Pomoc oko dohrane! (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Uvođenje guste hrane

Poruka

Luna21 -> Pomoc oko dohrane! (3.2.2012 22:32:19)

Pozdrav mame!

Evo ovako,mi sada imamo 5mj.
Naime,ko mali,do neka 2mj,je htio i dudu i bocicu-tada sam mu davala izdojeno mlijeko i cajica malo,za kojim je bio lud.Odjednom,ni cut za caj.Ajde,prolazilo je izdojeno mlijeko,nakon toga nekih tj dana.Poslije,vise ni primirisat bocici i dudi,place se ko lud,vristi cim ju vidi,kad i ne vristi,zvace dude i bezveze se glupira.Cak sam mislila da mu slabo ide kroz dudu mlijeko pa s vecom rupicom nabavila,nista.On je cijelo vrijeme na ciki,ja stvarno ne znam sto bi da mi nestane mlijeka,a on nece bocicu :-( Usput,da li je netko od vas imao slican problem sto se tice "ljubavi" prema bocici??Ne bi nista rekal da nije htio i u pocetku,al samo dojednom mu se zamjerilo i gotovo.A kupial sam i silikonske,i od onog kaucuka mekane,nista nista.

Sa 4mj sam mu pocela davat malo sokice,na zlicu naravno =) nista posebno mu se ne svidja,ali ajde,prolazi.Voda,nema sanse-sto se vode tice,cula sam price ako je fontanela udubljena da je dijete dehidriralo,onda mu ocu dat ciku,ali on tada nece jednostavno,a ni vodice nece.Sokica mu dam,ali vidim da je i dalje zedan od njega,kako ste vi to rjesavale?

A sada ono bitno.Cim ej navrsio 4mj,malo sam mu dala kupljene kasice,ne svidja mu se,a i nisam za kupljene nego mu radje doma napravim,kruskica bananica jabuka piskote zdrobim,i malo po malo mu dajem.Mozete mi pomoc,savjetom il bilo cime,sto ste vid avale svojim bebama,kako? Tot sam zbunjena.Jako je velik,ima 9kg,i nema smisla da ga drzim samo na ciki.Nije mi slabo mlijeko,on po noci spava po 8h i sve,al vidim da ga nekad jednostavno ne zasiti dovoljno.Da li da ga silim na bocicu,da se nauci na nju? Da mu malo dajem i kupljeno mlijeko? Koje uopce?
Sto mu mogu davati za kasicu?

Molim za pomoc,mame!

Hvala unaprijed na odgovoru!

modesty blaise -> RE: Pomoc oko dohrane! (3.2.2012 23:04:30)

Draga Luna, najprije pozdrav...
Ja ti nisam baš neki pobornik dojenja ali kako vidim iz ovoga kaj si napisala tvoj malac sasvim lijepo napreduje na cici i ne znam zakaj ga uopće forsaš s bočicom[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ... zakaj se zamaraš s tim da bi ti mlijeko jednog dana moglo nestati i kaj ćeš onda(ak sam dobro shvatila)[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Pišeš da mu radiš home made kašice al možda ti je malo prerano za kekse u voću...ako nećeš kupovne a ja mislim da one i nisu tako strašno loše , pogotovo kada znaš da je danas sve voće i povrće špricano sa miljon otrova..
no dobro...mali ti ima 5 mjeseci , dakle možeš mu i voće i povrće lagano uvodit u prehranu a pošto ti i onako lijepo dobiva na kilaži možda je to za sada i dovoljo...voće dodaj ujutro a povrće negdje oko ručka , ostalo nek i dalje bude mljekeco...čajeve je bolje i da ne konzumira previše a sokiće pošto neće čistu vodu malo razrjeđuj s njom da se baš ne navikava samo na slatko..
i moj je svako tolko izbacio nekaj kaj je do tada rado jeo ili pio i mislim da je to normalno...promjeni mu okus čaja , možda ga opet počme piti...
ak ti normalno pije iz cicke ne boj se dehidracije...pa ni ne treba mu druge tekućine dok se doji

imaš na forumu dosta tema oko dohrane pa malo potraži i vidi savjete koje su dale cure...možda ti se neki i svidi pa ćeš ga primjeniti

Luna21 -> RE: Pomoc oko dohrane! (3.2.2012 23:23:13)

Hvala na savjetima!

Iskreno,ja uopce nisam bas za te kasice,makar vidim da si ih on voli malo popapat,pa mu dam svaki drugi,treci dan malo,tek tako.
Al svi mi tupe i tupe da ga ucim na kasice,da cu poslije imat problema,da je velki i da je sigurno gladan -.- A ja sam samo za ciku. Cim jedan dan malo vise place (imamo problema sa dnevnim spavanjem pa bude dost nervozan),odma svi to pripisuju gladi i slabom mlijeku.Da je mlijeko slabo,on nit bi toliko dobio na kilazi,nit bi tako dobro po noci spavao.Sad ima 9kg a iz bolnice smo izasli sa 3,5kg,takod a stvarno..svi me pitaju i misle da mud ajem dohranu ali nista.
Sto se bocice tice,nista ga ne forsam,ako nece nece naravno,ali ne znam dal da ga pocnem ono malo po malo opet privikavat na nju,il ce mu to samo doc kasnije,sokice pit iz nje i sl? Ne msilim mu cicu davat do ne znam koje godine haha :-PP

pincirotvajler -> RE: Pomoc oko dohrane! (4.2.2012 8:22:29)

mi smo sa dohranom počeli sa 6mj i to rižine/proso pahuljice umješala u svoje izdojeno,.,
pa za tj dana počela s voćem,sa 7mj povrće,itd..
nismo se nikud žurili,do 8mj mu je glavno jelo bila cica
i nisam se zamarala s tim dal je gladan,jer je imao sa 6mj prek 9kg,a sa 9mj 11kg i nama se dohrana uopće nije pokazala ništ posebno što se spavanja tiče,i dalje je noću visio na cici

mare00 -> RE: Pomoc oko dohrane! (4.2.2012 11:45:46)

Nama je dohrana pomola što se tiće nočnog spavanja, kada smo prešli na ad pa kravlje mlijeko tek je počela spavati po cijelu večer.
A ovo dnevno ni dan danas neće baš nešto puno spavati.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley13.gif[/image] dva puta po pola sata sat...

Al ja bi mu svakako pocela s dohranom lagano da se privikava na svakakve okuse i voće i povrče...sa 6 mj smiješ uvesti kuhanu piletinu!!!

I  moja je na cici super dobivala na kilaži, al nećeš sad zbog toga odugovlačiti s nadohranom do godine dana, bar ja nebi...5-6mj je pravo vrijeme za kušanje novih okusa, al to naravno opet ovisi od djeteta do djeteta...[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ruwenzor -> RE: Pomoc oko dohrane! (4.2.2012 18:32:44)

Lijepo ti napreduje, ne vidim zašt bi žurila sa dohranom. Imaš tu tablicu dohrane i još svašta korisnog pa vidi http://www.ringeraja.hr/forum/Kalendar_prehrane_dojen%C4%8Dadi/m_47250/tm.htm
Nove okusiće možete lagano isprobavati, jedino mislim da ti je za kekse puno prerano, tak mala beba ne bi trebala papati gluten, a nije da ne dobiva na kilaži pa da mu treba jača papica. Pazi sa sokićima, nepotrebno su slatki, N je počela piti vodu tek kad sam joj uvela ručak, prije se samo igrala s tim i tražila ciku kad je bila žedna (sokiće joj ne dajem i mislim da i neću tak skoro). Ak je fontanela uvučena pričaj sa pedijatricom, to nije za zezat se. Btw, čemu bočica ak je na ciki?

Luna21 -> RE: Pomoc oko dohrane! (4.2.2012 21:33:08)

super,hvala vam puno!

ma ja sam isto polako pocela s tim,malo po malo da proba jel mu fino i da vidim kak ce se ponasat.
Sto se tice bocice,uvijek mi stvara probleme kada nekud odemo pa trazi ciku,cesto puta ju trazi jer mu se spava u autu primjerice,a naucen je uz nu zaspat.Tada bi mi super dosla bocica il duda,kad bi htio.Il di god da odemo,uvijek bi si rado uzela flasicu za svaki slucaj,izodjila se i da sam bez brige,jer sto puta trazi ciku samo zbog utjehe.

Da,on stvarno super napruduje,i sto se dohrane tice ne bi mu ju uvodila zbog toga nego eto,imam osjecaj da je vrijeme da krenemo s drugim okusicima,a i velik mi je,nekad si mislim da ga mozda mlijeko ne zasiti dosta.

Za fontanelu mi svi pricaju da bude udubljena kada beba dehidrira.Ja sam se uvjerila u to,jer cim to primjetim,dam mu cicu,i kad se napapa,sve bude normalno.

Sto se tice sokica,nece ih bas bez obzira.A i sve ostalo,te kasice mu dam tek tako da si proba malo,nista posebno.

On meni hvala Bogu od samog pocetka super spava,vec nakon 3mj je krenuo sa spavanjem po noci u komadu po 6h,a sada smo na 8h,i tako vec mj dana.A pod zadnje mi je krenuo i preko dana spavati,prije smo vodili bitku sa spavanjem,nikako,place se,spava mu se a nikako ga uspavati,nikako nece zaspati.5,10min se odcori i vec je ko da je spavao satima :-P Bas sam se bojala za njega,jer je i zivcanio i plakao se,sav je bio razdrazljiv.Al eto,doslo mu je i to dnevno sad spavanje kolko tolko

Luna21 -> RE: Pomoc oko dohrane! (9.2.2012 13:41:45)

Bili smo kod doktorice,dobio je 300grama u mj dana.Ali ja vjerujem da je dosta izgubio grama zato sto smo pocetkom godine poceli malo vjezbati,a vidim da su mu nogice i rukice tanje.Makar je dr rekla da nista strasno,al s obzirom koliko je velik i sl,treba vise dobivati.ici cemo za tj dana opet na kontrolu da ga izvaze.Rekla je da mu nakon svakog podoja dam adap.mlijeko,da vidim koliko ej gladan.Al on jednostavno nece.Flasicu nema sanse.Dala sam mu rizine pahuljice,pojede 10 zlica i to je to.Kasice isto.
Svi mi pricaju-on je gladan on je gladan,a prek dana mi se place zato sto ne zna sam zaspati,pa vodimo bitku s time,spava mu se a nece zaspati :-PP
Necu sada nista forsati dok ne vidim koliko ce dobiti na tezini u ovih tj dana.
Ima dana kad mi se budi svakih 2,3h,a ima dana kada odspava po 8h.
Pa da je gladan,stalno bi plakao,i po noci,jel nije tako?? Ne cini mi se gladan nikako.Naravno,moze bit da mi je mlijeo i slabije vec pa ga i ne zasiti toliko,ali nekad prodju 4h a da ne trazi ciku.Nekad kad ga stavim na prsa jer se bojim da place od gladijednostavno nece...

cocco -> RE: Pomoc oko dohrane! (29.2.2012 12:26:14)

moj ne želi flašicu ni vidjet, a htio je do nekih 2 mj. i to mi je predstavljalo problem kod izlazaka, morala sam ić u auto nahranit ga, ili ak odem sama negdje, najviše 2 sata sam mogla biti. učili smo ga da pije iz čaše i lijpo se navikao, tako da ako moram nekud ići, izdojila sam se i mm mu je dao mlijeko iz čaše! ili na žličicu ako nije bio raspoložen. bolje da ti neće, bar ga nećeš morat odvikavati, a pedijatri tvrde da bi ih negdje oko 8 mj. trebalo odvikavati od flašice. što se komentara okoline tiče, ne obaziri se, ti najbolje znaš jel tvoje dijete gladno ili nije, odnosno zašto plače. i meni sveki kvoca, i svi imaju pametne savjete i znaju najbolje.
kako je sad malac? jel dobio više na kilaži?

anavi1981 -> RE: Pomoc oko dohrane! (29.2.2012 14:20:51)

luna,nemoj se nimalo opterećivati sa babama koje su popile svu pamet ovog svijeta...on je gladan,on je ovo,on je ono...gluposti...svako je dijete grugačije tako da mislim da trebaš raditi kako si i počela,doji ga i dalje jer je to sve što mu treba.mama zna šta je najbolje za malog anđela.i moji su imali na sve odgovor,jednom kihne i odma je bolestan...bla,bla...moj prvi sin je sa 5mj.dobio prvi zubić pa ga možda i to muči i duda na bočici mu smeta.sretno i javi kako je bilo. pozz svima.  [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/duda.gif[/image]

Tanjica Tanja -> RE: Pomoc oko dohrane! (2.3.2012 16:28:29)

Pitanjce...jel smijem davati petit buerre keks naribani? Uvodim treći obrok kao zamjenu za AD, a više nemam ideja šta joj dati da ne bude monotona prehrana pa sam mislila naribati petit+kruška[sm=smiley1.gif]Sorry što sam se ubacila u temu[sm=smiley1.gif]

Bebač i ja -> RE: Pomoc oko dohrane! (2.3.2012 22:29:05)

ne vidim problem u tome,osim kaj taj keks sadrži gluten,za razliku od hipovih dječjih keksa...pa ako si joj već davala hranu s glutenom i sve bilo ok,onda samo naprijed...
obično poslije 8.mjeseca mogu papat gluten,al ja se još suzdržavam.....

lilia -> RE: Pomoc oko dohrane! (2.3.2012 23:07:21)

Ja ne znam točno za petit beure ali plasma kekse sigurno smije. Ja mu dajem Plasmon kekse, piše na njima od 4 mjeseca. Na Hippovim piše od 8 mjeseci. Za petit beure stvarno ne znam.
Ne znam kakav vam je sada meni ali meni je u toj dobi bio na dva mliječna obroka a u međuobrocima je jeo svježu skutu sa keksićem i breskvom ili dinjom (bilo je ljeto) ili svježi sir sa keksem i voćem. Volio je i obični jogurt jer ga je osvježavao.
Slično i sada jede:
oko 7:  240 ml hipp mlijeka
oko 10.30: pola banane, kruška, keksić i kus kus žitarica ili proso. Nekad voće sa svježim sirom ili jogurt. Sam jogurt mu je malo.
oko 14 ručak: povrće, meso, rižotić, gulaš i palenta, fažol i ječam ili šta već. Uglavnom, kuhano.
Oko 17.30-18 kruh i sirić za mazanje, ili kruh sa putrom i marmelodom. Griz na mlijeku. Ali najviše kruh sa nečim i poslije toga puding. Ili nešto tako fino za zasladit se.
Oko 21: čokolino sa kravljim mlijekom na gusto ako nije jako umoran a ako je pospan onda hipp i čokolino na bocu. Pretežno je boca jer na žlicu nikad kraja.

Stranica: [1]