cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Da li bebama i djeci oblačiti kupaće gaćice?

Nekada je bilo potpuno normalno da se djeca na plaži igraju gola, a takva su se i kupala. Međutim, mnogo toga se do danas promijenilo...

Da li bebama i djeci oblačiti kupaće gaćice?

Većina roditelja nije pretjerano oduševljena idejom da svoje mališane na javnim plažama pušta da se kupaju i igraju bez odjeće. Razlozi su različiti, od higijensko-zdravstvenih i rizika od povreda, do straha od pedofila koji djecu gledaju kao seksualne objekte.

 

Djeci je najljepše kad se kupaju gola. Ništa im ne smeta, ništa ih ne žulja, nema neugodnog mokrog osjećaja. Vjerojatno i vi mislite da su sav taj pijesak i kamenčići sterilni, da je sunce pobilo sve bakterije. Ali kad se dijete ospe ili dobije neku upalu, stvari se mijenjaju i zakompliciraju.

 

Plaža nije sterilna!

Priče da pijesak i kamenčići na plaži nisu opasni zbog sunca nisu baš sasvim točne. Toplina i vlaga su idealne za razmnožavanje bakterija koje vrlo lako mogu dospjeti u tijelo mališana i izazvati cistitis. Razni paraziti i gljivice se također mogu naći na plaži. Kada djeca nose kupaće gaćice mogućnost da se inficiraju neželjenim mikroorganizmima i dobiju cistitis je skoro nikakva.

 

Prvi simptomi cistitisa su bol u donjem djelu trbuha, peckanje i bol kod mokrenja. Ako primijetite te znakove kod vašeg mališana obavezno ga odvedite kod doktora da prepiše djetetu odgovarajuću terapiju i da savjet.

Voda, čajevi, voćni sokovi će pomoći ispiranju bakterija iz mokraćne cijevi i smanjit će se mogućnost od komplikacija zato često dajte djetetu vodu, čaj ili sok od brusnice.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vodič za sigurno igranje u vodi

 

Osim što smanjuju mogućnost da se djeca razbole od cistitisa kupaće gaćice štite nježnu dječju kožu od mogućih povreda (bez obzira na to što su to možda samo sitne ogrebotinice) a štite i od opekotina od sunca.

 

Također, sve je veći roditeljski strah od neželjenih pogleda stranaca na njihovu razgolićenu djecu na plažama, pa čak i oni najmanji, još u pelenama, na plaži imaju svoj ljetni autfit.

 

Psiholozi kažu, da djecu predškolskog uzrasta treba naučiti da neke dijelove svoga tijela smatramo intimnim. Ovdje nije riječ samo o pristojnosti već i o zaštiti djeteta od eventualnog seksualnog zlostavljanja, kao i o razvoju svijesti djeteta o tome da njegovo tijelo pripada njemu i da ga nitko ne smije dirati bez njegove dozvole.

 

Čak i u slučajevima kada su roditelji nudisti moguće je da ova faza "preskoči" dijete. Uvijek je bitno poslušati zahtjeve djeteta - ako dijete želi kupaći, obucite ga.

 

Ne zaboravite da mališanima uvijek oblačite suhe gaćice.

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img