Heljdina kaša (Puna verzija)

Forum >> [Obiteljski život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


mirna -> Heljdina kaša (16.9.2009 14:17:53)

Da li je konzumirate? U krajevima odakle dolazim je tradicionalna namirnica. Ne kuham je često jer je MM baš ne voli, ali meni je jako fina.

Danas sam ju napravila kao prilog, na luku. Jako je fina s dodatkom suhih vrganja ili malo rajčice. Kod nas se kuha i juha od nje, vrlo jednostavna za napraviti s kiselim vrhnjem i suhim vrganjima. Postoje i kobasice punjenje s njom...

Kako (ako[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image])  ju pripremate vi?




anaxx -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:21:50)

ja sam čula da je jako zdrava, čak sam i kupila dvije vrečice, ali nikako da nešto spremim od nje,
ne znam recept, pa te molim da napišeš par recepata, za tu juhu i što već inaće pripremaš... hvala...




cokolada -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:28:27)

Radim je kao prilog, ja je prodinstam na luku uz dodatak lovorovog lista, sol, papar, ponekad stavim i mrkvicu.
Prefina bude.




anaxx -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:31:02)

IZVORNA PORUKA: cokolada

Radim je kao prilog, ja je prodinstam na luku uz dodatak lovorovog lista, sol, papar, ponekad stavim i mrkvicu.
Prefina bude.



jel se ona moći preko noći ili ne mora?

(moći preko noći ... [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image])




Brisani uporabnik -> [Obrisani korisnik] (16.9.2009 14:33:36)

[Sadržaj poruke je obrisan]




cokolada -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:36:56)

ne treba ju mociti, isperes je pod vodom i bacis na luk, stavis vode toliko da se napuhne kuhanjem, ne cijedi senakon kuhanja,  bude gotova za 20 min. Kao da kuhas rizu.




mirna -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:38:47)

Ne moći se..

Ja je radim isto na luku kao cokolada, bez lovora ali volim dodati majcinu dusicu ili gore spomenute suhe vrganje ili rajcicu.

U biti se priprema na isti način kao riža, pa se otprilike toliko vremena i kuha: na jednu salicu kaše dvije šalice vode.

Juha: Juha je najbolja ako dodaš vodu u kojoj se kuhala sunka ili neko drugo dimljeno meso. Staviš u vodu malo hejdine kaše, soliš, dodaš malo suhih vrganja i kada je skuhana, u lončiču izmiješaš malo vode, kiselo vrhnje i brašno (da je malo gušče), umijesas u juhu, prokuhaš i to je to. Dodaš sol, papar ili neki drugi začin po želji. Jako jednostavno... Recept iz prahistorije...[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Za kolač ne znam, ali moja mama je voljela jesti žgance. Ja ih ne radim jer ih ne volim...




jadran -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 14:54:45)

jao to nisam jela sto godina..
moj pokojni djed je to često radio i baš mi moram priznati fali.. obožavala sam njegove žgance od heljdinog brašna..
mi smo to nekad na polju sijali..
dobro ste me podsjetile.. evo nove namirnice na mom meniju.[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/bravo.gif[/image]
al će se mm oduševit[image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




natalijax -> RE: Heljdina kaša (16.9.2009 18:04:14)

ja to nikad jela,mozda i jesam ali davno,




uspavana -> RE: Heljdina kaša (17.9.2009 21:01:10)

moj tata radi najbolju heljdinu kašu!! [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

a recept mi je već rekao nekoliko puta, ali meni nikad ne ispadne tak fino...al na luku isto...
a dobro je staviti i u juhu... neku povrtnu... mrkva, krumpir i na kraju malo heljdine kaše...
mi ju volimo, ali ju zadnjih mjeseci nismo baš često jeli...al dobra ideja [image]http://www.ringeraja.hr/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




FIONA -> RE: Heljdina kaša (18.9.2009 10:06:08)

na čušpajz i obožavam ju...

jako jednostavno...evi kako:

Staviš u veliki lonac grincek, ja uvike suha dimljena rebrica i naravno par kobasa...uz grincek uvijek nasjeckam još dvije mrkva na kolutiće....u to stavim kašu...dodam dvije povrtne podravkine kocke i malo papra...kuham dok ne omekša na lagano i skroz poklopljenjoj posudi na ne ispari sve ono fino van...kad se skuha...izvadim povrče i dodam kuhani grah, meso i kobase nasjeckam i vratim unutra...na to stavim ili domaći paradajz koji sprema moja mama ii koncentrat Tommy....kad zakuha zapršku...
zapršku radim da na ulji prepečem brašno i na to zarumenjeno brašno stavim papar vegetu i crvenu papriku...izmješam i dodam u vrelu juhu...prokuham deset minula i to je to....ja obožavam to i mogla bi koji dan napraviti....





Stranica: [1]