cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Najčešći strahovi trudnica: kako da se ponašam?

clock-img

12.4.2020

Trudnoća je osjetljivo razdoblje i svaka buduća majka želi da to razdoblje prođe mirno i bez problema

Najčešći strahovi trudnica:  kako da se ponašam?

Trudnoća je osjetljivo razdoblje i svaka buduća majka želi da to razdoblje prođe mirno i bez problema. Kada počnemo razmišljati što sve može krenuti krivo i radimo li sve ispravno, ubrzo sve možemo vidjeti kao moguću nesigurnost za bebu, štetan utjecaj, razlog za zabrinutost. Sve to nisu nikako misli sa kojima želite ili trebate živjeti narednih 9 mjeseci.

 

Prođimo malo kroz 5 najčešćih razloga koje trudnice brinu i ispitajmo možemo li ih provjerenim informacijama utišati.

 

 

Hoće li se moja beba roditi sa nekom od genetskih nepravilnosti?

Buduće majke zadržavaju dah prilikom svakog prenatalnog testa, pregleda i naravno na kraju kod samog poroda. Svaki puta strepimo da nešto nije kako treba, zabrinute smo na spomen bilo kakvih sumnji ili nejasnoća.

Vjerojatnost da će se vaša beba roditi sa nekom od genetskih nepravilnosti je približno 4 %. To obuhvaća sve od sindroma Down do velike skupine manjih grešaka koje se mogu eliminirati intervencijom kirurga. Mogućnost za nepravilnost je nešto viša kod rizičnih skupina – starije trudnice, trdunice koje imaju dijabetes ili boluju od epilepsije, ovisnica o alkoholu ili cigaretama, iako je izvor nepravilnosti i u toj skupini u 70 % slučajeva nepoznat.


PROČITAJTE JOŠ: Kako aneuploidije spolnih kromosoma utječu na dijete?

 

Želite li imati što bezbrižniju trudnoću možete napraviti neki od neinvazivnih prenatalnih testova, kao što je Nifty test, koji sa vjerojatnošću većom od 99 % otkriva najčešće kromosomske nepravilnosti. Ako je vaš test negativan, možete krajem prvog tromjesečja prestati brinuti o brojnim nepravilnostima koje se mogu naći na plodu. Testiranja su u tijeku i za vrijeme trenutne epidemije COVID-19 (koronavirusa), više informacija o trenutnom postupku I mogućim ograničenjima možete pročitati na web stranici testa NIFTY.

 

Može li stres nanijeti štetu bebi?

 

Hormoni, umor, velika životna promjena na obzoru uz dodatne brige dovode do činjenice kako je trudnoća izuzetno stresno razdoblje u životu svake žene.

Opterećenje zbog stresa nije potrebno jer to načelno ne šteti bebi, pogotovo ukoliko živite sa određenom razinom stresa, susrećete se sa njim na svojem radnom mjestu i već ste na njega navikle.

Na bebu mogu imati utjecaj izuzetno stresni događaji, kao što je gubitak zaposlenja ili smrt u obitelji.

Zbog takve situacije može doći do preuranjenog poroda, međutim i takve okolnosti nisu presudne, već je presudna vaša reakcija na njih.

Ako već znate da se teže nosite sa stresnim situacijama možete se prije trudnoće pripremiti, isprobati neke aktivnosti koje vam mogu pomoći da se opustite i lakše dišete.

 

PROČITAJTE JOŠ: NIFTY Plus – najcjelovitiji prenatalni test na tržištu

 

Hranim li se pravilno?

 

Težina odgovornosti za vrijeme trudnoće može nas dovesti do toga da počnemo opsesivno razmišljati o gotovo svakom zalogaju. Na internetu možemo pronaći poveće popise potencijalno opasnih namirnica koje dovode da se neprestano pitamo može li nam hrana koja se nalazi ispred nas naštetiti. To je recept za nesnosnih 9 mjeseci.

Pobrinite se da vam vaš liječnik već prilikom vašeg prvog posjeta povezaog sa trudnoćom objasni koju hranu obavezno trebate izbjegavati i tako zaustavite pitanja koja bi vas mogla mučiti. Naravno da je dobro biti informiran, upute sa interneta mogu biti korisne, no svejedno nemojte se previše opterećivati ukoliko zabunom pojedete komad šunke nakon koje popijete čašu nepasteriziranog soka. Vjerojatnost da će vam to naštetiti je izuzetno mala.

Vjerojatno ni vaša majka nije slijedila sve upute koje se danas daju ili se nalaze na internetu, pa ste svejedno ispali sasvim u redu. 

 

PROČITAJTE JOŠ: Nakon mjerenja nuhalnog nabora - NIFTY

 

Mogu li imati spontani?

 

Svaka trudnica brine oko mogućnosti spontanog pobačaja. Mogućnost da se to zapravo dogodi je izuzetno niska.

Kod žena mlađih od 35 godina mogućnost spontanog pobačaja je 10 – 20 %, kod žena u dobi između 35 i 39 godina ona iznosi negdje oko 18 %, značajno raste kod žena starijih od 40 godina raste na 34 %.

 

Veliki dio spontanih pobačaja dogodi u ranoj fazi trudnoće, kada žena uglavnom niti ne zna da je bila trudna, tada se pobačaj niti ne razlikuje od obične menstruacije.

Kada u 6. ili 7. tjednu ugledate otkucaj srca na ultrazvuku, mogućnost pobačaja je niža od 5 %, za žene do 35 godina je taj rizik značajno niži u odnosu na druge dobne skupine.

 

Možete smanjiti mogućnost spontanog pobačaja, ne pušeći, ne konzumirajući alkohol, da ne prekoračujete dnevnu dozu od 200 miligrama kofeina (približno jedna velika šalica kave). Spontani pobačaj je najčešće posljedica kromosomske nepravilnosti za koju nije kriva majka i ne može ju spriječiti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nifty test: bez straha, bez boli

 

Utječe li jutarnja mučnina negativno na razvoj bebe?

 

Sigurno ste već čuli onu, u trudnoći jedeš za dvoje. Vjerojatno vas onda brine i dobiva li vaša beba dovoljno hrane kada imate redovite jutarnje mučnine i toliko povraćate?!

Na sreću bebe su jako učinkovite u opskrbi svega što im je potrebno od vas. Ako niste jako slabi i dehidrirani, onda vrlo vjerojatno nemate razloga za brigu. U slučaju iscrpljenosti i dehidracije ćete svakako posjetiti svojeg liječnika. Jutarnja mučnina gotovo nikad neće prouzročiti manjak ili štetu vašoj bebi.

 

Kako biste ih što lakše proživjeli najbolje je da uzimate više manjih obroka tijekom cijelog dana. Oni predstavljaju manji stres za vaš, u tom trenutku, jako osjetljivi probavni sustav. Takvi česti mali obroci sprječavaju period gladovanja koja vodi opet do slabosti. Kada je slabost toliko jaka vaš liječnik vam može dati lijek koji će vam pomoći, a istovremeno neće štetiti vašoj bebi.

Jutarnja mučnina se obično smiruje do 16. tjedna trudnoće, koja se podudara sa vremenom kada beba počne dobivati težinu i prolazi period bržeg rasta.

Zabrinutosti tijekom trudnoće ima mnogo, većina nije tako strašana kako se možda čini na prvi pogled. Možda ih možete brzo riješiti razgovorom sa vašim liječnikom, prenatalnim testom ili dobrom pripremom prije same trudnoće. Prije svega imajte na umu da će najvjerojatnije sve biti u redu i kako događaji u vašem tijelu u tom razdoblju utječu da razmišljate drugačije nego obično.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img