cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kontracepcija nakon poroda - što odabrati?

Unatoč prevladavajućem mišljenju da je žena tijekom dojenja zaštićena od ponovne trudnoće, puno je pouzdanije odlučiti se za neku od zaštite. Što bismo trebali izabrati?

Kontracepcija nakon poroda - što odabrati?

Odmah nakon poroda partnerstvo je gurnuto na marginu jer ženskom tijelu treba vremena za regeneraciju i odmor. Spolni odnos se ne preporučuje do šestog tjedna nakon rođenja bebe, kada slijedi prvi ginekološki pregled. Kasnije je ispravno da se partneri usredotoče i na svoju vezu.

Prva menstruacija nakon poroda obično se javlja između 6 tjedana i 6 mjeseci nakon rođenja djeteta, no budući da je ovulaciju teško predvidjeti i da dojenje nije potpuno učinkovita zaštita, ženama preporučujemo da prethodno razmisle i o dodatnoj zaštiti. Kako bi se spriječile zdravstvene komplikacije, preporučuje se razmak između trudnoća od najmanje 18 mjeseci.

 

Kondom

Kondom je odličan izbor za kontracepciju nakon poroda, jer ne utječe na majku, pogotovo ako doji.

 

Kontracepcijske pilule

Majke koje ne doje mogu uzeti iste kontracepcijske pilule kao prije poroda. Ako majka doji, tablete koje sadrže estrogen nisu dopuštene jer utječu na niže izlučivanje mlijeka. Dojiljama se preporučuju gestagenske tablete za koje je dokazano da ne mijenjaju količinu mlijeka, ne utječu na njegov sastav, miris ili okus.

 

PROČITAJTE JOŠ: 10 savjeta za uspješan oporavak nakon poroda

 

Intrauterin uložak

 Korištenje bakrenog ili hormonskog uloška za maternicu pogodno je I za dojilje - jer sadrži samo progestogen, i za one koje ne doje. U principu se mogu umetnuti već 6 tjedana nakon poroda.

Učinak traje 5 godina, zatim ga je potrebno zamijeniti. Kada se ukloni, sluznica se u potpunosti obnavlja unutar mjesec dana, tako da nema posljedica ako se odlučite ponovno zatrudnjeti.

 

Vaginalni prsten

Žena stavlja prsten u rodnicu jednom mjesečno i skida ga nakon tri tjedna. Od svih oblika hormonske kontracepcije, ima najmanju dozu estrogena.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koliko vremena je potrebno tijelu da se oporavi nakon trudnoće?

 

Injekcije hormona

Opsežna istraživanja nisu pokazala nuspojave na rast novorođenčeta. Ova zaštita se obnavlja svaka 3 mjeseca.

 

Hitna hormonska kontracepcija

Možete je koristiti nakon poroda, do 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Međutim, dojenje se ne preporučuje najmanje 6 sati nakon uzimanja pilule.

 

Sterilizacija

Na sterilizaciju se možete odlučiti tek nakon 35. godine ili u slučaju da bi nova trudnoća predstavljala ozbiljan zdravstveni rizik.

 

Treba imati na umu da niti jedna metoda nije 100% pouzdana, pa ni sterilizacija. O odabiru kontracepcije razgovarajte sa svojim ginekologom koji će vam uz pravi savjet olakšati odluku.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img