cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Koliko često se bebe mrdaju dok su u trbuhu?

Evo koliko često bi morale osjetiti pokrete bebe u trbuhu, u trećem tromjesečju trudnoće.

Koliko često se bebe mrdaju dok su u trbuhu?

Sve bebe su drugačije, neke su aktivnije, neke su mirnije, neke se još dok su u trbuhu "razigraju" navečer, neke se noću primire i "spavaju dok mama spava"… Ali, evo koliko bi se beba trebala "mrdati" dok je u trbuhu, u zadnjem tromjesečju trudnoće.

 

"Ako vam ovo nije prva trudnoća, vjerojatno ste i sami primijetili da se bebe 'ponašaju' drugačije još prije rođenja", kaže dr Debra Goldman, ginekolog za portal The Bump.

 

Pokreti bebe znače da je sve u redu

Pokreti bebe u trbuhu su jedan od indikatora da je s trudnoćom sve u redu. Većina trudnica prvi će pokret svoje bebe osjetiti između 16. i 24. tjedna trudnoće, i do 32. tjedna bebe će biti sve aktivnije i aktivnije, dok oko 32. tjedna, ta aktivnost se više ne pojačava, ali ostaje prisutna.

 

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Kako novorođenče zaista vidi svijet oko sebe?

 

Ako primijetite bilo kakvu promjenu u kretanjima vaše bebe, ako vam se učini da su pokreti bebe slabiji ili rjeđi nego što ste navikli, ako se beba primirila tijekom dužeg vremenskog perioda, odmah se javite svom doktoru, za svaki slučaj.

 

 Na to koliko ćete osjećati pokrete bebe utječu, osim bebine "prirode" i još neki faktori, kao recimo, položaj posteljice, ili položaj bebe. Ima beba koje su aktivnije recimo, nakon što mama jede, ima onih koje kao da se "probude" kad mama legne spavati… Ali, svaka mama će poslije nekog vremena znati prepoznati obrazac bebinih navika, još dok je beba u trbuhu.

 

A taj obrazac najčešće podrazumijeva da se periodi bebine aktivnosti zamjenjuju s periodima tijekom kojih se beba "primiri".

Kad jednom "uhvatite" ritam vaše bebe, najvjerojatnije ćete moći ocijeniti kad beba spava, kad je budna. Ali, ako vam se čini da se beba miče manje nego što je uobičajeno, ili niste osjetili pokret tijekom dužeg vremena, počnite brojati "udarce".

 

PROČITAJTE JOŠ: Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

 

"Svojim pacijenticama kažem da u takvim situacijama popiju nešto hladno, i legnu u tihu, zamračenu sobu, bez televizije, bez muzike ili bilo kakvih distrakcija, da polože obje ruke na trbuh i mjere koliko će im vremena trebati da osjete deset pokreta bebe", kaže dr Goldman.

 

"Ako tijekom sat vremena, ili najduže dva sata ne izbrojite deset pokreta, trebale bi se javiti svom doktoru."

 

Naravno, ako ne osjetite deset "udaraca" za sat vremena, to neće uvijek značiti da nešto nije u redu. Beba možda spava, ili se namjestila tako da ne možete osjetiti pokrete tako lako. Ali… nije loše provjeriti o čemu se radi, ako imate osjećaj da je beba mirnija nego obično, javite se doktoru.

 

Izvor: mondo

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img