cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Modrice i ogrebotine neprocjenjivo su iskustvo za svu djecu

Igranje na otvorenom daje djeci neprocjenjiva životna iskustva, a modrice su dio tog učenja. Roditelji moraju osigurati sigurnost djece, ali ne smiju ograničavati njihovu igru.

Modrice i ogrebotine neprocjenjivo su iskustvo

Kretanje i motorika se uče u vrlo ranoj dobi, pa moramo pustiti i malu djecu da sama nauče što je opasno, a što nije. Modrica, ogrebotina ili dvije ne smiju nas zaustaviti.

 

Čak su i modrice i ogrebotine dio učenja za cijeli život

 

Mnoga istraživanja pokazuju da su male nezgode, koje tako vole oblikovati djetetovu svakodnevicu, dobrodošlo iskustvo za sve mališane. Kao i u većini stvari u životu, iskustvom se uči, pa roditelji ne bi trebali iz straha braniti djeci da se igraju u prirodi, u kojoj, naravno, prije ili kasnije dođu modrice i ogrebotine. Na taj će način brže naučiti kako i gdje koračati kako bi izbjegli moguće ozljede. Roditelji su često previše zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci. Čak 43 posto britanskih roditelja smatra da se djeca ne bi trebala igrati na igralištima bez nadzora.

 

PROČITAJTE JOŠ: Odgoj djece u prirodi

 

 

Roditelji često iz straha ograničavaju djeci igru na otvorenom

Naravno, rezultati istraživanja ne mogu se jednostavno prenijeti na hrvatske roditelje, ali ih vrijedi razmotriti. Često, u dobroj vjeri da ćemo učiniti nešto dobro za dijete, kočimo njegov razvoj. Ne ograničavajmo djecu na dnevne sobe i igrice na računalu, niti na stalni nadzor starijih.

Da, vremena se mijenjaju, ali ljudski razvoj ne. Igrajući se na otvorenom, djeca, osim motoričkih sposobnosti, razvijaju i stav prema životu. Moraju dovoljno rano naučiti preuzimati rizike i odluke povezane s njima, jer im to može samo koristiti u životu. No, prije nego što dijete ode igrati se na otvorenom, ipak je najvažniji zadatak roditelja poučiti ga o mogućim opasnostima.

 

PROČITAJTE JOŠ: 6 razloga zašto mališana poticati na vožnju biciklom

 

IZVOR: The Royal Society fot the Prevetion of Accidents

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img