cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Agresivno dijete na igralištu postaje agresivna odrasla osoba u društvu

Djetinjstvo je tema kojoj se psiholozi uvijek najviše okreću. Oni vjeruju da većina problema odrasle osobe potiče iz djetinjstva. To je zato što u prvim godinama života čovjek gradi svoj stav prema svijetu, kao i karakter u cjelini.

Agresivno dijete na igralištu

Djetinjstvo je tema kojoj se psiholozi uvijek najviše okreću. Oni vjeruju da većina problema odrasle osobe potiče iz djetinjstva. To je zato što u prvim godinama života čovjek gradi svoj stav prema svijetu, kao i karakter u cjelini. Personalizacija je proces koji se uglavnom ostvaruje kroz poruke koje dobivamo od roditelja, voljenih ljudi, učitelja, prijatelja.

 

Stoga je od velikog značaja da od najranijeg djetinjstva dijete prima ispravne poruke kako bi se dobili pravi kriteriji za ispravno i pogrešno, dobro i zlo. Važno je shvatiti da je dijete čak i na igralištu smješteno u mali model društva i svijeta u kome živimo. Na igralištu postoje pravila, pisana i nepisana, koja se moraju poštovati.

 

Nije dobro kad vaše dijete maltretira životinju.

Nije dobro kad se dijete gura u redu za tobogan, kao ni da gura dijete ispred sebe ne bi li ga požurilo.

Nije dobro kad vaše dijete udari drugo.

Nije dobro kada vaše dijete uzima igračke drugoj djeci bez pitanja.

Nije dobro kada vaše dijete baca pijesak u oči drugom.

Nije dobro kada vaše dijete koristi ljuljačku pola sata, iako na red čekaju druga djeca.

Nije dobro ako vaše dijete ne zna kad treba reći “izvini”.

 

PROČITAJTE JOŠ: Moje agresivno dijete

 

Najviše od svega nije dobro što se takve stvari dešavaju na očigled roditelja, baka i djeda, koji se ni na koji način ne miješaju i ne uče dijete ispravnom ponašanju. Djeca ne mogu znati što je ispravno, a što pogrešno ako im se ne kaže.

 

Djeca se ne mogu obrazovati jer ne poznaju kriterije dobrog ponašanja, strpljenja, suosjećanja, pažnje prema drugima, dijeljenja na zajedničkom teritoriju s drugima, osim ako se tome ne nauče. Ako vas u uzrastu od tri godine nauče da ćete se guranjem i agresijom prvi spustiti s tobogana, onda ćete do 30. biti jedan od onih koji sa šakama i laktovima prvi put kreću u metro.

 

Igralište je svijet koji djeca poznaju. Tamo mnogo svog ponašanja grade među drugima i pripremaju se za kasniji život u društvu odraslih. Roditelji, ako ste svoju djecu naučili da budu ljubazni prema drugima i znaju da neće uvijek dobiti ono što žele, onda ste napravili divan posao.

 

PROČITAJTE JOŠ: BLOG: Kako prevladati fazu egocentričnosti?

 

Autor: Svetlana Velceva

Zelena učionica

Zadnji članci

article-img

Zadnje teme s foruma

message-img