cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Ovulacija: Mitovi i činjenice

Stručnjakinja za plodnost odgovara na najčešća pitanja o ovulaciji!

Ovulacija: Mitovi i činjenice

Koliko znate o ovulaciji i postoje li stvari u koje niste sigurni? Stručnjakinja za plodnost Zita West odgovara na najčešća pitanja i mitove o ovulaciji.

 

Može li se ovulacija dogoditi dva puta mjesečno?

Može, kaže stručnjak, iako se to rijetko događa, i to kod dvojajčanih blizanaca. Ako ovulirate dvaput, to se obično događa unutar 24 sata, tako da će vaši plodni dani sigurno biti u isto vrijeme vašeg ciklusa.

 

Koliko dugo spermatozoidi mogu preživjeti?

"Spermatozoidi mogu preživjeti između dva i pet dana u tijelu žene. Međutim, u optimalnim uvjetima nakon ovulacije, mogu preživjeti i do tjedan dana.

 

"U većini slučajeva trudnoća se javlja nakon odnosa šest dana prije ovulacije. Taj 'prozor plodnosti' dolazi ranije ako imate kraći ciklus ili kasnije ako imate duži ciklus", kaže West.

 

PROČITAJTE JOŠ: 5 uzroka bolova za vrijeme ovulacije

 

Kako žena može znati je li došlo do ovulacije?

"Vrlo teško! Za sada postoje samo tri načina da se to utvrdi: ako ostanete u drugom stanju, ultrazvukom ili analizom krvi koja pokazuje povišenu razinu progesterona". Objašnjava da se pretraga za određivanje razine progesterona mora napraviti 21. dana ciklusa od 28 dana.

 

Je li temperatura točan pokazatelj ovulacije?

Precizno izmjerena temperatura nakon buđenja može pokazati ima li ovulacije, ali nije sasvim točan pokazatelj i stoga može biti stresna, pa se dugoročno ne preporučuje ženama.

 

Može li iscjedak "reći" nešto o ovulaciji?

Stručnjak za plodnost objašnjava da razine estrogena u plodnim danima mijenjaju iscjedak kako bi spermatozoidi mogli duže preživjeti u tijelu žene. Normalno, sekret je vlažniji, sluzaviji, rastezljiviji tijekom plodnih dana.

Kako bi se povećale šanse da žena ostane u drugom stanju, spolni odnos bi trebao biti u danima kada je sekret optimalne kvalitete.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kad zbog stresa nikako da zatrudnite...

 

Zašto neke žene primjećuju da se vrijeme između ovulacije i menstruacije s vremenom skraćuje?

"Kako žene stare, ovulacija postaje sve rjeđa, a intervali između ovulacije i sljedeće mjesečnice mogu varirati ili postati kraći. To je općenito normalan dio starenja i ne mora imati nikakve druge uzroke. Međutim, ako je vrijeme između ovulacije i sljedeće menstruacije razdoblje manje od 10 dana, nema dovoljno vremena da se oplođeno jajašce smjesti u endometrij," objašnjava West.

 

Stručnjak za plodnost ističe da stres i iscrpljenost imaju ogroman utjecaj na ovulaciju jer ometaju razinu hormona povezanih s plodnošću. Česte varijacije tjelesne težine također mogu imati negativan učinak na plodnost, čak i više nego mali višak kilograma.

"Na plodnost utječu i drugi zdravstveni problemi kao što su anemija, neki lijekovi, ali i pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola i loša prehrana. Da bi došlo do ovulacije potrebna je energija", naglašava.

Koliko je vremena potrebno za prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula dok se menstruacija ne normalizira razlikuje se od osobe do osobe.

"Prvi mjesec nakon prestanka uzimanja pilule obično je vrlo plodan ciklus. Nakon toga kod nekih žena ovulacija može biti poremećena nekoliko mjeseci. Drugima je potrebno više vremena da se ovulacija vrati u normalu, unatoč tome što imaju redovite mjesečnice."

 

PROČITAJTE JOŠ: Tri znaka da je ženska u plodnim danima

 

Ako dojite, trebali biste biti svjesni da dojenje potiskuje ovulaciju i da može proći neko vrijeme da se ovulacija vrati u normalu nakon prestanka dojenja.

 

Izvor: mondo.rs

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img