cookie-img

Web stranica upotrebljava kolačiće

Ringeraja.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 6. tjednu

calendar-img

Ovo je još jedan veoma naporan tjedan u razvoju embrija. Na kraju ovog tjedna od tjemena glavice do trtice bit će dugačak čitavih 4 – 6 milimetara. To znači da je u jednom tjednu mogao narasti gotovo 4 milimetra!

U ovom tjednu počinju se razvijati grlo, unutarnje uho te oči i usna šupljina.

Počinje se razvijati i posteljica koja će svoju zadaću preuzeti tek oko 12. tjedna trudnoće. Posteljica će se pričvrstiti na stjenku maternice i preko pupčane vrpce povezivati plod i vaše tijelo. Do poroda će se brinuti za dovođenje kisika i hranjivih tvari do embrija.

U tijelu embrija ultrazvučnim pregledom možete promatrati prve otkucaje srca – srce koje veselo kuca i krvotok koji je već uspostavljen. Na tijelu su vidljiva četiri nastavka koja će se razviti u ruke i noge.

Razvijaju se i zameci jetara, gušterače, pluća i želuca. U ovoj fazi embrij crpi hranu iz žumanjačane vrećice dok posteljica ne preuzme hranidbenu ulogu.

Budući da su organi ploda sada većinom u početnoj fazi razvoja, on je veoma osjetljiv na sve neodgovarajuće sastojke koje unosite u tijelo – prije svega na razne lijekove (naravno, ako ih ne uzimate prema savjetu liječnika), alkohol, cigarete i slično. Sve te sastojke preko posteljice možete prenijeti na plod. Zato, pozor! U prvim tjednima nastaje najviše poremećaja ploda! Stoga pazite da se vaše dijete počne razvijati na najbolji način!


JESTE LI ZNALI?

Jedna od većih opasnosti koja može pogoditi embrij je zaraza toksoplazmozom koja može uzrokovati teška oštećenja središnjeg živčanog sustava i sljepoću. Zato vas u trudnoći čak triput kontroliraju, u slučaju da do sada još niste bili zaraženi. U slučaju stare zaraze, koja nije opasna za plod, toksoplazmoza se kontrolira samo u prvom tromjesečju. Glavni prenositelji bolesti su mačke, odnosno točnije njihov izmet. Ako imate mačku, nikako je ne izbacujte iz kuće, samo nekom drugom prepustite brigu o njezinu toaletu bar sljedećih osam mjeseci, najbolje budućem tati. Vježbe čišćenja kakica nikako neće biti naodmet! Morate paziti i pri konzumiranju povrća: loše oprana zelena salata može sadržavati ostatke parazita, a opasna je i slabo kuhana, odnosno pečena govedina ili sušeno sirovo meso. Izbjegavajte nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode te rad na zemlji bez rukavica.

arrow-img

1. TJEDAN

2. TJEDAN

3. TJEDAN

arrow-img

Trudni ste: 1 tjedna

Ako vam se posreći, bit će to vaša zadnja menstruacija. No za godinu dana opet će se vratiti…

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, bar što se tiče sljedećih devet mjeseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za izračun predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ovaj se tjedan već broji kao prvi tjedan trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog djeteta

Besplatne tjedne e-novosti koje detaljno prate razvoj tvog djeteta.

Tvoj email

Predviđeni datum poroda

calc-img

Izračunaj datum poroda

Zadnji članci

article-img