cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Moje dijete kao da čeka da viknem da bi me poslušalo. Zašto je to tako?

“Jesam li ti već rekla da skloniš te škare? Koliko još puta moram ponoviti?! Zašto me ignoriraš?” Poznato, zar ne?

Moje dijete kao da čeka da viknem da bi me poslušalo

“Mila, hajde skloni te škare sa stola.”

“Aha, evo…”

 

Pet minuta kasnije.

“Škare, rekla sam ti.”

“Evoooo…”

 

Deset minuta kasnije:

“Jesam li ti već rekla da skloniš te škare? Koliko još puta moram ponoviti?! Zašto me ignoriraš?”

Dijete plačući sklanja.

Kraj scene.

 

Poznato, zar ne? Većina roditelja vrlo često doživljava ovakve scene. I doista, u većini slučajeva nije nam jasno – zašto? Pa vole li djeca kad se na njih dere? Nije li im lakše poslušati nas i izbjeći takve situacije?

Naravno da je. Ali trik je u tome što djeca ne znaju kada mislite ono što ste rekli, ako to ne mislite svaki put. Djeca to ne rade namjerno. Naravno da im se ne sviđa kad vičete na njih, ali jednostavno vas ne mogu shvatiti ozbiljno ako niste mislili ono što ste rekli.

 

PROČITAJTE JOŠ: 7 načina da vas djeca slušaju bez vike, mita i prijetnji

 

 

Ovo su dva najčešća razloga zašto vas dijete sluša samo kada vičete.

 

Greška 1. Djetetu ste iz druge prostorije ili tek u prolazu doviknuli da nešto uradi

Slažete rublje u sobi, istovremeno razgovarate na telefon i zovete dijete koje je u drugoj sobi da pokupi igračke. Šanse da će to učiniti gotovo da i ne postoje. Jer vaš pristup situaciji je ležeran i dijete vas ne može shvatiti ozbiljno. Ako želite da vas dijete sluša, pozovite ga k sebi ili uđite u sobu u kojoj je dijete, uspostavite kontakt očima i recite što želite da dijete radi.

 

Greška 2. Niste dosljedni

Tu bitku sa svojim mužem vodim vrlo često. Reći će djeci u prolazu da nešto pospreme. Reći će drugi put. Treći put će viknuti. Sutradan opet ista situacija. Reći će djeci da nešto pospreme. Neće ukloniti. Ali ovaj put će to učiniti sam. Jer nema energije za još jednu bitku ili je samo dobro raspoložen da mu to ne smeta. A ponekad je tako stvarno lakše.

 

U takvim situacijama djeca dobivaju zbunjujuće poruke. Zbog iste stvari tata danas eksplodira, sutra ne progovara ni riječi. To je situacija u kojoj naše reakcije ovise o našem raspoloženju, a od djeteta očekujemo da razumije, procijeni i postupi u skladu s tim. A to ne bi mogao ni odrastao čovjek.

 

PROČITAJTE JOŠ: Dijete vas se plaši! Na lošem ste putu

 

Kako da djeca poslušaju bez vikanja?

Jednostavno – uvijek mislite to što tražite. Uvijek ostanite dosljedni. Na iste stvari nemojte danas reagirati na jedan, a sutra na drugi način. I kad tražite od djeteta da nešto napravi, neka to ne bude “usput”, već dajte do znanja da ste to stvarno i mislili. Jasnom, naglašenom rečenicom, a ako je moguće i kontaktom očima.¸

 

Izvor: Zelena Učionica

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img