1 - 12 recepti iz 33 | Stranica: | | 1 | 2 | 3 |
Bajadera > Sastojci: 25 dag šećera, 8 kašika vode, 25 dag margarina, 35 dag mljevenog keksa, 15 dag mljevenih oraha, 5 dag čokolade za glazuru, kašika kakaa, 2 kašika ruma, 1 oblatna
Uputa: Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade.
Vrijeme pripreme: 55 minuta
<< Sakrij recept
saher torta > Sastojci: tijesto: 8 jaja,
6 žlica šećera,
20 dkg čokolade za kuhanje,
20 dkg mljevenih oraha,
krema: 1/2 l vrhnja,
20 dkg čokolade za kuhanje
Uputa: Postupak: odvojeno istući žutanjke i bjelanjke. Dodati u istučene žutanjke šećer, prethodno rastopljenu čokoladu i orahe te u to lagano zamješati snijeg od bjelanjaka.
Staviti peći na 180 C jedno pola sata (provjeriti čačkalicom kad je gotovo)
Toplo tijesto ispikati čačkalicom i još toplo premazati džemom od marelice.
Na ohlađeno tijesto staviti kremu!
Postupak za kremu: pola litre tekućeg šlaga mješati na laganoj vatri zajedno sa čokoladom, sve dok se čokolada ne otopi.
Paziti da vrhnje i čokolada ne zakipe. Ne treba mutiti!!
Toplu kremu preliti po ohlađenom tijestu i dobro sve ohladiti. Krema će biti tečna, ali u frižideru će se stvrdnuti.
Vrijeme pripreme: 100 minuta
<< Sakrij recept
Slatki sendvič > Sastojci: 2 integralna peciva,
1 naranča,
1 banana,
2 sušene marelice,
4 žlice Lino lade,
2 žličice sjeckanih popečenih lješnjaka
Uputa: Priprema
Bananu ogulite i narežite na kolutiće. U odgovarajuću zdjelicu stavite kolutiće banane te ih prelijte sokom od naranče.
Sušene marelice narežite na sitne kockice.
Peciva uzdužno prerežite na pola, pa na donju polovicu svakoga razmažite žlicu tamne Lino-lade, zatim rasporedite banane te po njima pospite kockice marelica i sjeckane popečene lješnjake.
Na gornje polovice peciva razmažite žlicu svijetle Lino-lade, pa poklopite sendvič i poslužite.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
<< Sakrij recept
Kolačići s lješnjacima > Sastojci: 300g brašna, 1/2 žlićice praška za pecivo, 200g mljevenih lješnjaka, 200g šećera, 1 vanili šećer, 1 jaje, prstohvat soli, 200g margarina, 1/2 žlićice cimeta, 1/4 žlićice kardamoma, 30g lješnjaka za ukras
Uputa: Umjesite tijesto i oblikujte kugilice. U sredinu svake kuglice utisnite polovico lješnjaka. Stavite ih u pleh kojeg ste obložili papirom za pečenje i pečite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva ca. 20 minuta.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Roščići od oraha > Sastojci: 30dag brašna, 20dag margarina, 10dag šećera, 1 vanili šećer, 1/2 praška za pecivo, 7dag mljevenih oraha, 1 jaje
Uputa: Umjesite tijesto i oblikujte roščiće. Stavite ih u pleh s papirom za pečenje. Pečite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Pita od jabuka alla teta Pepica > Sastojci: TIJESTO: 30 dkg brašna, 1 prašak za pecivo, 10 dkg šečera, 1 vanilin šečer, 1 jaje, 1 stolni Zvijezda margarin.
NADJEV: 1 kg jabuka, 15 dkg šečera, malo cimeta (po volji).
Uputa: Zamjesiti sastojke za tijesto i razvaljati tijesto na dimenzije većeg, plićeg protvona.
Jedan mali dio tjesta odvojiti sa strane.
Naribati jabuke, dodati šečer i cimet i dobro izmješanom smjesom nadjenuti razvaljano tijesto.
Od onog malog dijela tijesta napraviti tanke valjčiće i slagati ih na nadjev od jabuka, šečera i cimeta tako da se kreira oblik mreže.
Staviti u pecnicu na 200 stupnjeva i peći dok tijesto ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Vrlo jednostavan recept za finu pitu :)
DOBAR TEK!
Vrijeme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Bjelokapica > Sastojci: 1/2 kg petit keksa, , 1/2 l slatkog vrhnja, 1 jogurt ( voćni ili obični ), 10 dkg šećera, 3 želatine, 1 puding od vanilije, 2 dl sirupa za razređivanje ( neki crvene boje)
Uputa: Posebno izraditi slatko vrhnje, a u drugoj posudi jogurt sa šećerom, sve zajedno izmiješati i dodati otopljenu želatinu ( po uputi sa vrećice ).
Preljev: skuhati puding od vanilije na 2 dl sirupa i 2 dl vode
Slagati u srednji pekač: kekse - kremu- kekse i vrući preljev na kraju
Dobar tek!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
<< Sakrij recept
Lagani voćni kolać > Sastojci: Biskvit: 4 jaja
4 žlice (jušne) šećera
4 žlice (jušne) brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice hladne vode
par kapi ulja
sezonsko voće, šećer, vanili šećer
preljev za torte
250 ml vrhnja za šlag (Hole)
Uputa: Voće (u mom slučaju jagode, kivi, banana-cca 500 g) narežite na kockice, pospite mješavinom 4 žlice šećera i 1og vanili šećera, te ostavite preko noći u frižideru.
Posebno istucite bjelanjke. Izmutite žumanjke i šećer u pjenastu tekućinu, dodajte par kapi ulja, žlicu po žlicu mješavinu brašna i praška za pecivo. Potom umješajte bjelanajke u smjesu i dodajte 4 žlice hladne vode. Izlijete u tepsiju 20cm x 30cm i pecite 25 min na 180*.
Na mlaki biskvit poslažite već pripremljeno voće i sve to zalijete 1/3 soka koje je voće pustilo.
U ostatku soka+malo vode skuhajte prljeljev za torte (prema uputama na vrećici) i prelijte po voću. Ohladite kolač i premažite ga tučenim vrhnjem, te stavite na hlađenje u hladnjak. Dobro ohlađen kolač poslužite...uživajte!
Vrijeme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Antina torta > Sastojci: BISKVIT:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
VOĆNI DIO:
bilo koje voće iz kompota, zamrzivača ili svježe (breskve, jagode, ananas, višnje….)
1 puding od vanilije
4 dl vode ili soka iz konzerve
KREMA:
50 dag svježeg sira
2 kisela vrhnja
10-15 dag šećera
limunova ili narančina korica
vanilin šećer
2 vrećice šlaga
3 vrećice želatine
1-2 vrećice preljeva za torte
Uputa: BISKVIT:
Istuci bjelanjke u snijeg dodavajući šećer, zatim jedno po jedno žumance i brašno. Ispeci u okruglom kalupu za torte oko 10 minuta na 200 C. Ako želite umjesto torte praviti kolač u tepsiji onda napravite biskvit od 5 jaja,5 žlica. šećera i 5 žlica. brašna.
VOĆNI DIO:
Kuhati narezano voće sa sokom(ili vodom sa malo šećera). Kad provri dodati puding razrijeđen sa malo soka. Skuhano odmah preliti preko biskvita u kalupu. Poravnati i ohladiti.
KREMA:
Sir pomiješati sa vrhnjem, dodati šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Izraditi šlag i umiješati u sir. Nakvasiti želatinu u malo vode i kad nabubri otopiti na laganoj vatri (ne smije provriti). Brzo miksajući umiješati u smjesu sira i šlaga. Kremu premazati preko voćnog dijela i ostaviti u hladnjak. Od preostalog soka skuhati po uputi na vrećici preljev za torte i preliti preko torte, te malo posuti kokosom. Količinu voća odredite sami, jer za kolac u tepsiji treba malo više voća i 2 pudinga od vanilije.
Vrijeme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
Kinder Pingui > Sastojci: Kinder Pinguinić
biskvit
10 svježih jaja
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
5 punih žlica baby grisa
5 punih žlica oštrog brašna
5 punih žlica kakaa
5 žlica tečnog meda
1,5 paketić praška za pecivo
prstohvat soli
0,5 dcl mlijeka
2,7 dcl ulja
fil
7 dcl vrhnja za šlag
1 paketić Instant želatine Fix
3 žlice mlijeka
1 žlica tečnog meda
pola žličice arome vanilije
1. glazura (za fil)
120 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
1 žlica vode
2 žlice ulja
2. glazura (na kolaču)
220 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
3 žlice ulja
1 žlica vode
1 žličica šećera u prahu
Uputa: Priprema
1. Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati gris. Lagano miksati… lagano uliti mlijeko i ulje, dodati med. Umiješati i posebno istučen snijeg od 5 bjelanaca (s prstohvatom soli).
2. Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) – jedan obložen pek papirom, drugi premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
3. Peći zajedno u pećnici s ventilatorom (ili svakog posebno u običnoj pećnici) na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Ako imate staru pećnicu – temperaturu povisite na 175 stupnjeva.
4. Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
5. Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno mješanje.
6. Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno vrhnje za šlag (stavljeno u zamrzivač na par minuta), miksati najvećom brzinom dok ne postane ekstra gusto. Dodati Insant želatinu Fix (a možete i 2 paketića šlag fixa ako ne koristite želatinu), dodati mlijeko, med i vanilin esenciju, još jednom dobro izmiksati.
7. Pola kreme premazati na biskvitu koji se pekao bez pek papira. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
8. U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno mješanje – uspjeh zagarantiran.
9. Staviti glazuru na stranu neka se malkice ohladi…
10. Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu.
11. Drugi biskvit (koji se pekao na pek papiru) izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte (tj. premažite) čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
12. Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu.
Vrijeme pripreme: 120 minuta
<< Sakrij recept
fritule > Sastojci: 1 obični jogurt
1 jaje (cijelo)
3 žlice šećera (pune)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
5-6 žlica brašna (pune žlice)
naribanog limuna
malo rakije
Uputa: U jednoj posudi izmiješati: jogurt, jaje, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo, naribanog limuna i malo rakije. U jednom srednje visokom loncu zagrijati ulja za prženje, te sa malom žličicom stavljati smjesu u zagrijano ulje i pržiti.
Vrijeme pripreme: 20 minuta
<< Sakrij recept
Jaffa kocke > Sastojci: 6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, 1 pp,1 žlica kakaa, marmelada od breskve/marelice, 3-4 narandže
Uputa: Ispeći 2 biskvita (u svaki 3 jaja, 3 ž šećera, 3 ž brašna i 1/2 pp - u jedan staviti kakao) - prvo ispeći tamni onda svjetli.
Kad je tamni pečen izrezati ga na kockice, dodati 3 žlice marmelade i sok od iscjeđenih narandži (može i mandarine, samo onda treba 10ak mandarina) - sve dobro usitniti i izmješati - najbolje mikserom.
Na pečeni svjetli biskvit ravnomjerno rasporedit prethodnui smjesu te preliti čokoladnom glazurom.
Dobro ohladiti!
Vrijeme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
|
|