cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Krvarenje na početku trudnoće

Kod otprilike 20 % trudnica na početku trudnoće dolazi do krvarenja. Uzrok je najčešće bezazlen ali je važno da se odmah javite doktoru jer to nekad može biti prvi simptom spontanog pobačaja.

Krvarenje na početku trudnoće

Bezopasno krvarenje: krvarenje koje je potaknuto bezazlenim odvajanjem manjeg dijela tkiva.

Nisko položena posteljica također može dovesti do krvarenja. Tada se treba čuvati i pričekati da se posteljica uslijed povećanja maternice povuče prema gore.

Upale grlića maternice ili vagine mogu dovesti do manjih krvarenja.

Neki doktori smatraju da povod za krvarenje može biti i nedostatak progesterona.

Kod više od polovine žena krvarenja u prva dva-tri mjeseca nemaju uzrok koji bi mogao ugroziti trudnoću.

 

PROČITAJTE JOŠ: Toksoplazmoza

 

Točkasto krvarenje rijetko ukazuje na spontani pobačaj ili izvanmaterničnu trudnoću. Ali ipak, krvarenje ne bi trebalo zanemarivati: kod blažih ili točkastih krvarenja treba još istoga dana poći na ginekološki pregled, iako samo zato da se trudnica riješi brige i da bezbrižno uživa u trudnoći. Ponekad će ginekolog budućoj majci preporučiti dodatno čuvanje.

 

Stres opterećuje imunitet pa trudnicu može učiniti podložnom upalama...

Ako se bol počne pojačavati pravac u bolnicu – iako se ispostavilo da krvarenje ne ugrožava trudnoću. Inače to je pravilo i u svim drugim trenutcima trudnoće. Ako zaista postoji opasnost od prijevremenog porođaja ginekolog će ga različitim mjerama pokušati odgoditi.

 

Menstruacija za vrijeme trudnoće se događa otprilike jednoj od 200 budućih majki: menstruacija se javlja oko očekivanog datuma, ali slabija. Zatim se javlja i sljedeća, ponovo slabija nego obično ali još jednom u približno točno vrijeme.

Ipak, to ne znači da ne postoji trudnoća!

Jedno od objašnjenja je da prilikom ugnježđivanja oplođenog jajašca može doći do manjih povreda mekane sluznice maternice. Zametak ulazi duboko u sloj s napetim krvnim žilama. Trudnica će tako na dan kad bi očekivala menstruaciju primijetiti blaže krvarenje. Tada je vrijeme ugnježđivanja. Naravno opet treba otići doktoru.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 jednostavnih načina da ublažite mučninu

 

I za vrijeme spolnog odnosa može doći do krvarenja. Tkivo grlića maternice tijekom trudnoće je posebno dobro prokrvljeno pa pri spolnom činu može doći do pucanja sitnih krvnih žilica zbog čega može doći do manjeg krvarenja. I tada je savjet da se ode doktoru.

 

Nekad i ginekološki pregled može dovesti iz istog razloga do blagog krvarenja.

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img