cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kemoterapija i zračenje nakon 1. tromjesječja

clock-img

7.10.2014

U visokoj trudnoći posteljica “presreće” kemoterapiju i na taj način sprečava štetno djelovanje na plod.

Kemoterapija i zračenje nakon 1. tromjesječja

 

Kemoterapija nakon prvog tromjesečja trudnoće ne utječe na mentalni razvoj djeteta ili na razvoj srca, pokazala je međunarodna studija predstavljena ne kongresu Europskog društva za kliničku onkologiju (ESMO), a do sličnih zaključaka znanstvenici su došli i prateći djecu koja su bila izložena radioterapiji.


- Strah da kemoterapija utječe na razvoj djeteta ne bi trebao biti razlog za prekid trudnoće, niti razlog za odgađanje početka zračenja majke, niti će izazvati prerani porod - kazao je dr. Frederic Amant, voditelj studije u Sveučilišnoj bolnici Leuven u Belgiji, komentirajući dobivene rezultate.



Naime, prema njegovim riječima, neki su onkolozi do sada oklijevali s određivanjem kemoterapije trudnicama bojeći se mogućih negativnih posljedica za plod i kasniji razvoj djeteta.
Pojasnio je da su u prvoj studiji uspoređivali mentalni razvoj i kardiološko stanje 38 djece koja su bila izložena kemoterapiji s jednakim brojem djece čije majke tijekom trudnoće nisu podvrgavane toj vrsti liječenja. Pokazalo se da je mentalni razvoj djece bio normalan u obje promatrane skupine, odnosno da se on nije bitno razlikovao.



I rezultati praćenja razvoja i funkcije srca u obje skupine kretali su se u granicama normale.


Nužna kontracepcija

Čak su i studije o utjecaju radioterapije na djecu žena koje su tijekom trudnoće podvrgavane zračenju, došle do sličnih zaključaka. Utvrdile su da 16 djece i 10 odraslih koji su kao plod u maternici bili izloženi radioterapiji, imaju sasvim normalan neurofiziološki, mentalni i opće zdravstveni status kao i djeca koja nisu izlagana radiološkom zračenju.



Samo je jedno dijete zaostajalo u razvoju, iako je bilo izloženo relativno niskoj dozi zračenja, dok je majka imala brojne komplikacije u trudnoći zbog agresivnog oblika raka, pa je zbog toga i porod nastupio ranije.


Zaštita ploda

Unatoč ovim rezultatima, dr. Amant savjetuje oprez prilikom propisivanja radioterapije trudnicama u posljednjem tromjesečju trudnoće, kojima se do sada takvo liječenje u pravilu nije propisivalo.



Ujedno je upozorio na potrebu propisivanja kontracepcije ženama kojima je dijagnosticiran rak te primaju kemoterapiju, jer se neškodljivost pokazala samo kod djece trudnica u kasnijoj fazi trudnoće, dok je u prvom tromjesečju izloženost kemoterapiji štetna.



Naime, baš u prvom tromjesečju se formiraju organi, a u visokoj trudnoći posteljica “presreće” kemoterapiju i na taj način sprečava štetno djelovanje na plod.

 

JAVORKA LUETIĆ

slobodnadalmacija.hr

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img