cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Ljubomora na mlađeg brata ili sestru

Roditelji bi starijem mališanu, mjesecima prije rođenja bebe, trebali objasniti da novi član obitelji neće umanjiti ljubav prema njemu.

Ljubomora na mlađeg brata ili sestru

Dolazak novog brace ili sestrice na svijet uvijek je stresan za starije dijete, naročito ako se nalazi u osjetljivom periodu odrastanja od prve do treće godine i tek se počinje osamostaljivati. Prevelika usredotočenost na novog člana obitelji može izazvati osjećaj zapostavljenosti i navesti starije dijete na pomisao da je nepotrebno i nevoljeno. Ako roditelji ne obrate dovoljno pažnje, često se javlja ljubomora na mlađeg brata i sestru, koja se ponekad zna pretvoriti u pravo rivalstvo kroz period odrastanja.

 

Zbog pomiješanih osjećaja radosti i ugroženosti, starije dijete je sklonije bebu uštipnuti, nego pomaziti. Da bi izbjegli ljubomoru, roditelji bi većem mališanu, nekoliko mjeseci prije rođenja bebe, morali objasniti da stiže novi član, ali da to neće promijeniti njihove osjećaje prema njemu. Ako dijete mora ustupiti svoj krevetac bebi, tate i mame moraju to djetetu priopćiti pažljivo. U suprotnom, bebu će doživjeti kao uljeza, koji mu ugrožava životni prostor i komfor, krade maminu i tatinu ljubav i pažnju.

 

O bebi pred starijim djetetom nikako nemojte pričati s prevelikim oduševljenjem, savjetuju psiholozi, jer će ono to doživjeti pogrešno. Zbog ljubomore prema "pridošlici", može se dogoditi da poželi opet biti beba kako bi imalo isti tretman. Takva pojava, poznata kao razvojna regresija, potpuno je normalna. Ponekad se može dogoditi da starije dijete u tom periodu počne ponovno piškiti u gaće, traži pelene ili priča kao beba, iako je to odavno savladalo. U takvoj ga situaciji ne treba grditi, ni omalovažavati. Kada shvati da nije ugroženo, samo će prestati to raditi.

 

Da bi lakše prebrodilo nelagodu zbog mlađeg "rivala", uključite ga u obiteljske aktivnosti i dajte zaduženja, kao što je dodavanje pelene kod presvlačenja, asistiranje prilikom kupanja bebe... To će mu pomoći da razvije osjećaj odgovornosti i lakše prebroditi ljubomoru.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 taktika uključivanja djece u kućanske poslove


Važno je znati i da su djeca mlađa od pet godina ljubomornija, jer više zavise od roditelja. Ona starija već imaju svoj život i izvan obitelji, pogotovo ako idu u školu. To, međutim, ne znači da ona ne osjećaju ljubomoru. Naprotiv, i njima je potrebna pažnja i stalno podsjećanje da su voljena.

 

Ljubomoru starijeg djeteta, u velikoj mjeri mogu intenzivirati i rođaci. Naročito baka i djed, koji ne znaju obuzdati radost zbog novog člana, a do tada im je prvo unuče bilo centar svijeta. Zato, rodbini i prijateljima uvijek skrenite pažnju da, kada dođu u posjetu, najprije posvete pažnju starijem djetetu, malo popričaju s njim i poklone mu neku sitnicu, a tek onda da se okrenu bebi. U protivnom, stariji će se neminovno osjetiti zapostavljenim, naročito jer beba čak nije ni svjesna što se oko nje dešava.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img