cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Otkrivanje mogućih kromosomskih poremećaja u ranoj trudnoći pomoću DNK-testa NIFTY

clock-img

14.3.2017

Mnogi roditelji žele što prije saznati je li beba curica ili dečko, ali i koje su moguće bolesti?

Otkrivanje mogućih kromosomskih poremećaja

Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji za analizu DNK, na temelju uzorka krvi trudnice moguće je već od 10. tjedna trudnoće i s točnošću većom od 99 % otkriti da li beba ima kromosomske poremećaje kao što su Downov, Edwardsov i Patauov sindrom, ali i neki drugi poremećaji kromosoma. Na ovaj siguran i neinvazivan način, budući roditelji mogu vrlo rano odagnati zabrinutost ili se na vrijeme pripremiti na moguće komplikacije u trudnoći.

 

Za mirnu i bezbrižnu trudnoću

Također, mnogi roditelji žele što prije saznati je li beba curica ili dečko, ali i koje su moguće bolesti?

Već se dulje vrijeme provode prenatalna testiranja za otkrivanje određenih težih kromosomskih poremećaja (trisomija) kod fetusa, a pogotovo kod trudnica kod kojih su prethodni testovi probira ukazali na povećan rizik od prisutnosti trisomije, kod trudnica starijih od 35 godina i kod trudnica kod kojih je u obitelji bilo slučajeva s kromosomskim poremećajima.

 

Kako bi se otkrilo ima li beba poremećaj kromosoma koriste se invazivni dijagnostički postupci koji osim što predstavljaju rizik za bebu jer postoji mogućnost spontanog pobačaja, također su iznimno stresni i neugodni za trudnicu. S razvojem novih tehnologija za analizu DNK, prenatalno testiranje je postalo jednostavnije i sigurnije i za bebu i za trudnicu.

 

Jednostavno i sigurno testiranje prije rođenja

Neinvazivan prenatalni test NIFTY (engl. Non-Invasive Fetal TrisomY testing) je revolucionaran doprinos genetike perinatalnoj medicini, koji u vrlo ranoj trudnoći može otkriti različite poremećaje kromosoma kod fetusa.

 

Testiranje je neinvazivno i sigurno, s obzirom na to da se radi o analizi krvi trudnice. Točnije, analizira se izvanstanična fetalna DNK koja se nalazi u krvi trudnice, a za analizu je potrebna samo 1 epruveta uzorka krvi trudnice. Test može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoče, a rezultati su dostupni u roku od 6-10 dana od dana vađenja krvi. Testiranje ne predstavlja nikakav rizik ni za bebu ni za trudnicu, a prikladan je za svaku trudnicu koja želi izbjeći nepotrebnu amniocentezu. Test može napraviti svaka trudnica, čak i ako nije u rizičnoj skupini, ako si želi osigurati trudnoću bez stresa i bezbrižno iščekivanje dolaska bebe na svijet.

 

Test NIFTY može s točnošću većom od 99 % otkriti trisomiju kromosoma 21 ili Downov sindrom, trisomiju kromosoma 18 ili Edwardsov sindrom i trisomiju kromosoma 13 ili Patauov sindrom. Osim ove 3 najčešće trisomije, NIFTY može otkriti i 4 aneuploidije spolnih kromosoma: Turnerov sindrom ili monosomiju X, trisomiju XXX ili sindrom trostrukog x, Klinefelterov sindrom ili trisomiju XXY te Jacobsin sindrom ili trisomiju XYY. Osim toga, NIFTY može otkriti i trisomije kromosoma 9, 16 i 22 koje dovode do spontanog pobačaja najčešće već u 1. tromjesečju trudnoće. Nadalje, NIFTY može otkriti i neke mikrodelecije – poremećaje kad nedostaje mali dio kromosoma. Ako želite, NIFTY Vam može otkriti i spol Vaše bebe.

 

Dostupno i roditeljima u Hrvatskoj 

U stanicama čovjeka nalazi se ukupno 46 kromosoma, tj. po 2 kopije svakog od 23 kromosoma. Ako dođe do pogreške pa su u stanicama prisutne 3 kopije nekog kromosoma, zbog čega se u stanicama ne nalazi ukupno 46, nego 47 kromosoma, tada dolazi do poremećaja zvanih trisomije (kao što je trisomija 21, poznatija kao Downov sindrom). S druge strane, ako dođe do pogreške pa je u stanicama prisutna samo 1 kopija nekog kromosoma, zbog čega se u stanicama ne nalazi ukupno 46, nego 45 kromosoma, tada dolazi do poremećaja zvanog monosomija.

NIFTY je najprodavaniji neinvazivan prenatalni test na svijetu, koji je dostupan u više od 50 država, a do ožujka 2016. godine napravljeno je više od milijun testova.

Ovdje možete pogledati u kojim sve poliklinikama i ginekološkim ordinacijama u Hrvatskoj možete napraviti test NIFTY, a na našoj internetskoj stranici možete se naručiti na besplatno savjetovanje o testu NIFTY.

 

Želiš saznati više o testu, imaš iskustvo ili dileme? Piši nam na forumu. Sva iskustva, pitanja i odgovori su dobrodošli.

 

PROČITAJ TAKOĐER:

Koji tipovi prenatalnih testiranja postoje?

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img