cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako izgleda zdrava i plodna sperma?

Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset milijuna spermija po mililitru, to se smatra malim brojem spermija, što može uzrokovati probleme sa začećem.

Kako izgleda zdrava i plodna sperma?

Iako se broj spermija u prosječnom muškom ejakulatu u posljednjem desetljeću smanjio, prosjek je još uvijek između 40 i 300 milijuna po mililitru sjemena.

Naravno, to ne znači da muškarac s manjim brojem spermija ne može postati otac, niti da žena ne može ostati trudna ili da sperma nije kvalitetna.

 

Ispod 10 milijuna

Kada je riječ o istraživanju muške sperme i potencijalnoj neplodnosti, deset milijuna po mililitru sperme smatra se malim brojem spermija.

Također, ako muškarac ima 20 do 40 milijuna spermija po mililitru ejakulata, što je niže od prosjeka, a par ima problema sa začećem, liječnik će vjerojatno preporučiti druge pretrage sperme kako bi provjerio njezinu kvalitetu.

Ako testovi pokažu da su spermiji pravilnog oblika i veličine te da "dobro plivaju", to može značiti da je ovako nizak broj spermija ipak normalan.

I ne zaboravimo: za začeće je potreban samo jedan uspješan spermatozoid koji je uspio doći do ženske jajne stanice. Čak i ako ga je tamo dovela medicinska igla.

 

PROČITAJTE JOŠ: Plodnost muškaraca također opada s godinama

 

Više od 40 milijuna ne donosi veće šanse za začeće!

 

Visok broj spermija znači da se u jednom mililitru sjemena nalazi više od 300 milijuna spermija.

Međutim, istraživanje je pokazalo da ne postoji korelacija između broja spermija većeg od 40 milijuna po mililitru ejakulata i veće plodnosti muškarca.

 

Ostala svojstva sperme također utječu na mušku plodnost:

 

1) Sposobnost ukapljivanja - To je sposobnost sperme da prijeđe iz želatinozne strukture u tekuće stanje. Ako se sperma ne ukapi unutar 15 do 20 minuta nakon ejakulacije, sperma neće moći ispravno putovati do ženske stanice i oploditi je.

2) Morfologija - Veličina i oblik sperme utječu na plodnost muškarca. Dok svaki ejakulat sadrži i deformirane oblike spermija, veći broj takvih "neispravnih" spermija ukazuje i na veću vjerojatnost muške neplodnosti.

3) Pokretljivost i brzina - Ovo su karakteristike koje govore koliko dobro i brzo spermatozoidi mogu doći do ženskog jajašca i oploditi ga.

4) pH - Mjerenje pH vrijednosti sperme pokazuje koliko je sperma kisela ili bazna. Prosječna pH vrijednost sperme je između 7,2 i 7,8. Ako je pH viši, to može biti znak upale, dok niži pH može značiti da je uzorak sperme zaražen ili da postoji neka vrsta opstrukcije u muškom reproduktivnom sustavu.

5) Ukupni volumen - Ovo je količina sperme po ejakulatu. Prosječni muški ejakulat sadrži između dva i pet mililitara sperme. Ako je spermija manje, liječnik će vjerojatno naručiti pregled prostate i sjemenovoda. Ako ima više od pet mililitara sjemena, koncentracija spermija je možda preniska.

 

PROČITAJTE JOŠ: Otkriveno kako jajna stanica "hvata" spermije

 

Kako poboljšati kvalitetu sperme?

 

Dva najvažnija faktora koji utječu na količinu sperme u ejakulatu su broj Sertolijevih stanica u testisima, koje proizvode spermu, i vrijeme zadnje ejakulacije.

Dulje vrijeme od posljednje ejakulacije obično znači veći broj spermija kod sljedeće ejakulacije.

Na broj i kvalitetu spermija možete utjecati i nekim osnovnim promjenama načina života za veću plodnost - smanjenjem ili prestankom konzumacije alkohola, prestankom pušenja, gubitkom prekomjerne tjelesne težine, izbjegavanjem pregrijavanja testisa i smanjenjem stresa koji prema novijim studijama također ima značajan utjecaj na mušku plodnost.

 

 

Izvor: Ringaraja.net

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img