenje je najprije slabije, a zatim jače, nakon čega se javlja smeđi i blago ružičasti iscjedak koji već ukazuje na trudnoću. Može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali o tome svakako razgovarajte sa svojim ginekologom.

 

Kako izgleda krvarenje tijekom pobačaja?

Iako svaka trudnica zna da krvarenje u trudnoći može značiti spontani pobačaj, većina ne zna kako to krvarenje izgleda. Osim toga, ženska tijela se jako razlikuju po fizičkim znakovima ovog bolnog događaja.

 

PPROČITAJTE JOŠ: Krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće

 

Međutim, krvarenje nakon pobačaja ima tendenciju pojavljivanja u nekim uobičajenim obrascima:


1) Krvarenje - koje u slučaju spontanog pobačaja ne traje duže od dva tjedna - najčešći je znak spontanog pobačaja, koji je često praćen bolovima u donjem dijelu trbuha ili leđima.

2) Ako se radi o spontanom pobačaju u ranim tjednima trudnoće, krvarenje tijekom spontanog pobačaja može se brzo zamijeniti s implantacijskim krvarenjem, budući da je krvarenje ranog pobačaja također smeđe ili svijetloružičaste boje.

3) Tijekom spontanog pobačaja početno manje krvarenje može prestati, a zatim se tek nakon nekoliko dana nastaviti s obilnijim, jarko crvenim krvarenjem, što obično plaši trudnicu. Obilno krvarenje tijekom pobačaja može trajati od nekoliko sati do dva dana.

4) Mnogi pobačaji u ranoj trudnoći (prije petog tjedna trudnoće) slični su obilnom menstrualnom krvarenju, jer u tako ranom tjednu trudnoće nema vidljivih dijelova mrtvog ploda ili su toliko mali da ih žena lako zamijeni za menstruaciju.

5) U slučaju pobačaja od šestog tjedna trudnoće nadalje moguće je u krvarenju vidjeti komadiće tkiva ili mrtvi plod. Kvržice mogu biti prilično tvrde, a može ih biti i više ovisno o tjednu trudnoće.

6) U slučaju pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće možete vidjeti prepoznatljiv fetus i posteljicu sivkaste boje među krvlju, što za ženu može biti vrlo šokantan prizor.

 

PROČITAJTE JOŠ: Krvarenje nakon seksa

 

No, dobro je da se trudnica i na to pripremi, pogotovo ako je već ušla u deseti tjedan trudnoće i radi se o rizičnoj trudnoći ili je već imala nekoliko spontanih pobačaja. Ako ste već doživjeli spontani pobačaj, vaš ginekolog ili specijalist za neplodnost može vam čak predložiti da sačuvate fetalno tkivo za daljnje pretrage, što svakako nije lak zadatak i možete ga povjeriti i partneru.

 

Ako ste i vi imali spontani pobačaj, nakon gubitka djeteta, ne zaboravite dobro paziti ne samo na svoje tijelo, već i prije svega na svoje ranjeno srce.

 

Autor: Helena Primic

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img