cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Povratak u školu: Kako izabrati odgovarajući ruksak za vaše dijete

clock-img

13.9.2022

pencil-img

PR

Školska torba vjerojatno je najvažniji dio opreme vašeg školarca i to iz razloga jer upravo kvalitetna i odgovarajuća školska torba - štiti njegova leđa i kralježnicu u razvoju od ozljeda.

Kako izabrati odgovarajući ruksak za vaše dijete

Mališani iz godine u godinu nose sve više i više teških udžbenika i zato je važno znati izabrati odgovarajući ruksak za školu.

 

U nastavku saznajte koje su značajke kvalitetne školske torbe koja će vašem školarcu olakšati povratak u školske klupe.

Zašto je važno uložiti u kvalitetnu školsku torbu

Male kralježnice naših školaraca svake se školske godine iskrivljuju pod neumoljivim teretom školskih torbi.

 

Iako prema preporuci stručnjaka puna školska torba ne bi smjela težiti više od 10 do 15 posto djetetove težine, školske torbe često su i mnogo teže.

 

Kada dijete nosi pretežak ruksak, njegova težina povlači dijete unatrag pa se dijete mora saviti prema naprijed kako bi zadržalo ravnotežu. Budući da školarci torbu nose svaki nastavni dan, ne iznenađuje kako ih puno ima loše držanje i pogrbljenu kralježnicu te se suočavaju s bolovima i ukočenosti u gornjem dijelu tijela, problemima s fleksibilnošću te smanjenim opsegom pokreta.

 

Školska torba loše kvalitete čini ovaj problem još ozbiljnijim. Loša raspodjela težine, naramenice koje žuljaju i materijal koji se brzo troši čine teret na leđima još teže podnošljivim i produljuju vrijeme koje je potrebno kako bi se dijete priviknulo na svakodnevno nošenje školske torbe.

 

S druge strane, kvalitetan školski ruksak može značajno smanjiti ozbiljnost ovih problema.

 

PROČITAJTE JOŠ: Početak nove školske godine - zlatna pravila

 

Značajke kvalitetne školske torbe

Jedan od najvećih izazova za roditelje i školarce je odabir najbolje školske torbe za prvi razred. No, nakon što savladate ovaj izazov, odabir pravog školskog ruksaka u narednim godinama bit će puno jednostavniji.

 

Upoznajte se karakteristikama koje školska torba treba imati:

- ne teži više od 1.5 kg

- čvrsta je i izdržljiva

- nije veća od leđa djeteta

- naramenice su široke i podstavljene

- unutrašnjost torbe je razdvojena pregradama

 

Torba za školu treba biti lagana jer su školske knjige i oprema sami po sebi dovoljno teške. Od materijala se opredijelite za najlon ili poliester jer takve torbe bolje podnose teret i duže traju. Također pripazite da su šavovi uredni i čvrsti, a da patentni zatvarač klizi bez zapinjanja.

 

Školska torba ne bi smjela biti šira od leđa djeteta

Svakako odaberite torbu čije su dimenzije torbe proporcionalne leđima djeteta. Školska torba ne bi smjela biti šira od leđa djeteta, treba prianjati uz leđa, a njezino središte nalazi se u razini struka djeteta kako bi umjesto kralježnice najveći dio težine podnijele zdjelica i noge.

 

Naramenice neka budu široke i podstavljene kako bi se pod težinom torbe ne bi urezale u ramena djeteta, a od velike koristi mogu biti dodatne naramenice koje neki ruksaci imaju preko prsa i struka. One pomažu da torba što više prianja uz leđa te pomažu u optimizaciji raspodjele tereta.

 

Podstavljena treba biti i stražnja strana školske torbe jer će u suprotnome rubovi školskih knjiga i opreme žuljati leđa djeteta. Neizostavni bi trebali biti i pretinci u torbi kao još jedan alat u optimalnoj raspodjeli tereta, ali i pomoć djetetu u učenju kako organizirati svoje stvari.

 

Na ovim značajkama nipošto nemojte raditi kompromis, ali istovremeno ne zaboravite uzeti u obzir djetetove želje. Kada pronađete model školske torbe sa čijim funkcionalnostima ste zadovoljni, dopustite djetetu da pronađe dizajn kojeg će s ponosom nositi.

 

PROČITAJTE JOŠ: Socijalizacija djece je i roditeljska odgovornost

 

Alternative klasičnom školskom ruksaku

 Školske torbe

Unatrag nekoliko godina u trgovinama su se pojavile školske torbe na kotačiće koje su se s problemom preteških knjiga uhvatile u koštac na zanimljiv način - umjesto da mališani teret nose na leđima, s torbom na kotačiće vuku ih za sobom.

 

Odlučite li se za kupovinu ove vrste školske torbe, imajte na umu nekoliko stvari.

 

Za početak, ne pretjerujte sa stvarima u torbi na kotačiće. Iako teret više nije na leđima školarca, on ga mora vući za sobom zbog čega se kralježnica svejedno može iskriviti od tereta. Neka zato dijete često mijenja ruke dok vuče torbu.

 

Isto tako, školska torba na kotačiće obično je veća i teža od običnog ruksaka pa nošenje takve torbe po stepenicama može biti opasno. Mališan koji je nosi može pod teretom ozlijediti ruku, a drugi školarci se u gužvi na tijesnom stubišnu o nju mogu spotaknuti. Ima li vaše dijete nastavu na katu, klasična školska torba pametniji je izbor.

 

Kada mališani prijeđu u više razrede, školska torba na kotačiće postane im vrlo neprivlačna pa se kao alternativa klasičnom ruksaku ponekad pojavljuje školska torba na jedno rame.

 

Nažalost, takve su torbe još opasnije jer svu težinu prebacuju na samo jedno rame pa se zbog intenzivnog naprezanja samo jedne strane tijela kralježnica još više iskrivljuje. Zato je u ovom slučaju klasični ruksak daleko pametnije rješenje, pogotovo pridržavate li se prethodnih smjernica pri odabiru kvalitetnog modela torbe.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako razvijati čitalačku pismenost kod djece?

 

Zaključak

Preteška školska torba problematika je s kojom su roditelji školaraca dobro upoznati. Pravo rješenje može ponuditi jedino temeljita reforma obrazovanja, a do tada se pouzdajte u kvalitetnu i izdržljivu torbu koja će teret učiniti malo manje strašnim.

 

Autor: Petra Škofić

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img