cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Je li laringitis opasan?

Laringitis kod djece najčešće je uzrokovan virusom. Dijete lavežljivo kašlje, ima bolove u grlu, a tijekom napadaja osjećaj gušenja.

Je li laringitis opasan?

Što je laringitis, kako ga prepoznati i liječiti, pitali smo pedijatricu Katarinu Potušek Kuhar.

 

Što je laringitis?

Akutni laringitis je upala glasnica, najčešće kod prehlada. U 90 posto slučajeva uzrokuju ga virusi, a u drugim slučajevima bakterije, gljivice ili je posljedica alergije...

 

Kako ga prepoznajemo?

Manifestira se promuklošću, lavežim kašljem, bolovima u grlu. Tijekom napadaja dijete ima osjećaj gušenja (otežano udiše zrak), čuje se stridor (zviždanje pri udisanju zraka). Kod blažeg laringitisa stridor je prisutan pri uzbuđenju, plaču, a u težim slučajevima i u mirovanju, a može biti popraćen utonućim mekim dijelovima prsnog koša.

 

Je li laringitis opasan za dijete?

Napadaj laringitisa je vrlo buran, u rijetkim slučajevima može biti i opasan po život (bakterijski laringotraheobronhitis), inače nije opasan, često se povuče nakon udisanja hladnog zraka i može se gotovo potpuno smiriti do posjeta liječniku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Febrilni grčevi

 

Je li zarazno?

Temeljni uzrok bolesti je zarazna - virusna infekcija, ali ne reagira svako dijete laringitisom, u većini slučajeva infekcija se očituje samo simptomima prehlade.

 

Može li se pojaviti više puta?

Laringitis s prehladama može se ponoviti, češće u ranom djetinjstvu, ali se kasnije javljaju rjeđe.

 

Kako ga liječimo?

U blažim slučajevima liječi se vlažnim inhalacijama, unosom dovoljne količine tekućine, vlažnom okolinom, a u težim slučajevima potrebno je liječenje inhalacijama i kortikosteroidima intramuskularno ili na usta. Liječenje je većinom ambulantno, ali u slučajevima težih napada potrebno je bolničko liječenje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Koju hranu ponuditi djetetu kada je bolesno?

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img