cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Oralna higijena kod djece

clock-img

24.9.2010

Zdravi zubi za lijep osmjeh i sretno djetinjstvo...

Oralna higijena kod djece

Po rođenju djeteta, a mogu slobodno reći i prije, u periodu onih devet mjeseci, majke se aktivno raspituju i pokušavaju naučiti što više o fazama, koje će ih dočekati, dolaskom njihovog djeteta na ovaj svijet.

Statistika iz oblasti dječje stomatologije kaže da je prosjek nicanja prvog zubića oko navršenog šestog mjeseca bebe. Međutim, poznati su slučajevi, novorođenčadi sa zubićem. Također, postoje i slučajevi kada kod djece mliječni zubi niču dosta kasno.

Mi smo se zahvaljujući genetici našli u toj skupini, ja sam svoj prvi mliječni zub “dobila” dosta kasno, a i moja kćerkica.

Prva jedinica, gornja lijeva nikla joj je sa nepunih 14 mjeseci. Taj, a ni sve ostale zubiće nismo ni osjetili. I danas se sjećam, dana kada je imala malo više od tri mjeseca, bila je jako nervozna, slinila je i gurala prstiće u usta. Ja sam pomislila, ovo mora da su zubići. Požurila sam do obližnje ljekarne i kupila gel za umirenje bebinih desni, ali prošlo je točno godinu dana do njegove prve primjene. Od tog dana, kada joj je nikao prvi zubić, prošlo je još nekoliko dana kada smo našli i drugu gornju jedinicu. I onda opet zatišje, pred buru, ali doslovno. Zubiću su se počeli pojavljivati i vrlo brzo imala je četiri, pa šest, osam zubića. Nije bilo temperature, proljeva, indikatora koji najavljuju rast zubića. Onda je opet nastupila pauza, koju smo iskoristili da počnemo polako uvoditi četkicu, kaladont. Pranje zubića postala nam je navika, jutarnja i večernja, nekada je bilo negodovanja, nekada smo to radili sa osmjehom, a onda je polako došlo vrijeme da se ide i kod zubara, na prvo upoznavanje.

Prva posjeta stomatologu prošla je tako da joj je teta zubarka, rekla da oni imaju jedan divan tobogan. Lajla je ušla, obazrivo gledala i razgledala, malo sjela na tobogan (stomatološku stolicu). Kada ju je doktorica zamolila da otvori usta počela je negodovati, i doktorica je kazala: “OK, za prvi put je više nego odlično. Dođite nam za nekoliko tjedana, ponesite četkicu i kaladont, pa ćemo se opet družiti”. Pozdravili smo se sa doktoricom, i putem do kuće, govorila sam joj kako je ona divna djevojčica, koja ima prelijepe zube i naravno svratili smo po neki poklončić za nagradu što je bila dobra i poslušna.

Sve ovo sam radila kako bih od doktorice napravila prijatelja, nešto veoma lijepo, dobro i pozitivno, a ne da odlazak zubaru bude bauk. Kupili smo poklon i narednih dana svi su je hvalili, kako je ona super djevojčica jer ide kod zubara. Prošlo je nekoliko tjedana i pitala sam svoju djevojčicu da li je spremna za novi odlazak kod zubara. Klimnula je glavom. Otišli smo do dućana, kupili novu četkicu i kaladont i uputili se ka ordinaciji. I ovog puta samo napravili pomak, pa je u karton upisano koliko moja princeza ima zubića, stanje mliječnih zubića. Na tom pregledu mama i kćer su dobile pohvalu o vođenju oralne higijene i to mi je puno značilo. Dogovorile smo novi susret, na kojem je doktorica trebala napraviti prvu zaštitu petice od karijesa. U međuvremenu, želim Vam napomenuti da sam koristila priliku da svaki put porazgovaram sa doktoricom i pitam je nekoliko stvari, a najvažnije prenosim i Vama.

  • Prvi odlazak kod zubara treba se dogoditi sa navršenih godinu, godinu i po dana, u zavisnosti od djeteta i kako ono reagira na vanjski svijet.
  • Neophodno je prati zubiće svaki dan dva puta dnevno, ujutro i navečer i to sa kaladontom, namijenjenim za uzrast djeteta u kojem se ono tada nalazi.
  • Treba voditi računa o izboru četkice i sugerirano nam je da čim vidimo da se četkica “razlistala” da je to upozorenje da se treba nova kupiti. Nekada će se četkica “rascvjetati” nakon mjesec dana upotrebe, a nekada nakon tri ili više mjeseci.
  • Također, doktorica nam je pokazala kako trebamo prati zubiće, jer je i to veoma važno, da se zubići peru pravilno, kako se ne bi skidala mliječna caklina.

Da se vratim na naš novi odlazak kod zubara, kada smo trebali dobiti zaštitu. Iako smo mislili da će to proći bez problema, Lajla je ovaj put odbila suradnju. Oprala je zubiće sjela u stolicu i kada joj je doktorica htjela napraviti zaštitu, rekavši da će joj nacrtati cvjetić, nije išlo. Naša draga doktorica nije navaljivala, ponovo ju je pohvalila i rekla da se vidimo uskoro. I ovog puta nije izostala nagrada, jer stimulans je veoma važan, ali naravno i konstantno hvaljenje. Vjerujte da ima efekta.

Prije mjesec dana smo bile ponovo na kontroli i uradili smo dvije “tetovaže” (ovo je izraz naše doktorice za zaštitu) na zubićima. Nećete vjerovati, ali čudni su procesi koji se odvijaju u tim malim glavicama, to sa “tetovažom” je upalilo. Doktorica je kazala, da će joj staviti tetovažu Dore i Blum, na što je Lajla bila oduševljena. Proces zaštite četvorke i petice trajao je oko 15 minuta i Lajla je iz ordinacije izašla sva sretna. Zaboga, ona sada ima dvije “tetovaže” na zubićima. Mali problem je nastao kod kuće kada je na ogledalu pokušala vidjeti “tetovaže”, ali i to smo preživjeli, malom laži da ona ne vidi “tetovaže”, ali naravno mi ostali vidimo. I svi smo se danima divili tim “tetovažama”.

Jučer smo ponovo bili kod zubara. Pokucali smo i zatekli drugu doktoricu. Ovo što ću Vam napisati zaista me iznenadilo, jer sam mislila da Lajla možda i nije zapamtila staru doktoricu, budući da joj je tri i pol godine. Kada je vidjela novu doktoricu, malo je stala, pa čak se dvoumila da li će sjesti u stolicu. Nije ništa rekla, ali sam shvatila da je primijetila da nema njene doktorice. Međutim, i nova doktorica je odmah uspostavila kontakt s njom, rekla sam joj da smo došli na « tetovažu » i tu je bljesnuo osmjeh od uha do uha kod moje ljepotice. Pao mi je kamen sa srca, jer sam u momentu pomislila da neće sjesti na stolicu, a to mi nekako nije bilo drago. Međutim, i ova naša posjeta prošla je više nego dobro, čak je doktorica « bubamari » stavila mali cirkončić. Nakon obavljenog posla doktorica je pohvalila Lajlu, kako je divna djevojčica i da odavno nije imala discipliniraniju pacijenticu. Moje srce bilo je kao najveća zgrada u Sarajevu. Bila sam presretna jer sam uspjela, da kod moje Lajle izgradim stav prema stomatologu kao prijatelju, a ne kao neprijatelju i nečem strašnom.

Iduća kontrola nam je 6. listopada i tada moja kćer ima u planu « tetovažu » nindža kornjače. Pitam se da li će prije nestati tetovaža, zubića ili spoznaje da tetovaže nisu tetovaže. A, do tada, svaku noć nas redovno postrojava i pita da li smo oprali zube, a još mi je draže što je toliko svjesna činjenice pranja zubića, da nikada, ali nikada ne legne dok ne opere zubiće. A o započinjanju dana, bez opranih zubića da ne pričam. Sretno svim mamama i malim pametnim glavicama. Ne zaboravite, kolika je važnost oralne higijene kod naše djece, jer samo zdravi zubići i lijep osmjeh, jedan su od predispozicija za sretno djetinjstvo.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img