cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zašto DA?

Ja dopuštam, čak i potičem, penjanje po toboganu jer sam shvatila da, usprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za djecu.

Da li dopustiti penjanje uz tobogan, i zašto DA?

Penjanje po toboganu, po djelu za spuštanje, je obično tabu tema oko koje mame lome koplja. Zlatno pravilo tobogana je penjanje stepenicama i spuštanje po toboganu, pa zašto onda neke mame, uključujući i mene, krše to pravilo? Ja dopuštam, čak i potičem, penjanje po toboganu jer sam shvatila da, usprkos lošem glasu, ima brojne prednosti za djecu.

Naravno, za penjanje po toboganu po djelu za spuštanje postoji vrijeme i mjesto: mi se penjemo po toboganu samo na manje posjećenim igralištima, kad nema druge djece na toboganu. Prije penjanja smo postavile pravilo da nikad ne smijemo ometati drugu djecu u igri i da moramo prvo propustiti djecu koja se žele spustiti, a onda se možemo penjati, samo kad nikome ne smetamo.

 

Zašto dopustiti penjanje uz tobogan?

 

Odlična vježba

Penjanje po toboganu nije nimalo lako: treba se držati rukama za ivicu tobogana i istovremeno penjati nogama. Sve to zahtjeva puno fizičke snage, koordinacije tijela i koncentracije.

 

Rizično je

Djeca tijekom svog odrastanja moraju naučiti i kako se nositi s rizičnim situacijama. Penjanje po toboganu je rizično, ali jednako tako je rizično i pravilno spuštanje, kao i svaka druga igra. Na nama je da budemo u blizini i pratimo situaciju.

 

Rješavanje sukoba

Penjanje po toboganu uključuje potencijalan sukob kad se jedno dijete želi spustiti, a drugo penjati što je odlična prilika za vježbanje komunikacije i rješavanje sukoba dogovorom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Razdoblje od 2. do 7. godine važno za razvoj mozga

 

Nošenje s neuspjehom

Penjanje obično završava neuspjehom što je odlična prilika da djeca shvate da sve ne uspijeva iz prvog pokušaja i da se treba nastaviti truditi. Bez odlučnosti i upornosti teško je osvojiti vrh tobogana.

 

Jačanje timskog duha

Ako se dijete penje na tobogan u društvu druge djece, to je izvrsna prilika za timski rad: djeca će se ubrzo dogovarati, međusobno pomagati i pokazivati jedni drugima kako se najlakše popeti na vrh.

 

Jačanje samopouzdanja

Pri penjanju djeca stječu povjerenje u vlastite sposobnosti. Ako ih ohrabrimo, pokazujemo im i da i mi vjerujemo u njih da mogu osvojiti vrh tobogana, čak i Mount Everest, ako se potrude.

 

Izvor: Girotondo

 

 

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img