cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Otkriveno kako jajna stanica "hvata" spermije

Proteini na glavi spermija traže odgovarajuću seriju specifičnih šećera na omotaču jajne stanice. Kada dođe do poklapanja, spermij se zalijepi na jajnu stanicu i isporučuje joj DNK, čime je oplodnja završena.

Otkriveno kako jajna stanica "hvata" spermije

Internacionalni tim znanstvenika uspješno je identificirao specifičnu vrstu molekula šećera koji omotač jajne stanice doslovno čini posebno „ljepljivim“. Oni molekuli pomažu da se spermiji i jajna stanica uspješno međusobno „drže“. Na studiji su radili znanstvenici s renomiranih sveučilišta iz Engleske, SAD, Hong Konga i s Tajvana, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Science.

 

Iako se radi o zaista ozbiljnom saznanju, stručnjaci kažu da su za kliničke tretmane, koji bi proistekli iz ovog istraživanja, potrebne još godine rada. Ipak, otkriće otvara nove mogućnosti za razumijevanje problema neplodnosti.

 

Znanstvenici su već prije otkrili kako spermiji prepoznaju jajnu stanicu. Naime, proteini na glavi spermija traže odgovarajuću seriju specifičnih šećera na omotaču jajne stanice. Kada dođe do poklapanja, spermij se „zalijepi“ na jajnu stanicu i „isporučuje“ joj DNK, čime je oplodnja završena. U novoj studiji, znanstvenici su, koristeći veoma osjetljivu tehnologiju snimanja, otkrili koje molekule najčešće započinju proces vezivanja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Korijen mace prirodna je viagra

 

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da, na globalnom nivou, neki oblik neplodnosti pogađa čak 15 posto parova u reproduktivnoj dobi. Nemogućnost začeća ima širok spektar uzročnika, od bolesti, preko infekcija i genetskih poremećaja, do psihičkih faktora i stresa. Mnoge uzroke moderna znanost još uvijek ne može objasniti.

 

Nakon eksperimenata s nizom sintetičkih šećera, znanstvenici su utvrdili da jedan lanac molekula šećera, poznat kao SLeX, posebno dobro „hvata“ spermatozoide. Izazov u ovom istraživanju bila je činjenica da su ljudske jajne stanice vrlo male, pa je bilo teško raditi s njima. Znanstvenici će sada svoju energiju posvetiti otkrivanju specifičnih proteina na glavi spermatozoida, koji mu omogućavaju da efikasnije prepozna jajnu stanicu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Video: Težak put sperme

 

Detalji otkriveni na ovom projektu popunjavaju veliki prazan prostor u našem znanju, tvrdi Ana Del s Kraljevskog koledža u Londonu, jedan od istraživača na studiji. Ona se nada da će otkriće pomoći mnogim parovima koji imaju problema da dobiju bebu.

 

Izvor: Zena.blic.rs

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img